Ny forskning: Mörk choklad är bra för hjärnan – förbättrar minnet!
Att äta mörk choklad som innehåller mycket kakao (minst 70%) har tidigare kopplats samman med många fördelar såsom minskad stress och positiva effekter på hjärtat. Nu kommer även rapporter om att mörk choklad kan ha god inverkan på din hjärna och ge dig förbättrat minne.
Mer positiva nyheter från ELLE:
Kvinnor måste vila mer efter jobbet >
Mörk choklad innehåller den kraftfulla antioxidanten flavonoider och antiinflamatoriska ämnen som verkar positivt på kardiovaskulär hälsa. (Hjärt- och kärlsjukdomar eller kardiovaskulära sjukdomar är ett samlingsbegrepp som rör sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen, hjärtat och/eller blodkärl.)
Det är en studie vid Loma Linda universitet i Kalifornien som visat på att flavonoider från kakao tas upp och samlas i de områden i hjärnan som hör ihop med inlärning och minne.
– Vi är oerhört entusiastiska över vad dessa fynd skulle kunna betyda för hjärnans hälsa. Detta kan potentiellt öppna dörren för att kunna reparera och återskapa funktioner för personer med dåligt minne och som drabbats av åldersrelaterad demens, säger Lee Berk, som ledde forsknings-teamet.
Berk menar att konsumtionen av kakao ger oss det skyddande protein som främjar tillväxten av nervceller, ökar hjärnans funktion och hjärnans kommunikativa förmåga, förbättrar blodflödet samt främjar bildandet av blodkärl i hjärnans sensoriska system.
– Vi har för första gången visat att det finns ett möjligt samband mellan konsumtion av kakao och dess gynnsamma effekter på hjärnan i form av intellekt, synkronisering, minne, humör och beteende.”
Fritt fram för att frossa i mörk choklad då, med andra ord! Och som vi skrev häromdagen: Även Champagne ger dig bättre minne och motverkar demens! Match made in heaven!
Mer positiva nyheter från ELLE:
Kvinnor måste vila mer efter jobbet >
Lee Berk presenterade resultaten i Chicago under slutet av oktober på Neurosciences årsmöte Society for Neuroscience, som är tillägnad utvecklingen inom forskning av hjärnan och nervsystemet. Läs mer om undersökningen och hitta fler källor här.