Låt inte drömsemestern bli en sommarplåga
Det skulle ju bli en drömresa! Hur kunde det bli så här? Semester är bästa relationstestet, men det finns sätt att förebygga sommarens sociala utmaningar. En lyckosam ledighet hänger inte på vädret, utan sällskapet.
Solen må stråla, vågorna klucka och kvällsbrisen vara ljummen – med fel följeslagare på semestern kan man ha det trevligare på busshållplatsen en mulen måndag. För trots femstjärnigt och familjevänligt hänger en lyckosam ledighet inte på vädret, utan sällskapet.
Konflikträdd som jag är har ett redigt lås till badrummet på landet eller hotellrummet varit min bästa vän. Både när kusinbarnen vill leka frisör för tionde gången och när den grälsjuka kompisen vill diskutera mitt behov av ”egentid” på semestern (samt i ett episkt fall av matförgiftning under en ”romantisk” weekend i Rom, usch). När mina medresenärer bankar som hårdast på toadörren är jag också hårdast mot mig själv, hur kunde det bli så fel?
av HANNA MELLIN foto ROBERTO D’ESTE
Den nya kärleken, sympatiska kollegan eller det roliga kompisgänget kan efter en tids umgänge avslöja tidigare väl gömda sidor som snabbt förvandlar paradiset till ett helvete. Och har man väl checkat in tillsammans går det sällan att bara checka ut. Om man inte gör som några kompisar som något skamset berättade om hur de under en storstadstripp nyligen fejkat en utflykt för att rymma från resten av sällskapet och ta första flyget hem. En semester är inte bara en semester, det är ett relationstest.
4 Förberedande tips
Radioprogramledaren och manusförfattaren Brita Zackari har ett knep för att undvika dålig stämning.
– Jag och min kille reste utomlands med två andra par, och ganska snabbt var vi tvungna att skaffa ett ”kodord”, något vi sa när något av paren började bråka så det blev obehagligt för oss andra. Ordet var först ”banana split” men vi bytte till något som inte kunde tolkas som en beställning. Det blev ”malmbanan”.
Att komma överens på förhand om hur man vill umgås på semestern är det flitigast förekommande tipset från proffsen i frågan om hur man bäst förbereder sig inför sommarsäsongens sociala strapatser.
Elizabeth Kuylenstierna är coach och krishanterare och har skrivit bästsäljaren Good enough och uppföljaren Tala är guld. Elizabeth är en varm förespråkare för kommunikation och rekommenderar att man snackar ihop sig ordentligt.
– Vad behöver de andra veta om dig för att ni ska kunna bo tillsammans? Vad behöver du veta om dem? Irritatin handlar mest om dig själv, så fundera på vad det är som gör att du stör dig. Vad är det för behov du inte har fått bemött? Utgå från dig själv när du funderar, eller ta upp frågan så att ni kan reda ut den, säger hon.
Ett redigt lås till hemlighuset är således inte en särskilt genomtänkt lösning på semesterkonflikterna. Förr eller senare måste man ju komma ut, inte minst för att någon annan behöver komma in. Kan man inte påverka andras beteende så kan man åtminstone påverka sitt eget, även om det kanske ligger närmast till hands att beklaga sig. Vill man rädda relationen bör man dock undvika att tänka för kritiskt.
Psykologen och föreläsaren Oskar Henrikson är expert på gruppdynamik och vet hur man intar ett positivt förhållningssätt.
– Fokusera på det positiva ditt sällskap gör. Enligt relationsforskaren John Gottman gäller det att stärka relationer med fem gånger mer fokus på positiva handlingar än negativa. Dina tankar om ditt resesällskap styr inte dina handlingar. Det är en sak att tänka att en person är jobbig, en annan att säga det. Låt dina tankar komma och gå som de vill, men låt dem inte styra dig. Bestäm hur du vill vara som sällskap och låt det vara din kompass för hur du ska bete dig när det blir svårt.
Precis som du förbereder resan med att boka hotell, bra restauranger och spana in shoppingstråk är det en god idé att förbereda dig och ditt sällskap på varandra, särskilt om man inte känner varandra så bra. En kollega berättar om en mardrömsresa med nyfunnen vän.
– Ingen av mina nära kompisar kunde hänga på så jag stack till Thailand med en ny vän. Jag förstod snart att vi hade väldigt olika inställningar till vad en semester bör innehålla. Hon ville inte göra en enda kulturell utflykt, bara sola. Dessvärre var vädret dåligt, vilket hon beskyllde mig för eftersom jag bestämt resmål. Jag insåg att resan inte skulle fördjupa vänskapen. I dag har vi ingen kontakt.
En semester står för förväntningar som kan vara svåra att leva upp till. Hela årets samlade längtan ska få utlopp. Stämningen ska vara på topp. Inte helt enkelt när fästmannen blivit lurad på 500 euro på gatan i Lissabon och man inser att man lovat att gifta sig med en idiot. (Det blev inget av med den saken.) Ibland blir det inte precis som man tänkt sig, men får man inte med sig härliga semesterminnen så har man i alla fall lärt sig en läxa att stoppa i bagaget till nästa gång.
Kända semesterkatastrofer:
* Den svenska tv-komedin Vi hade i alla fall tur med vädret, 1980.
Familjen Backlunds eländiga husvagnssemester med svärfar blev så populär att det gjordes en uppföljare 2008 och filmens titel blev ett vedertaget uttryck bland besvikna semestersvenskar. Lärdom: Släkten är värst.
* The talented mr Ripley, 1999.
Gwyneth Paltrows och Jude Laws sommar på soliga Amalfikusten skuggas av härmapan Tom Ripley som snart förvandlas från kul partypolare till ett minst sagt psykopatiskt femte hjul vars frustration får fruktansvärda konsekvenser. Lärdom: Tre är en för mycket på parsemestern.
* Den sista färden, 1972.
Grabbgänget som flyr storstadsstressen och hamnar i det ena skräckscenariot efter det andra är fortfarande den mest effektiva kampanjen mot att semestra i naturen. Lärdom: Välj Vegas framför vegetation till kompisresan – och spela inte banjo med lokalbefolkningen i skogen!
* Vicky Cristina Barcelona, 2008.
Bästisresan som kom av sig när Scarlett Johanssons Cristina blir den ledsna osten i en eldig dubbelmacka med Penélope Cruz och Javier Bardem. Vicky visar sig också tråna efter samma karlslok och allt slutar där det började. Lärdom: Åk inte på semester med någon med samma kill-/tjejsmak som du.