Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Mouna Esmaeilzadeh: "Jag vill göra vetenskap sexigt"

03 jun, 2019
AvELLE -redaktionen
Mouna Esmaeilzadeh, doktor och entreprenör
Hon är läkaren som vill sprida kunskap och göra vetenskap så hett att alla vill ta del av den. För ELLE berättar Mouna Esmaeilzadeh om familjens svåra flykt från Iran, hur hon hanterar motgångar och varför världen vi lever i är bättre än den någonsin varit tidigare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hjärnforskare. Filosof. Entreprenör. Tv-profil. Men kanske mest av allt läkare med en mission, att demokratisera fakta och kunskap – och göra vetenskap sexigt. Lika sexigt som en viss kändis rumpa. Mouna Esmaeilzadeh, eller Doktor Mouna, är bland annat känd från Tv4:s Nyhetsmorgon där hon gärna pratar om förebyggande vård, hur vi kan förlänga livet och hur robotar och AI kommer att påverka vår framtid.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Porträtt på Mouna Esmaeilzadeh

Men hennes nästan orimligt välfyllda CV började med filosofistudier och så småningom medicin, med hjärnan som gemensam nämnare för de båda inriktningarna – vilket senare ledde till att hon blev hjärnforskare.

Annons

– Jag tyckte att det var fascinerande med de stora frågorna om människan och världen. Nästan varje dag tycker jag att det är lite ”wow!”, hur saker och ting hänger ihop. Att vi är så små i universum till exempel och ändå sätter så stora avtryck. Jag tycker att det är väldigt fascinerande.

Mouna Esmaeilzadeh om flykten från Iran

Efter magisterexamen i filosofi gick hon läkarprogrammet. Att det blev medicin tror hon beror mycket på hennes bakgrund, där flykten från Iran när hon knappt var tre år har påverkat henne på många olika plan.

– Jag var ganska mycket omringad av död när jag var mindre. I Iran blev folk avrättade och sedan när vi var på flykt … Jag brukar säga att jag har varit besatt av livet och därav kom intresset för människokroppen, hur vi lever och lever länge. Men det är nog också ren nyfikenhet på hur människan fungerar.

I sitt uppmärksammade sommarprat förra året berättar hon att hon föddes 1980, rakt in i den iranska revolutionen. Hennes föräldrar stod på regimens dödslista – pappan fängslades och torterades, mamman var en av de första kvinnorna i motståndsrörelsen – och familjen tvingades leva gömd och flytta från hus till hus, innan de till slut flydde till Sverige. Under flykten, i de kurdiska bergen mellan Iran och Turkiet, mitt i natten, halkade plötsligt hästen som Mouna och hennes mamma satt på och Mouna försvann i snön.

Annons

”När de väl hittar mig har jag ingen puls. Jag andas inte. Jag är … död”, säger hon i inledningen av sitt Sommar i P1. Men föräldrarna och hennes två äldre bröder sprang med hennes blåfärgade kropp till en närliggande by, där några äldre kvinnor la henne i en balja med kallt vatten. Och som genom ett mirakel kom hon tillbaka till livet. ”Idag kan man googla hypotermi och nedkylning och förstå de vetenskapliga grunderna bakom miraklet som fick mig att återuppstå, som vände min död till liv”, säger hon och konstaterar att hon trots allt tror på mirakel. Mirakel baserade på vetenskap.

Att sprida vetenskap och kunskap till fler, har blivit ett viktigt karriärsmål. Bykvinnornas nedärvda kunskap räddade hennes liv – trots att de flesta var analfabeter. Som entreprenör, läkare och hjärnforskare arbetar hon med att hålla föredrag, prata i tv och på olika sätt kommunicera sin kunskap.

Mouna Esmaeilzadeh i persikofärgad outfit

– Jag har själv barn och vill inte att de ska växa upp i en värld full av hat. Jag vill att de ska växa upp i en värld där alla ser värdet i att vara med och göra den gladare och snällare. Jag tror världen blir en farlig plats om inte människor får ta del av fakta och kunskap.

Annons

”Vi dras mycket mer till negativa nyheter”

Hon tycker att vi har en onödigt negativ världsbild i dag, samtidigt som vi aldrig har levt i en bättre värld.

– Hjärnan har inte utvecklats de senaste 40–50 000 åren och vi dras mycket mer till negativa nyheter, skandaler och katastrofer. Det gör att vi ofta har en orealistisk världsbild. Tidigare fick vi ju faktabaserad information från nyhetsmedier och nu får många sina nyheter från sociala medier. Med det kommer clickbaits och fake news och allt det negativa delas och sprids…

Och så var det den där kända rumpan.

– Vi har aldrig haft tillgång till mer kunskap än nu, men folk är mer intresserade av Kim Kardashians rumpa eller vad Ronaldo åt till frukost än att försöka förstå hur världen ser ut och vad det finns för möjligheter framåt. Därför är det viktigt att göra vetenskap sexigt och få människor att tänka ”wow, det här var häftigt”, så att uppmärksamheten dras dit.

Annons

Redan som liten försökte Mouna Esmaeilzadeh leda på olika sätt. Hon tyckte mycket, ville gärna lägga näsan i blöt och beskriver sig själv som ”en liten diktator”.

