När man tror att semestern ska vara bra för förhållandet – och så tar det slut istället
Så blev det höst. Bakom oss hänger sommarminnena kvar som på ett smultronstrå, med lata dagar, långa ljusa kvällar, grillmiddagar, välfiltrerade Instagrambilder av rosévin i motljus, picknickar, strandutflykter – och så härligt mycket tid tillsammans med våra älskade. Ja, kanske lite väl mycket? Och kanske var det så att den där förväntade kärleksboosten inte infann sig? Att smultronstrået fylldes på med dag efter dag av spruckna förväntningar och bråk – och den förbjudna tanken ”vi får se hur det känns efter semestern” hänger kvar. Plötsligt är svaret på frågan tydligt: Det är slut. Kärleken är slut, vi är slut, det är dags att bryta upp.
– Vi är ju väldigt mycket med varandra på semestern, säger legitimerade psykologen Maria Farm, som även är KBT-terapeut och bland annat hjälper par med relationsrådgivning.
– Under terminerna är det mycket annat som upptar vår tid: jobb, barn, vänner, träning och aktiviteter. Vi kanske inte träffar vår partner så mycket. När vi då är lediga tillsammans blir problem som funnits där tidigare, som vi kanske inte fokuserat på, synliga.
Statistik från Domstolsverket visar att månaderna efter sommarsemestern, september och oktober, är två av de månader på året då flest ansöker om skilsmässa.
För heterosexuella par tror Maria Farm att brist på jämställdhet i relationen är den vanligaste orsaken till att kärleken falnar, ett problem som kan bli extra tydligt när gemensamma utflykter ska planeras, alla dagens måltider ska lagas och mycket tid tillbringas tillsammans hemma eller på något sommarställe.
– Det är oftast så att kvinnor gör större delen av det obetalda arbetet i hemmet, särskilt om paret har barn, samtidigt som de har jobb att satsa på. Det urgröper orken och energin, och om de inte får gehör från mannen och han kan bidra mer, så blir många kvinnor besvikna, berättar hon.
Men det finns fler orsaker till att en relation går sönder.
– En annan vanlig anledning är att man vill olika när det gäller det sexuella samlivet. Olika ofta, olika mycket. Det handlar inte alltid bara om sex, utan även om närhet och fysisk ömhet. Då ökar också risken för att den som vill mer hittar någon annan. Sedan finns det destruktiva vanor som gör att folk går isär, som alkohol. Den ena dricker för mycket och vill inte ändra på det, så det blir en negativ spiral som ger upphov till mycket konflikter.
Hon beskriver semestern och att plötsligt ha så mycket tid för varandra som något av en vattendelare.
– Även om ett par kanske har det slitigt med mycket konflikter, så berättar vissa att när de väl får tid för varandra har de det väldigt bra. Då är relationen värd att satsa på. Eller så känns det precis tvärtom.
För Malin, 33, blev det tydligt att hon och hennes före detta sambo hade väldigt lite gemensamt just under semestern, när de inte hade vänner omkring sig hela tiden, inte så många aktiviteter och inte jobbade dygnet runt.
– Jag kände bara ”vad håller vi på med egentligen?”. Under året jobbade vi mycket, festade med vänner på helgerna och var väldigt aktiva. Vi hann aldrig sitta ner och prata, och märkte inte att vi egentligen inte passade så bra ihop.
På hösten, när de valde att flytta isär, var just det där aktiva sociala livet det som var svårast att förlora. När parmiddagarna och festerna med de gemensamma vännerna försvann var hon tvungen att skapa ett nytt socialt liv utan sambon, och även om hon visste att det var rätt att inte fortsätta tillsammans var det svårt att se det den första tiden.
– Jag förlorade mitt sociala sammanhang och sörjde egentligen det mer än relationen. Men jag hade varit med om uppbrott tidigare och lärt mig att det krävs tid för att återhämta sig. Martina Haag skriver i boken ”Det är något som inte stämmer” att hon bockade av halvtimmar i början … En dag gör man inte det längre och då har man helt magiskt börjat återhämta sig.
Malin Farm säger att processen efter en separation kan likna sorgeprocessen efter ett dödsfall, fast oftast är reaktionen inte lika dramatisk eller intensiv. När det gäller kriser pratar man om fyra faser: chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen.
– Hur du reagerar beror också på om du är den som lämnar eller har blivit lämnad. I början kan det finnas frihetskänslor – nu kan jag göra vad jag vill! Det blir nästan en berusning som kan vara i några månader, en nytändning på det egna livet. Sedan övergår den i vardag och du kan börja bearbeta vad som hänt. Du kanske tänker tillbaka på fina minnen och saknar det som var bra. Det är helt naturligt och inget man ska försöka stoppa.
Men det är lätt att förväxla den delen av bearbetningen med en vilja att gå tillbaka till relationen, så samtidigt som Maria Farm betonar hur viktigt det är att låta tankarna och känslorna komma, så ska man inte heller förstora dem.
För Signe, 34, var vännerna som viktigast under den här perioden när hon hade avslutat en lång relation. Hon valde även att gå i terapi för att bearbeta alla känslor.
– Ofta har man ju en sned bild av att allt var så bra. Då är det bra med andras input och att påminnas om att det ju faktiskt inte var så. Det är också viktigt att fortsätta göra saker! Även om det känns meningslöst i stunden, så kommer en dag när man skrattar på riktigt igen. Och har man blivit sårad måste man våga öppna sig för någon ny, även om det är svårt.
Någon ny, ja. Det måste väl finnas någon gyllene regel som bestämmer när det är dags att satsa på kärlek igen? När är man egentligen redo?
– Jag tror att om du känner starka, genuina känslor för en person, som inte handlar om att inte orka vara ensam eller att bli bekräftad – om du blir förälskad är du redo att bli förälskad, säger Maria Farm och tillägger att känslorna för den före detta partnern ofta har minskat gradvis under lång tid och då är det inte som att gå från en partner till en annan över en natt, även om omgivningen kan uppfatta det så.
– Och vad är det värsta som kan hända? Det kanske inte blir något, men då har du haft ett härligt äventyr …
LÄS OCKSÅ: Så går du vidare – krisens fyra faser som alla behöver gå igenom
Foto Shutterstock