Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

15 okt, 2018
AvSofia Börjesson
"Det finns en spricka i allt, det är så ljuset kommer in", sjöng Leonard Cohen. Och metoo-rörelsen skapade just det; en enorm spricka som aldrig kommer att lappas ihop igen – och tur är väl det. Vi går igenom vad som hände under det första året av metoo, och vilka förändringar som trädde i kraft som ett resultat av rörelsen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

På Twitter har fler än 19 miljoner inlägg publicerats under hashtaggen #metoo sedan hösten 2017 då allt tog sin början. Det är fler än 55 000 tweets om dagen – och då är revolutionen som är metoo långt ifrån över.

Nyligen nådde metoo-rörelsen Indien, det land som anses vara farligast i världen för kvinnor. Det tog ett år, men nu briserar alltså uppropen på samma sätt i Bollywood som de redan gjort under ett års tid i Sverige. Men hur gick det till, och vad ledde det till?

Hur började metoo?

Den 5 oktober 2017 publicerade The New York Times de första anklagelserna om sexuella trakasserier mot Hollywood-producenten Harvey Weinstein. En vecka senare, den 13 oktober, skapades den franska hashtaggen #balancetonporc (översätts ungefär ”häng ut ditt svin”).

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Ett par dagar efter det kom Alyssa Milanos uppmaning på Twitter:

”Om alla kvinnor som har sexuellt trakasserats skriver ”jag med” som status kanske folk förstås magnituden av det här problemet.”

Hashtaggen metoo hade dock redan använts flera år tidigare av människorättsaktivisten Tarana Burke i samma kontext, men med fokus på svarta kvinnor i USA.

Annons

Metoo kom till Sverige

Även i Sverige började människor skriva #metoo på sociala medier, och berättelser om systematisk sexism, övergrepp, trakasserier och våldtäkter kom upp till ytan. Krönikören Cissi Wallin var den 16 oktober först ut att namnge sin gärningsman vilket skapade stor uppståndelse. Den kända mediepersonen Fredrik Virtanen, som Wallin menar våldtog henne 2006, förnekade anklagelserna men förlorade sitt jobb på Aftonbladet. Han anmälde senare Cissi Wallin för förtal, och nu väntas åtal.

Medierna hängde på och rapporterade om såväl Wallins som alla andra kvinnors vittnesmål, och snart kunde hashtaggen ses i alla människors flöden på sociala medier.

Metoo var ett oåterkalleligt faktum som växte för varje minut.

Kändisar hängdes ut under metoo

Det var inte bara Cissi Wallin som bestämde sig för att ta bladet från munnen. Som ett resultat av anklagelser riktade mot specifika personer fick bland annat Kevin Spacey lämna serien House of cards och blev persona non grata i Hollywood, fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo fick ta en paus från landslaget och Storbritanniens försvarsminister Michael Fallon fick avgå.

Annons

I Sverige ledde en av de publika anklagelserna till en fällande dom: kulturprofilen Jean-Claude Arnault dömdes till två års fängelse för våldtäkt. Flera svenska programledare och andra kända personer anklagades och åtalades, men männen friades och istället väcktes en debatt om pressetik. I maj fälldes flera medier för att ha publicerat namn och bild på de anklagade männen.

Yrkesgrupper mobiliserar sig under metoo

Ett efter ett samlades branscher och yrkesgrupper under egna hashtaggar under metoo-fanan, skådespelarna var först ut under #tystnadtagning. Men många tog efter och strax hade otaliga yrkesgrupper mobiliserat sig under olika hashtaggar, bland annat jurister (#medvilkenrätt), politiker (#imaktenskorridorer), teknikbranschen (#teknisktfel), skolan (#tystiklassen), journalister (#deadline), idrottare (#timeout), dansare (#tystdansa), svenska kyrkan (#vardeljus), räddningstjänsten (#larmetgår), försvaret (#givaktochbitihop), läkare (#utantystnadsplikt) och många, många fler.

