Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Lovisa Ström hjälper sexslavar: ”Jag vill ju vara mitt i skiten och se till att det händer grejer”

23 nov, 2016
AvThowe Wagner Larsson
Lovisa Ström, 18, valde i början av september att åka ner till Burma för att göra skillnad för de tusentals flickor som dagligen utsätts för trafficking och slavhandel.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

– Varje gång jag läst liknande saker i tidningen har jag alltid känt frustration över att inte vara där. Jag vill ju vara mitt i skiten och se till att det händer grejer, så jag hade mer eller mindre inget annat val än att åka.

Rättvisa har alltid varit ett ämne Lovisa känt starkt för. Som 13-åring läste hon Natasja T och Vera Efrons bok ”Såld”. Boken handlar om en flicka som blir såld till hundra främmande män. Historien öppnade Lovisas ögon och intresset och viljan att hjälpa till.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

lovisa6

I dag bor Lovisa i Burma och jobbar för organistationen Eden Ministry. Hon bor i ett fallfärdigt våningshus på 12:e våningen. Hennes säng är en madrass på golvet och hon sover bland både myror och ödlor. Runt om henne bor och sover flickor som tidigare varit offer för trafficking men som nu kämpar för ett drägligare liv. Det är inte ovanligt att flickorna drömmer mardrömmar, gråter och skriker under natten.

Annons

– Jag frågade mig själv många gånger om jag verkligen skulle klara det här. Men jag har hittat mitt sätt att bearbeta alla intryck på. Genom att skriva om det.

Lovisa refererar till sin blogg där hon flera gånger i veckan delar med sig av vardagen i Burma. I inlägget ”Pengar viktigare än liv” skriver hon:

”En flicka beräknas i genomsnitt föda fem barn till fem olika familjer och för hallicken betyder det en vinst på ca 500 000 kronor innan han kastar bort henne (i vissa fall dödar) och går på nästa. Medan det för flickan betyder att hon blir våldtagen, föder ett barn som hon aldrig mer kommer få se igen, gör om den processen fem gånger för att sen i värsta fall bli dödad (om hon inte dör tidigare på grund av den fysiska påfrestningen).”

burma barn lovisa

Hon skriver om en vardag där hon möter unga kvinnor och barn, som sedan många år tillbaka blivit misshandlade såväl fysiskt som psykiskt. Kvinnor och barn som blir våldtagna flera gånger per dag, används som bytesvaror och betalningsmedel och behandlas som boskap.

Annons

Många av flickorna har ett eller flera namn tatuerade på sin kropp. Det är namnet på den man som äger henne. När han säljer henne vidare hyvlar eller skär den nya ägaren bort det gamla namnet och ersätter tatueringen med sitt namn eller symbol. Såren blir infekterade och i värsta fall leder det till döden.

– Det tog mig flera dagar att smälta den informationen. Och jag får fortfarande ont i magen när jag ser dessa tatueringar. Den här industrin är så mörk och jag tror aldrig att jag kommer kunna greppa vad det faktiskt är.

burma trafficking elle

Lovisas arbete på Eden ministry går ut på att informera flickor om hur de kan få hjälp och på så sätt försöka rädda så många som möjligt. Alla dagar ser olika ut beroende på hur flickorna mår och vad som händer runt omkring.

Annons

– Jag tillbringar mycket tid på kontoret, där även tjejerna är om dagarna, då jag hjälper Eden med sociala medier. Jag umgås med tjejerna, pratar med dem om de behöver, gör olika lekar och danser och undervisar i engelska och datorkunskap två gånger i veckan, säger Lovisa.

Varje torsdag åker de dessutom ut till The Red Light District i hopp om att få kontakt med fler tjejer och på så sätt hjälpa fler därifrån. Lovisa berättar att de låter flickorna testas för HIV vilket ger dem 15 minuter ensamtid med varje flicka. Under den här korta tiden kan Lovisa och hennes medarbetare förklara hur de kan hjälpa flickorna. De får även ett klistermärke med organisationens telefonnummer på som flickorna brukar klistra under kjolen för att hålla det hemligt.

Att hjälpa flickorna är en komplex uppgift eftersom det ofta rör sig om mer än bara en frigörelse. Risken att flickorna blir påkommna och då straffas är stor. Dessutom är många av flickor så pass förstörda att de tror sig vara ingenting värda och att allt de duger till är sex. Att utan en man vid sin sida är de lika med luft. Den mentala biten, att komma över sina trauman och våga konfrontera sina rädslor, är flickornas största hinder.

flickor lovisa burma

I framtiden vill Lovisa fortsätta engagera sig i kvinnorättsfrågor och trafficking. Hon planerar att skriva en bok och kommer att föreläsa på olika gymnasium och universitet. Tillsammans med en vän håller hon just nu på att starta upp ett företag som ska verka för att hjälpa de som är fast i human trafficking.

Annons

Vill du hjälpa till?

”The Comitted necklace” är ett halsband gjort av tjejer som flytt från human trafficking. Syftet med halsbandet är att det ska fungera som ett slags vänskapshalsband. Du har en del och en tjej på ett av bordellområdena i Asien har en annan. När hon är rädd, känner sig ensam eller kanske till och med vill dö – då kan hon titta på hjärtat och veta att det är någon där ute som tänker på henne och som inte har glömt henne.

Ett halsband kostar 230 kronor och 100 procent går till att hjälpa tjejerna. Är du intresserad av att köpa ett? Maila Lovisa på [email protected] och skriv ditt namn samt adress.

20160918124150071411251761_sbig

Foto: Privata

LÄS OCKSÅ:

Benet vek sig plötsligt under Susanne, 31 – Du har haft MS i elva år”

När jag fick mitt cancerbesked kändes det som hela kroppen löstes upp i molekyler

De startade företag för att öka livskvalitén hos äldre

Annons