När och hur blev tatueringen mainstream?
Ordet tatuera kommer från det polynesiska ordet ta’tau som betyder tecken, hudsmyckning, målning, och vanan sägs ha uppstått av en slump då någon råkade få aska i ett sår och insåg att det blev ett permanent märke. Borneo och Indonesien har inspirerat den västerländska tribalstilen.
I Afrika har man utvecklat en sorts ärrtatuering genom att rista in ett mönster i huden som man gnider med aska eller växtfärger för bättre effekt. De äldsta i dag kända tatueringarna sitter på Ötzi, en 5 000 år gammal mumifierad människokropp som hittades i en glaciär i Alperna mellan Italien och Österrike.
Det verkar som om kvinnor började tatuera sig samtidigt som män. En 1 300 år gammal mumiekvinna hittades med en tatuerad ängel på låret.
Under 1980-talet blev det alltmer socialt accepterat att tatuera sig och det började bli trendigt för gemene man, inte bara kåkfarare och sjömän. Kinesiska tecken och tribaltatueringar blev rysligt trendigt på 80- och 90-talet.
Senaste åren har vi sett mycket retromotiv som pinuppor, svalor och tärningar men även grafiska ord och hela texter och citat är nyklassiker i tatueringstrenden. Det är många modeller och skådespelerskor som gör som små söta ”strössel” – tatueringar, minitatueringar med små prickar eller streck. Så söta. ELLE:s senaste tatuerings-crush är Zoe Kravitz. Googla henne för fräsch tatueringsinspo! För de riktigt modiga är finger och handtatueringar det hetaste och den indiska hennatraditionen ”mehndi” är ett av vårens hetaste tatueringsmotiv, kolla bara in Rihannas fantastiska handtatuering!
I bildspelet hittar du ett urval av ELLEs favorit-tatueringar:
LÄS OCKSÅ: FINA OCH AVSKALADE BLOMTATUERINGAR
Foto IBL-AOP, Imaxtree