Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att minska

25 jun, 2018
AvNathalie Mark
Varje år sedan 2007 har löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskat. Och förra året var inget undantag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Medlingsinstitutet har släppt sin rapport ”Löneskillnaden mellan kvinnor och män – vad säger den officiella lönestatistiken?”. I den presenteras att löneskillnaderna mellan kvinnor och män fortsätter att minska och därmed följer trenden som rått de senaste åren.

– I alla åldersgrupper närmar sig kvinnornas löner männens, säger Medlingsinstitutets statistikansvarige John Ekberg.

2017 var skillnaden mellan könen 11,3 procent, jämfört med 12 procent 2016. I rapporten fastslår Medlingsinstitutet att skillnaderna som kvartstår till stor del beror på att kvinnor och män arbetar inom olika yrken, har olika utbildning och är olika gamla. Men om man tar hänsyn till även de faktorerna finns en oförklarbar skillnad på 4,3 procent.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken. Men det sker en förändring på arbetsmarknaden mot en utjämning av yrkesuppdelningen. Det är en delförklaring till att löneskillnaden minskar, säger John Ekberg.

Annons

Att löneskillnaderna nu minskar tros även bero på att andelen anställda med eftergymnasial utbildning har ökat mer bland kvinnor än män samt att fler kvinnor får chefspositioner.

Under förra året var genomsnittslönen i Sverige 33 700 kronor. Högst lön hade manliga tjänstemän inom privat sektor som då tjänade i snitt 45 100 kronor. Lägst lön på 26 000 kronor hade kvinnliga arbetare i privat sektor.

Läs också:

Läs Nina Åkestams hyllade text om dagens feminism: ”Känner mig så anklagad”

Äntligen! Nu får Stockholm ett kvinnohistoriskt museum

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Baaam.

 

Annons