Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Intervju: Madeleine Martin huvudrollsdebuterar

01 sep, 2015
AvOlle Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För fem år sedan flyttade skådespelerskan Madeleine Martin från Kungsbacka till Stockholm. Nu tar hon nästa steg – från biroller i filmer som de två senaste i Snabba Cash-trilogin och Studio Sex, till huvudrollen i Andreas Öhmans bioaktuella film Ödödliga. ELLE har träffat henne.

Foto Carl Thorborg

Har du jobbat med Andreas Öhman förut?

– Nej det är faktiskt första gången, och det var fantastiskt! Jag provspelade för hans film ”Bitchkram” och när jag såg hans första film ”I rymden finns inga känslor” kände jag: Vem är den här killen? Honom måste jag jobba med. Så jag är väldigt glad att det gick relativt fort innan vi sågs och jobbade ihop. Jag är ett fan så det var jättekul!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Hur kom det sig att du blev skådis?

– Min storebror är skådespelare och han är en stor förebild för mig. ”Monkey see – monkey do, liksom”. Vi har inte haft screen-time ihop ännu men vi hjälper till med att casta tillsammans ibland. Vi var med i ”Studio Sex” båda två, som blev bådas första långfilm, men vi spelar inte mot varandra.

Annons

Är det något du skulle vilja göra (att spela mot din bror)?

– Ja absolut, vi känner varandra utan och innan och jag tror verkligen att det skulle vara till vår fördel. Vi använder ganska liknande tekniker när vi jobbar så det skulle nog gå väldigt bra, så det är väl ett av mina mål kan man säga!

Du har gjort ett antal biroller, men i De Odödliga har du en huvudroll. Vilka är de stora skillnaderna?

– Det är en bekräftelse att känna att jag kan få en huvudroll i en svensk film. Det har varit ett jättestort problem för mig att inte bara få spela ”en svensk tjej”, det är jätteofta jag blivit typecastad utefter att jag inte ser helsvensk ut. Jag kommer så väl ihåg när jag frågade ”Var kommer hon ifrån?” och jag tänkte att han skulle svara Rumänien eller Ryssland eller något. Han blev tyst, funderade en stund och sen ryckte han på axlarna och sa ”jag vet inte riktigt, Östermalm kanske?”. Det var självklart för honom – men det är inte det för alla. Jag är ju svensk, jag är född här och har alltid bott här så det är flummigt att jag ser mig själv som svensk – men tydligen gör inte alla det.

Annons

Har du märkt av det på andra sätt?

– Ja faktiskt. Poliser pratar väldigt ofta engelska med mig, det har hänt flera gånger. Man undrar ju, det är 2015 liksom.

Madeleine Martin foto Carl Thorborg

 

Fler intervjuer från ELLE:

Intervju med bästisarna Veronica Maggio och Maja Francis >

Intervju med den starka kvinnan och feministen Kakan Hermansson >

Du har sagt förut att du har svårt att släppa dina rollfigurer.

– Haha, ja det är som att göra slut med någon. Jag tycker att det är ett bevis på att man gjort något rätt. Har karaktären fastnat hos dig och det berör dig och är viktig för dig så har du gjort något rätt. Ju mer arbete du lägger ner på karaktären ju verkligare personen för dig. Det är ofta känslorna som sitter kvar – man kan sörja samma saker som ens karaktär sörjt, och bli förälskad i samma saker som ens karaktär blir. Men man lär sig, det finns tekniker för det och det bästa är ofta att re-bounda med en ny karaktär.

Annons

Hur förbereder du dig inför dina roller?

– För mig är förarbetet 90 % av jobbet. När du sen kommer och ska jobba ska du vara klar, då ska du presentera det du har gjort. Med ett bra förarbete är man också friare att ta sig an snabba förändringar i scener – du har alltid förarbetet att luta dig emot, tillsammans med den energin du har i nuet. Så jobbar jag – filmandet är the fun part!

Har du någon skådespelarförebild?

– Alexander Karim, Rachel Wärmländer, Simon J Berger och Ulla Skoog är bra skådespelare och väldigt fina människor – som jobbar jävligt hårt. Jag ser upp till människor som vågar göra det de tror på och skapar sina egna möjligheter och som är fina mot de som är nya och gröna i branschen, för det är det inte alla som är.

Är det mycket hierarki inom skådespelaryrket?

– Ja det är det absolut, men en tydlig hierarki tror jag att det finns i varje bransch. Men att folk utnyttjar sin maktposition ibland för att man tycker att man är en stjärna är egentligen helt sjukt för det gör ju inte dig till en större människa för att du syns mer på en filmduk, men jag tror att det kan stiga folk åt huvudet.

Annons

– Till viss del behövs hierarki – i arbetsgången och att det ställs krav, men mot varandra behöver man inte ha den attityden och hierarkin. För mig kväver det bara kreativitet och vi blir sämre på vårt jobb så det är väldigt kontraproduktivt.

 Har du en drömroll eller ett karriärmål?

– Jag vill jobba med duktiga människor som tycker om det dom gör och jag vill göra så mycket olika saker som möjligt. Jag är väldigt sugen på teater men sen om det är Sverige eller utomlands, det är sekundärt. Jag skulle gärna jobba i Ryssland om det är ett bra team där med en bra film.

Vad har du för relation till mode?

– Jag bor ihop med fyra killkompisar och vi delar kläder, haha. Sen har jag folk som hjälper mig lite med kläder. Precis innan jag träffade dig var jag och köpte en klänning på Emmaus, sen går jag ofta på en vintage-butik vid Mariatorget som jag älskar! Men jag är rätt lat, jag tycker det är jobbigt att prova kläder.

Annons

Favoritdesigner?

– Day Birger et Mikkelsen och 2NDDAY, men framför allt Carin Wester.

Vad läser du?

– Jag läser framför allt mycket manus till pjäser. Gärna Shakespeare, det är min porr! Det tar lång tid att läsa, och han skriver på gammalengelska som är ett vackert språk, hela hans texter är som poesi! Hamlet är min favorit-pjäs!

Favoritfilm?

– Mitt liv som hund, svensk. Eternal sunshine of a spotless mind, internationell.

Vad lyssnar du på?

– Just nu är det väldigt mycket svensk hiphop. Jag var på plåtning precis innan vi sågs och då lyssnade vi på Silvana Imam. Fan vad tung hon är!

Filmen Odödliga går på bio nu. Du hittar mer information om filmen här (extern länk).

Fler intervjuer från ELLE:

Intervju med bästisarna Veronica Maggio och Maja Francis >

Intervju med den starka kvinnan och feministen Kakan Hermansson >

Annons