Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Nebe Almayahi gör plåster i olika hudtoner

05 apr, 2023
AvSofia Edgren
Nebe Almayahi gör plåster i olika hudtoner
Det började med en idé på Ica. Nu driver entreprenören Nebe Almayahi eget företag som gör plåster för alla hudtoner – men det är bara början på hennes inkluderande affärsidé. För ELLE berättar hon om sin resa från flykten från Irak till jakten på investerare, som kan ge mer än bara pengar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"Brand logo
Fotbollsexperten Vicki Blommé om drömjobbet: "Mycket tack vare min mamma"

På tal om karriär får människor – inte sällan entreprenörer och företagsledare – ofta frågan om särskilda händelser som påverkat och varit avgörande för deras framtid. Nebe Almayahi har många sådana moments. Ett var när hon sökte till en praktiktjänst på Utrikesdepartementets Enheten för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad. Hon var 22 år, läste juridik med internationell inriktning på Örebros universitetet och jobbade som butiksansvarig på The Body Shop för att slippa studielån. Nebe ömsom skrattar, ömsom småsuckar när hon berättar om anställningsintervjun; ett långt samtal där hon i princip berättade om hela sin bakgrund. Veckan efter hörde kvinnan hon talat med av sig och sa att hon tyvärr inte fått platsen. Men att de verkligen behövde personer ”som henne” och med hennes perspektiv på UD. Rådet hon gav mig var att gå samma kurs i Bryssel som den som fått platsen hade gått.

Nebe Almayahi har startat Taint tillsammans med sin bror och sin make

– Jag sa det inte högt, men inom mig snurrade tusen tankar: ”Kurs i Bryssel? Vet du ens var jag kommer ifrån? Att jag är uppvuxen i en av Sveriges stökigaste förorter och jobbar för att finansiera mina studier?” Kvinnan ville bara väl, men där och då förstod jag att vissa människor bara tar för givet att alla har samma förutsättningar i livet. Den händelsen väckte massa tankar om vikten av inkludering och mångfald – frågorna som jag viger min karriär åt idag.

Annons

Nebe Almayahi kommer med andan i halsen till stammisfiket Pom och Flora i Stockholm. I en blinkning beställer hon favoriträtten (en portion gröt med kardemumma och hjortron), hungrig efter morgonens möte där hon i princip stängt dealen med en framtida investerare i Teint. Scale up-företaget som hon startade 2021 med sin man Abozar Kya och sin bror Yosef Almayahi har hyllats för sin innovativa affärsidé; plåster anpassade efter olika hudtoner som tillverkas i linje med bolagets ledord: ”Inclusion, design and sustainability”.

Teint är plåster i olika hudtoner, en innovativ affärsidé som hyllats

– Vårt nästa steg mot tillväxt blir genom investerare och i det valet är vi supernoga. Det räcker inte med en bunt pengar, vi behöver ”smart money”, alltså investerare som går in med kunskap och nätverk. Och viktigast av allt, att vi delar samma värderingar. Han jag haft möte med nu känns som en perfect match, en serieentreprenör som startat många bolag inom medtech-branschen.

Nebe Almayahi föddes i Irak och kom till Sverige som flykting som fyraåring. Mottagandet i det nya landet beskriver hon som ”varmt och välkomnande” och skolgången i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro som en där hon hade det ”lätt för sig”. Fram till dagen hon började på gymnasiet.

Annons

– Jag fick en chock, plötsligt var jag omgiven av barn till akademiker med helt andra förutsättningar än jag. I Vivalla var jag alltid bäst i klassen, här fick jag kämpa järnet för att klara av att ta studenten.

Startskottet för Teint var när Nebe en dag när hon var på Ica såg en mörkhyad butiksanställd med ett plåster på pannan som inte matchade hens hudfärg

Kämparandan gav resultat – dels i en plats på universitet och sedermera faktiskt även en karriär inom UD. En tid efter ovan nämnda intervju knep Nebe en plats på UD:s EU-enhet i Stockholm. En tjänst som i sin tur ledde till att hon under sju år arbetade som diplomat och även som managementkonsult i mellanöstern. Berättelser från tiden i krigszoner såväl som bland kungligheter, presidenter och ministrar, finns såklart i massor. För att hålla intervjun inom rimlig tidsram sammanfattar Nebe erfarenheterna därifrån som kunskaper för livet som breddade hennes syn på hur människor, trots sina olikheter, kan mötas.

Annons

Så ett hopp till 2021: Nebe är 33 år, tillbaka i Sverige sedan tre år och föräldraledig med dottern Rumi. En dag när hon är på Ica ser hon en mörkhyad butiksanställd med ett plåster på pannan.

