Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Lev miljösmart – utan att vända ut och in på dig själv

09 nov, 2018
AvAnna-Lena Pettersson
Lev miljösmart – enkla knep
Att leva miljösmart behöver inte innebära att du vänder upp och ner på allt. Små steg i rätt riktning kan ge stora avtryck i din påverkan på miljön. Och på köpet kommer du att spara pengar och kanske till och med leva lite hälsosammare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Efter den varma sommaren och i takt med att vi översköljs av allt fler rapporter om klimatet och miljön som inte direkt är en tumme upp så är det lätt att börja fundera på vad man själv kan göra. Sedan drabbas man omedelbart av en kvävningskänsla när man inser att man i princip måste ändra hela sitt liv! Inget roligt får man göra, inget gott får man äta och ingenting får man köpa. Och så landar man i att man skiter i alltihop, tänker att man ändå källsorterar lite, och så fortsätter man som vanligt. Det är lätt, och helt förståeligt att känna motstånd inför att själv försöka göra skillnad i denna jättefråga.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men måste vi verkligen ändra på allt för att göra skillnad? Nej, det måste vi inte. Allt ansvar ligger inte på dig – men lite ansvar gör det. Det räcker oftast med att tänka ett varv till när vi fattar beslut. Ställ den eviga vuxenfrågan ”Hur skulle det se ut om alla gjorde så här?” till dig själv. Då skulle du förmodligen inte slänga batterier i vanliga soporna, okynnesköra bilen till gymmet för att du inte orkar gå 500 meter eller spara dina pensionspengar i fonder som stödjer olja- och kolindustrin. För hur skulle det se ut om alla höll på så?

Annons
Mer vegetariskt och mindre matsvinn – det är vägar till miljösmart mat.
Mer vego och mindre svinn – det är vägar till miljösmart mat.

Påverka miljön genom hur du äter

  • Ät mer vego. Vänta! Innan du slutar läsa, du behöver inte bli vegan eller ens helvegetarian, men att dra ner lite på köttätandet är en bra grej för dig och för miljön. Och då kan du dessutom ha råd med fint närproducerat eko- eller naturbeteskött när du väl ska äta kött. Testa också att dryga ut köttfärssåsen med till exempel bönor eller rivna morötter så kan du dra ner på köttmängden utan att byta maträtter.
  • Släng inte mat. Ungefär en tredjedel av all mat som produceras slängs. Behöver vi ens börja förklara vilket resursslöseri det är? Laga mat på rester och lukta och smaka på maten innan du bestämmer dig för om du ska slänga den eller inte.
  • Handla när du är mätt, pigg och har en plan. Att handla hungrig och utan plan kommer att resultera i en massa inköp som du inte hade tänkt och som du kanske kommer att ångra och i slutändan slänga.
  • Köp ekologisk mat, åtminstone en del. Vill du inte byta ut så mycket mot ekologiskt, börja med potatis, kaffe och bananer.
Att cykla mer är ett bra sätt att minska utsläppen.
Kan du kanske cykla korta sträckor istället för att ta bilen?

Mer miljösmarta transporter

  • Ställ bilen. Det är det bästa du kan göra. Fundera på om alla bilresor du gör verkligen är nödvändiga. Kunde du ha cyklat eller åkt buss istället? Hälften av alla bilresor som görs i Sverige är under fem kilometer. Hade det kanske gått att lösa på ett annat sätt? Om du bor i en storstad vinner du dessutom tid eftersom bilen ofta är långsammare än både kommunala transportmedel och cykel.
  • Semestra i Sverige istället för att flyga utomlands. Såklart lockar solsemester i Thailand när det är mörkt och kallt här hemma. Men då kanske du inte också kan åka på en långweekend till New York och sommarsemester till Spanien. Och om du ska resa inom Sverige kan du välja tåg före flyg.
Om du sätter solceller på taket till ditt hus sparar du både pengar och miljön.
Solceller på taket? Du sparar både pengar och miljön.

