Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Lyssna på ljudbok eller läsa själv – vad är bäst?

29 aug, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Ljudboken har blivit mångas ständiga följeslagare, men vad är egentligen bäst för oss – att lyssna eller läsa själv? Vi fick en pratstund med Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap, som säger ett det finns för- och nackdelar med båda.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Bookbeat, Storytel och Nextory – det här är inga okända namn för svenskar idag. Att folk nu konsumerar litteratur som vi tidigare konsumerade radio eller musik är mer regel än undantag. Enligt de senaste siffrorna lyssnar 37 procent av oss på ljudböcker eller läser böcker digitalt. Sifforna kommer från undersökningen Svenskarna och internet från hösten 2018.

Nu har ett år till gått och de siffrorna lär inte ha börjat peka nedåt, tvärtom.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

De som framför allt lyssnar på ljudböcker är mellan 26 och 55 år gamla, och de som är äldre lyssnar minst, alltså är det mest troligt att andelen snarare har ökat.

Men vad gör det här med vår läsning? Att vi går miste om viktig lästräning när vi väljer att lyssna istället för att läsa är givet, men i övrigt då?

Peter Gärdenfors är professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet och han säger att det är stor skillnad på att läsa en bok och att lyssna på den.

Annons

– När du lyssnar på en bok har du en röst som läser och kan redovisa känslor och betoningar. En röst kan markera det som är viktigt i en text. Texten i sig ger inga sådana ledtrådar, så där har ljudboken en stor fördel. Samma sak när du lyssnar på en dialog, där är rösten också överlägsen.

Lyssning plus läsning är bäst

Däremot ser han ett stort problem när det gäller förståelsen av innehållet. Framför allt om ens fokus slirar lite och man inte är uppmärksam. Där vi i en fysisk bok bläddrar tillbaka ett par sidor för att se vad som egentligen hände låter vi ljudboken köra på.

– Om du läser i en bok kan du stanna när du vill. Ta pauser och tänka efter. Det är väldigt sällan man pausar en ljudbok och ger sig tid att tänka, säger Peter Gärdenfors.

Det här gäller både facklitteratur och skönlitteratur, även om betydelsen att pausa en fackbok ofta är av större betydelse, framför allt om det handlar om läromedel där det blir avgörande att man förstår allt som boken har att ge. Samtidigt skulle en kombination vara det bästa och man vill krama ur allt ur en bok, enligt Peter Gärdenfors.

Annons

– Det finns individuella skillnader när det gäller om man tar till sig information bäst när man hör eller när man läser, men för de flesta skulle man få ut mest av boken om man läser den en gång och lyssnar på den en gång. Mer än om man lyssnar eller läser den två gånger, säger han.

Mer emotionellt att lyssna än att läsa

Vi påverkas starkare av det vi hör än det vi läser.
Tro det eller ej så påverkas vi antagligen starkare av det vi hör än det vi läser.

Att det här skulle bero på att olika delar av hjärnan tar upp det du läser och andra det du hör, vill Peter Gärdenfors inte påstå. Teorier om att olika delar av hjärnan skulle vara påkopplade beroende på vad man gör, i det här fallet läser och lyssnar, anser han vara överskattade inom populärvetenskapen. Men han tillstår att de emotionella sidorna är mer aktiva när du lyssnar än när du läser på egen hand. Du skulle alltså kunna bli mer berörd av något du lyssnar på jämfört med om du läser det själv.

Annons

– Men oavsett om du lyssnar på eller läser en text så måste du ändå tolka själv vad som faktiskt sägs. Du måste använda din fantasi. Om du istället tittar på en film som bygger på samma material som en bok så blir din fantasi låst till de bilder filmen visar, säger han.

Däremot påpekar han här igen att vi när vi lyssnar sällan stannar upp för att reflektera och bearbeta, även det emotionella, något man gärna gör, medvetet eller omedvetet, när man läser en fysisk bok. Till exempel kan man anpassa läshastigheten till den text man läser om man läser själv.

– Ganska många läser snabbare än böckerna är inlästa. Visst går det att sätta upp ljudboken på högre hastighet, men det fungerar inte riktigt. Då blir läsningen onaturlig, säger han.

Multitasking är en myt

Många av oss använder ljudboken som ett sällskap när vi till exempel diskar, hänger tvätt, kör bil eller handlar. Ett smidigt sätt att få sig lite litteratur till livs samtidigt som man tar hand om det som är ett nödvändigt ont. Men hur bra blir det egentligen? Ja, enligt Peter Gärdenfors beror det helt på vilken aktivitet som litteraturen ska ackompanjera.

Annons

– Just det där har blivit en av ljudbokens största fördelar, å andra sidan är det en myt att vi utan problem kan ägna oss åt multitasking. Ska du handla eller ännu värre jobba vid datorn samtidigt som du lyssnar så kommer du att missa delar av det som sägs. Om du diskar eller kör bil går det jättebra, för de aktiviteterna innebär normalt en väldigt liten kognitiv belastning. Men så fort du hamnar i en lite stressande situation när du kör bil så kommer du märka direkt att du missar saker som sägs, säger han.

Slutsatserna blir att både lyssna och läsa det du ska lära dig, tro inte att du kan multitaska hur som helst men njut gärna av en ljudbok när du diskar och lär dig att hitta pausknappen.
Foto: TT

 

Läs mer:

10 anledningar till att läsa böcker varje dag

Svårt att sova? Därför ska du läsa en bok före läggdags

 

Annons