Annons

Nobelpriset i litteratur ställs in efter metoo

18 kvinnor vittnade om hur kulturprofilen Jean-Claude Arnault ska ha sexuellt trakasserat, förgripit sig eller våldtagit dem. Kulturprofilen har nära band till Svenska Akademien och snart blottades en omfattande kris i den anrika kulturinstitutionen.

Krisen ledde till flera avhopp och att Nobelpriset i litteratur 2018 ställs in. Det ledde också till att ständige sekreteraren Sara Danius röstades bort, något som kritiserades hårt och som hon senare berättade om i Sommar i P1.

Manifestationer för metoo i Sverige

Ett tiotal manifestationer anordnades den 22 oktober runtom i Sverige, bland annat på Sergels torg i Stockholm där Gudrun Schyman (Fi) och den dåvarande jämställdhetsministern Åsa Regnér talade.

På Guldbaggegalan kom majoriteten av de kvinnliga skådespelarna klädda i svart, och de gick i armkrok på röda mattan som en manifestation för metoo. Senare under kvällen äntrade ett 50-tal skådespelare scenen bakom Mia Skäringer som höll ett tal om #tystnadtagning.

Annons

56 kvinnliga artister medverkade i metoo-låten Vad dom än säger och i september anordnades den mansfria festivalen Statement som var ett världsunikt ställningstagande mot mäns sexuella våld mot kvinnor.

Emma Knyckare startade den mansfria festivalen Statement för att råda bot på sexuella trakasserier på festivaler.
Emma Knyckare startade den mansfria festivalen Statement för att råda bot på sexuella trakasserier på festivaler. Foto: TT

Flera av Sveriges radios sommarpratare lyfte metoo, och Katarina Wennstams ord: ”alla känner någon som är utsatt, ingen känner en förövare” etsade sig fast i oss.

Åtgärder efter metoo i Sverige

  • I maj klubbades samtyckeslagen igenom som innebär att sex som inte är frivilligt är olagligt.
  • Regeringen tog tillsammans med Vänsterpartiet fram åtgärder för 120 miljoner kronor för undervisning om sex- och samlevnad i skolorna, och för att förbättra arbetsmiljön när det kommer till sexuella trakasserier.
  • I augusti skärptes sanktionerna mot arbetsgivare som inte tagit krafttag mot diskriminering och trakasserier.
  • Regeringen lade till 50 miljoner kronor extra till kvinnojourernas arbete.

Sedan metoo briserade i Sverige har allt fler tjejer anmält sexuella trakasserier och sexism på nätet, samtalen till Kvinnofridslinjen har ökat och fler kvinnor har polisanmält övergrepp och våldtäkter.

Annons

Men metoo är inte över. Arbetet fortsätter i Sverige, och även i Indien där uppropen bara har börjat. Revolutionen är världsomfattande. Men trots att man redan har kunnat skönja viktiga förändringar finns det även vittnesmål om att avtrycken som metoo lämnade redan har börjat suddas ut på sina håll.

Polisen Kerstin Dejemyr intervjuades av TV4 och fick frågan: ”Vad tar du med dig efter det här året av metoo”? Hon svarar:

”Jag tar med mig att jag faktiskt är mycket mer påverkad av det här än jag trodde att jag skulle vara. Och jag tar med mig att trots att jag trodde att det skulle gå att förändra Polisen, så inser jag att det kommer inte att ske.”

Hennes svar kan ses som smolk i bägaren på en revolution, eller som en verklighet och ett ytterligare bevis på de patriarkala strukturer som håller män om ryggen och som fråntar kvinnor sina röster.

Leonard Cohens bevingade ord ”det finns en spricka i allt – det är så ljuset tränger igenom” kunde inte passa bättre än nu. Metoo har skapat en enorm spricka, och ljuset har inte undgått någon. Nu får vi bara hoppas att sprickan aldrig växer igen.

Läs också:

Så gick knytblusen från tråkig och gammaldags – till att bli en symbol för kvinnokamp

”Tillsammans är vi ett krig” – Läs Sandra Beijers uppmärksammade krönika om #metoo

7 satsningar kring #metoo i regeringens vårbudget

ELLE på Statement: Så var det att vara på festival utan cis-män

Annons