Bo miljösmart

  • Spara in på elen genom att till exempel tvätta kläder i 40 grader istället för 60. Det halverar nästan energianvändningen.
  • Sänk temperaturen med en grad och ta på dig en kofta.
  • När du ska köpa något nytt till hemmet, köp en pryl av hög kvalitet och som man kan byta reservdelar på så att den håller länge.
  • Dra in lite på varmvattnet genom att inte okynnesduscha länge eller diska under rinnande vatten.
  • Bor du i hus? Kan du tilläggsisolera huset eller sätta upp solceller på taket? Det är investeringar som betalar sig i längden och gör stor skillnad för miljön. Kan du kanske borra efter bergvärme och slänga ut el-elementen? Du behöver inte göra allt på en gång, men något av stegen kan du kanske ta.
  • Återvinn rätt. Om du ändå ska källsortera (och det är klart att du ska), se till att ta hand om det som kan återvinnas och återanvändas. Är du osäker finns sajten sopor.nu och information på din kommuns miljösajt.
Shoppa mer second hand så minskar du din miljöpåverkan.
Second hand-shopping är ett roligt sätt att minska miljöbelastningen.

Miljön och shoppingen

  • Impulshandla inte. Är du sugen på en ny tröja, köp den inte direkt utan vänta ett par dagar. Om suget efter tröjan fortfarande är lika stort är chansen att du inte ångrar köpet större.
  • Köp saker second hand. Utbudet på andrahandsmarknaden är enormt gällande så gott som alla områden. Återanvändning är ett fantastiskt sätt att spara på resurserna. Sälj också saker som du inte längre använder. Det finns massor av appar och tjänster som kan hjälpa dig med det, till exempel Blocket, Tradera, Shpock, Letgo och Sellpy. Facebook är också nedlusat med lokala köp- och sälj-grupper som du kan gå med i.
  • Istället för blommor – bio. När du går bort till någon på middag, eller när någon fyller år, ge bort en biodejt eller en middag istället för en pryl. Att ge bort tid att umgås är otroligt uppskattat.
  • Låna! Saknar du en borr – kolla med en granne innan du ger dig av till affären för att köpa en egen. Så mycket borrar vi inte att alla måste äga en egen. Släng ut frågan om någon har en borr på Facebook så ska du se att många svarar och kan låna ut.
  • Bli inte REA-lurad. Måste du verkligen ha en ny teve varje mellandagsrea? Eller en ny telefon när det kommer en ny modell? Ja, det är kanske roligt, men tänk om alla gjorde så…
  • Testa en köpfri månad, det är jättesvårt i tre dagar, sedan är det inga problem. Mat är förstås undantaget så länge du handlar den planerat. Är det för svårt kan du testa att köra en månad då du inte får köpa något nytt, men second hand är ok.
  • Laga! Mycket av det som går sönder går att laga. Om du inte kan själv, lämna in till någon som kan. En trasig dragkedja behöver inte betyda en ny jacka. Det finns skräddare.
Ta reda på om dina pensionspengar och besparingar är placerade i miljöfarliga branscher.
Vet du hur dina pensionspengar är placerade? Är de en bra grogrund för framtiden?

Spara pengar på miljön

  • Spara. Att minska din konsumtion kommer att göra dig lyckligare och rikare.
  • Vet du var du har dina pengar placerade? Gynnar ditt pensionssparande bolag som sysslar med fossila bränslen och miljöfarlig teknik? Ta ett snack med banken och se om du kan få investera dina pengar i bolag som sysslar med elbilar och alternativa energikällor.
Fler upplevelser och färre prylar – det skulle många barn må bra av. Och miljön.
Fler upplevelser och färre prylar – det skulle många barn må bra av. Och miljön.

Miljösmarta barn

  • Allvarligt, hur länge har barn sina kläder innan de är för korta i ärmarna eller för trånga? Köp kläder second hand eller ärv från äldre kusiner, kompisar eller syskon. Du kommer att spara massor av pengar och spara på miljön.
  • Välj en nappflaska i metall eller glas. Plastflaskor kan läcka farliga ämnen som inte har något i ditt barns välling att göra.
  • Se över leksakerna, och då menar vi inte bara att du ska kolla så att de inte sitter och suger på en leksak av farlig plast, utan också mängden. Ett barn i Sverige har i dag i snitt 500 leksaker. Det behöver inget barn ha. När det vankas kalas för ditt barn, tipsa kompisarna om att ge hen biobesök eller besök på lekland i present istället för ytterligare en pryl.

Läs mer:

Den enda vegetariska veckomatsedeln du behöver i höst

Hon har fyra barn men slänger inga sopor – här är hennes bästa tips

8 sätt att fira en miljövänligare jul

Källor: WWF, Ica, Naturskyddsföreningen

Foto: IBL

 

Annons