Hemma hos Iris Apfel: "Jag har ett helt nytt liv sen jag blev upptäckt"
90 år gamla Iris Apfel är musa för coola modeskapare, själv designar hon allt från läppstift till glasögon. ELLE blev hembjuden till stilikonen på Manhattan – ingen vanlig pensionär.
av SOFIA HEDSTRÖM foto CHRISTOPHER STURMAN/TRUNK ARCHIVE/BULLS
♡♡♡
Namn: Iris Apfel
Ålder: 90 år.
Yrke: Inredningsarkitekt och designer.
Familj: Maken Carl.
Bor: I New York och Palm Springs.
Aktuell: Kollektion med smycken för HSN och solglasögon för Eyebobs.
Dörren till våningen på exklusiva Park Avenue står på glänt. Den uniformsklädda dörrvakten har redan informerat om att jag är på väg upp och under den korta promenaden på heltäckningsmattan, från hissen till lägenheten, ser jag plötsligt hur ett par gigantiska glasögon tornar upp sig i dörrspringan.
Trots att jag aldrig tidigare träffat Iris Apfel känns det som om jag är på besök hemma hos en ovanligt spännande släkting. Fram till intervjun har vi nämligen pratat i telefon två gånger i veckan under fyra veckors tid och diskuterat allt från tandläkarbesök till exotiska resor. Trots att intervjun skjutits fram en timme och klockan är närmare fem är Iris Apfel enligt sig själv inte färdigklädd. Byxdräkten i jeans behöver accessoarer och jag får vänta i vardagsrummet som ser ut som en antikhandel i en skruvad David Lynch-film. Röda gasballonger samsas med holländska 1800-talsmålningar och stora gosedjur bär exklusiva smycken. I en av rummets två mönstrade soffor står en meterhög shoppingkasse från Mac som pryds av ett porträtt av Iris taget av den välkända fotografen Bruce Weber.
När en välsmyckad Iris Apfel – tre halsband och fyra armband – äntligen gör entré en halvtimme senare blir vi avbrutna av hennes man Carl som rullar in genom ytterdörren med rullator, shoppingkassar och assistent. Det är en helt vanlig måndagskväll hemma hos Iris Apfel.
Den 90 år gamla stilikonen slog igenom 2005 då klädavdelningen på Metropolitan museum of art i New York bad henne ställa ut 40 outfits ur den privata garderoben. Inredningsarkitekten som dekorerat Vita huset åt nio olika presidentfamiljer, däribland Clinton, hade alltid klätt sig egensinnigt och även om paret Apfel ofta minglade på societetssidorna i New York Times var de långt ifrån kända. Utställningen blev en succé och gjorde Iris Apfel till modeikon.
– Jag har ett helt nytt liv sedan jag blev upptäckt. Min man och jag skrattar ofta åt det eftersom jag inte gör något annorlunda nu än vad jag gjorde tidigare. Jag slog igenom över en natt, men det tog ett helt liv att komma hit.
Förutom att synas i modetidningar började Iris Apfel agera modell för modehus som Coach och blev musa för designer som Dries van Noten, Ralph Lauren och Jimmy Choo – som nyligen tillägnade henne en sko. Dessutom medförde genombrottet att hon som 83-åring kunde påbörja en karriär som designer. I dag har Iris Apfel bland annat skapat en egen sminkkollektion för Mac – innehållandes läppstift och ögonskuggor med namn som Party parrot och Pink pigeon – samt en kollektion med smycken åt HSN och en med glasögon åt Eyebobs. Stilikonens kännetecken är trots allt ugglestora brillor och det är dem man lägger märke till först. Men under besöket berättar hon att jeans är en lika viktig del av hennes stil och att hon samlat blåjeans sedan 1940-talet.
Jimmy Choo à la Iris.
– När jag för 100 år sedan pluggade på universitetet i Wisconsin fick jag för mig att jag skulle börja bära jeans. Det gjorde inte kvinnor på den tiden så när jag kom till herrbutiken bad de mig gå därifrån. Jag gav inte upp utan var där och tjatade varje dag tills de gav med sig och gav mig ett par pojkbyxor.
Likt andra vardagar bär hon en patriotiskt amerikansk jeansdräkt som kontrasteras av exotiska smycken från Afrika. När New York Times recenserade utställningen på Metropolitan museum skrev deras konstkritiker att Iris Apfel klädde sig multikulti innan ordet ens var uppfunnet.
– Om jag skulle behöva ta hänsyn till vad alla andra tycker skulle jag bli galen. Människor bryr sig alldeles för mycket och det är därför alla ser likadana ut. Det är tråkigt.
Dokumentärfilmaren Albert Maysles som skapade kultklassikern Grey gardens följer just nu Iris Apfel några dagar i veckan. I långa välformade meningar som kommer att göra sig bra på tv förklarar Iris att det är ett basbehov att klä sig.
– Många vet inte vilka de är. Man kan inte ha en egen stil om man inte vet vem man är. Stil handlar om att uttrycka vem man är och då måste man definiera vem man är.
Iris är en samlare. Broscher är en passion och redan som tolvåring köpte hon sin första från en antikhandlare i West Village. Föremål som ser ut som djur är en annan. Iris Apfel har inga husdjur, men säger att hennes hem är så mycket zoo en våning på Park Avenue kan bli. En meterhög träskulptur i form av en hund tar emot i hallen. Hunden har en skål som enligt Iris Apfel är fylld med chips på fester, men som i dag rymmer flera olika halsband, däribland ett med nyckelpigor från Amsterdam.
– Att hitta bra vintagefynd är lika upphetsande för mig som för en arkeolog att hitta en mumie.
Klockan närmar sig åtta, Carl har fortfarande inte ätit middag, och det är dags att lämna Iris Apfels förtrollande hem. När jag tar på mig min röda vintagecape frågar stil-ikonen om vi inte kan vintageshoppa tillsammans någon dag. Iris Apfel framstår om möjligt ännu mer som den där coola släktingen som vi alla skulle vilja ha.