– Det slog mig hur märkligt det var att plåstret var i en helt annan hudton än hans. Varför var världens alla plåster skapade för vita? Uppeldad gick hon hem och googlade sin snilleblixt. Mycket riktigt visade det sig att det knappt fanns plåster för flera hudtoner. Under en middag hos sin mamma en kväll därpå testade hon sin affärsidé: produkter och tjänster som tog frågan om hållbarhet och inkludering till en ny nivå. I dag, två år senare, säljs Teints plåster i fysiska butiker – däribland NK, alla stora apotekskedjor och online.

Hur kommer frågorna om hållbarhet och inkludering till uttryck inom bolaget i dag?

– Jag brukar tala om det på två nivåer: den sociala och den miljömässiga. Beträffande den första arbetar vi exempelvis med kvinnliga interner på Sollentunahäktet som förpackar våra plåster. Det är en win-win-situation som ger oss lägre arbetskraftskostnad och dem en möjlighet att tjäna lite extrapengar. Därtill har det även en hälsobringande effekt eftersom det har visat sig att sysselsättning bland interner kan bidra till bättre mental hälsa i väntan på dom.

Annons

– Angående det miljömässiga är våra plåster gjorda av väv och alla våra förpackningar FSC-märkta. De är dessutom optimalt förpackade vilket effektiviserar och minskar åtgången i frakten.

Teints ledord är ”Inclusion, design and sustainability”.

Vilka egenskaper har lett dig dit du är i dag?

– Mitt tålamod. Att jag aldrig ger upp och aldrig tar någonting för givet. Från att jag var barn och vi plötsligt tvingades fly har jag haft med mig att allt kan tas ifrån en över en natt. Den kämparandan har jag och alla mina fyra syskon. Vi är alla egna företagare som liksom ”keep going” för att vi måste.

– Sedan har vi alla nog ett rätt bra självförtroende. Förmodligen för att vår mamma alltid haft en övertro på oss, haha. Hon har alltid sagt: ”Det finns inga bättre än ni!” Jag har alltid känt att jag har hennes rygg och har alltid velat göra henne stolt.

Annons

Just nu jobbar du heltid som projektledare och driver Teint vid sidan av. Vad gör du för att hämta kraft?

– Jag springer. Flera dagar i veckan. Med heavy metal i öronen.

Du driver Teint med din bror och även din man. Blir det mycket jobbprat hemma?

– Jo … helt klart. Men vi älskar ju det vi gör så det är inte ett jättestort problem. Sedan har vi ju en dotter också, så det blir även en hel del prat om henne.

Hur ser framtiden ut för Teint? Var är du om ett år?

– Vi satsar på konsultverksamhet med fokus på mångfald och inkludering. Och utmanar klädindustrin med ett nytt plagg som omfattar flera aspekter av mångfald. Under året kommer vårt team att växa med flera tunga namn och investeringsnyheter.

Under året kommer Teint växa med fler tunga namn och investeringsnyheter

FAKTA
Namn: Nebe Almayahi.
Ålder: 35 år.
Yrke: Driver Teint, ett företag som jobbar med inkluderande produkter och tjänster. 2022 lanserades plåster anpassade efter olika hudtyper. Jobbar därtill som projektledare på ett mjukvarubolag.
Utbildning: Juridik med internationell inriktning vid Örebro Universitet.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Abozar Kya och 2-årig dotter.
Aktuell: Teint har vunnit en rad priser, bland annat NK:s innovationspris och internationella Red Dot Design Award, i kategorin Best of the best 2022 för sin banbrytande design och idé. Till våren och sommaren väntar fler ”superroliga samarbeten”.
Följ: @nebe.almayahi och @teint_official

Teint vann NK:s innovationspris och Red Dot Design Award i kategorin Best of the best 2022

Nebe Almayahis tips på hur du lyckas med en idé du tror på

1. Identifiera ditt mål och din vision

Det är avgörande att du själv vet vad du vill skapa. Är du inte klar över din vision, kommer du inte kunna övertyga någon annan om den.

Annons

2. Våga be om hjälp

Du skulle bli förvånad om du visste hur gärna folk vill hjälpa till – i synnerhet om de ser passionen i det du gör. Det smittar av sig!

3. Prioritera

Och våga säga nej.

5 favoriter att följa

  • @asabea – Moderskap och fertilitet personifierad (girl crush!).
  • @i_en_forvandlad_stad – Min förkärlek till arkitektur och gamla byggnader.
  • @imgur – För lite memes i mitt flöde.
  • @marianilsdotter – Min ­go-to-smyckesdesigner, boldness, mystik och andlighet.
  • @sanabenzaitar – Kvinnostyrd studio som gör autentiska marockanska mattor.

Foto: Beata Holmgren

Annons