Mouna Esmaeilzadeh sittandes i fåtölj

– Jag var nog ganska besvärlig, haha. Jag var väldigt bestämd. I vanliga fall hade väl någon satt mig på plats, men mina bröder var väldigt snälla mot mig. De lät mig hållas.

Hon tystnar kort innan hon fortsätter:

– Det är klart, när vi kom till Sverige var jag ganska traumatiserad. Jag var tystlåten och ganska konstig, tror jag. Och jag var fortfarande väldigt rädd, för motorcykelljud till exempel. För gardisterna i Iran åkte runt på motorcyklar.

Annons

Hur tror du att din bakgrund har påverkat din karriär?

– Jag tror att den har påverkat ganska mycket. Jag har lärt mig att inte ta saker för givet och att allt kan förändras helt plötsligt. När man har varit med om ett trauma lär man sig också att förhålla sig till mycket annat som sker, som är tråkigt och jobbigt, på ett annat sätt och att våga ta risker. Många pratar om att det är riskfyllt att vara entreprenör, men det är en upplevd risk mer än en reell risk. Om man har upplevt reell risk, där man står med livet i handen, förstår man att ”ja ja, jag går i konkurs, men jag dör inte”. Jag tror att man blir mer riskbenägen när man har varit med om svåra saker.

Mouna om att hantera motgångar

Hur hanterar du motgångar?

– Jaa, ingen tycker ju om motgångar och det låter extremt klyschigt att säga så, men det är verkligen då man lär sig saker. På sätt och vis, när jag tittar tillbaka, kan jag se att motgångarna har lett till de bästa grejerna. Men när man är i det så är det ju skit. Och jag tycker att det är viktigt att trygga sig själv emotionellt med människor man tycker om, som tycker om en tillbaka och som man litar på. Som entreprenör går det åt helvete ibland. Ganska ofta faktiskt. Då behöver man en axel att gråta mot.

Annons

Vad gör du då?

– Jag brukar ha en fas, och den behöver inte vara lång, då jag kryper tillbaka i hålet och gråter på någons axel. Sedan samlar jag kraft, analyserar läget och om jag tänker att det här måste jag ändå få till – då får jag revanschlystnad av det. Framför allt om andra säger att det aldrig kommer att gå. Det är den bästa triggern!

Vad är det viktigaste du har lärt dig under din karriär hittills?

– Att aldrig ge upp. Och inte låta någon förstöra min nyfikenhet och passion. Det händer hela tiden, folk som inte förstår, inte tror på en eller bara vill sabotera. Samtidigt har jag lärt mig att lyssna mer. Framför allt på folk som känner mig och vill mig väl. Jag har också blivit duktigare på att förstå vad jag själv vill och vad jag gör bara för att andra förväntar sig det. Det är bra att fråga sig ”Vem gör jag det här för?” För det man uppnår, kostar alltid något. Det finns ingen gratis karriär. Det är bra att tänka ”Är det värt det? Vill jag det så mycket?”

Doktorn och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh

Vad har din egen karriär kostat?

– Som entreprenör är jobbet min passion, jag älskar det så mycket att jag inte tänker på att jag sliter. Men det är klart att det sliter. När alla andra träffar vänner och går ut och gör något kul, så sitter jag där från tidig morgon till sen kväll och jobbar. Men jag har inte velat att det ska kosta mina barn, så därför har det kostat mig i stället. Jag har både varit vargmamma och hållit på med karriären. Men det är inget jag skulle rekommendera någon annan, haha!

Annons

Vad har du för framtidsplaner?

– Framtidsplanen är att konkurrera med Kardashians rumpa. Inte konkurrera ut den, för det är ju trevligt att den också finns, men se till att vetenskap blir så sexigt att det konkurrerar. Och sprida framtidshopp genom att demokratisera fakta och kunskap. Jag håller på med ett projekt just nu, som jag tror kommer bidra till det …

Av Helena Skoog
Foto Alma Vestlund

Fakta: Mouna Esmaeilzadeh:

Namn: Mouna Esmaeilzadeh
Ålder: 39 år.
Yrke: Läkare, hjärnforskare, entreprenör och tv-profil.
Bor: Marbella.
Familj: Danske mannen, Rasmus, och barnen Isabel, 5, och Victor, 3.
Följ: @doctormouna

Här är dr Mounas 5 bästa karriärtips:

Dr Mounas 5 bästa karriärtipsBrand logo
Dr Mounas 5 bästa karriärtips

• Hitta din passion, något som känns meningsfullt och är värt att kämpa för. Livet är för kort för att göra något man inte älskar.

• Hitta någon du litar på att dela din passion med.

• Ha koll på dina styrkor och dina svagheter, så att du vet vilka personer du ska omge dig med.

• Våga drömma stort. Använd andras tvivel som ett bränsle för att kämpa ännu hårdare.

• Våga tänka fritt. Låt inte hjärnan begränsa dig, var flexibel och omvärdera dina åsikter och val

Läs mer:

Arbilina Nissan och Nina Akbari bakom Dashl: ”Vi satsade allt vi hade”

Karriärcoachen Maria Nilsdotter: ”Mina smycken ger bäraren styrka”

Karriärcoachen Petra Stenqvist: ”Våga ge upp kontrollbehovet!”

Annons