Nina Campioni släpper gravidbok: "Det här borde alla blivande mammor lära sig"
Nina Campioni är bloggare på ELLE, journalist, tvåbarnsmamma och nu även aktuell som författare med den nya gravidboken Vattnet går. Boken är baserad på hennes podcast med samma namn och skriven tillsammans med barnmorskan Gudrun Abascal, som har över 45 års yrkeserfarenhet och har varit betydande i arbetet att försöka förbättra förlossningsvården.
Läs också: Nina Campioni: Här är mina 9 ekologiska skönhetsfavoriter
Till skillnad från podden där de personliga berättelserna tagit plats kommer de i boken få sällskap av Ninas egna erfarenheter, fakta och expertis från Gudrun Abascal samt experter inom amning, kost och träning. ELLE fick en intervju med Nina Campioni inför boksläppet.
Vad är det som gör ”Vattnet går” annorlunda från andra gravidböcker?
– Främst det att den riktar sig till alla. Många gravidböcker riktar sig bara till kvinnan och vi kände att vi ville göra en modern gravidbok som även riktar sig till partnern, far- och morföräldrarna och kompisen till singelföräldern. De har ju nästan lika mycket frågor som den som är gravid.
Vad borde alla blivande mammor lära sig ur din bok?
– Att man inte ska ha så mycket förväntningar. Det gäller allt från graviditeten och förlossningen till hur man blir som förälder. Vi vill gärna ha kontroll, men om det är något som vi inte kan kontrollera så är det graviditet, en förlossning och vilket typ av barn man får. Det gäller att lära sig att följa med!
Läs också: Nina Campioni: ”Den perfekta gravidtoppen”
Vad var det mest utmanande och vad var det bästa med bli mamma?
– Det bästa med att bli mamma är kicken i att se sina barn lära sig nya saker och växa till små människor. Det mest utmanande handlar mer om sin egen självbild och att inse att man inte är den man var innan. Det blir en ”reality check” över var man är i livet. Det är både kul och utmanande titta på sig själv på ett nytt sätt.
Boken tar även upp gravidmode, kan du ge ditt bästa tips?
– Det bästa plagget är utan tvekan den stickade klänningen. Den kan man ha i sin vanliga storlek och sedan följer den med kroppens förändringar.
Kan du nämna några favoritgäster i podcasten som också är med i boken?
– Jag måste lyfta mina ELLE-kollegor Emilia de Poret och Brita Zackari. Jag brukar även lyfta Malin Wollin som en favorit. Hon har fem barn och har varit med om allt från dramatiska förlossningar till missfall. Det är imponerande att ha gått igenom de tuffa grejerna och kunna prata om dem. Jag kan även lyfta Erika Strand-Berglund som fick barn efter fem års slit med IVF, jag bölade mycket under det samtalet.
Du har haft gäster i olika åldrar i podcasten, kan du se några skillnader i att föda barn i dag och för exempelvis 10 år sedan?
– Oron hos föräldrar har ökat jättemycket trots att säkerheten har ökat. Man oroar sig om allt möjligt som kan gå fel trots att det rör sig om mikroskopiska chanser. All information i dag borde göra oss trygga, men istället blir vi mer rädda och har ett kontrollbehov kring förlossningen, så var det inte förr fick jag lära mig av Gudrun Schyman.
Har inställningen till graviditet och barnafödande ändrats på något sätt?
– Partnerns del har förändrats på ett positivt sätt, man räknar med att personen är en aktiv förälder. Det har även blivit ett större fokus på egentid och karriär, vilket jag tror stressar många kvinnor i dag. Det är positivt att många gör karriär, men samtidigt stressar många och tar inte en paus för att ha barn, utan jobbar samtidigt. Det blir mycket stress i att hinna ha barn, jobba, träna och ha egentid.
Läs också: Nina Campioni: ”Att gifta sig med en italienare – och lära sig leva som en sådan”
Har vården förändrats?
– Absolut, det är ständigt debatter kring nedskärningar i vården. Det sätt som man ser på kvinnovården i Sverige i dag känns helt orimligt. Förr var Sverige ett av föregångsländerna som andra såg upp till, men de har skärt ner så mycket att det inte är så längre.
Har du någon spaning om trenderna framöver?
– Jag tror att det här med doula blir mer aktuellt. Det har redan börjat puttra lite kring det. Det är fantastisk grej, men det blir den som har råd som kan göra det såvida inte landstinget börjar jobba med det. Men det är en trend som jag tror kommer öka eftersom man känner behovet att ha mer trygghet när man inte får det från vården.
Avslutningsvis, ge ditt bästa tips till alla som är gravida första gången!
– Det absolut viktigaste är att inte ha förväntningar på hur det ska bli och att lita på sin egen magkänsla, samtidigt som man lyssnar på barnmorskan. Våga också ta tid för att slappna av, framför allt om det är det första barnet. Ta ledigt några veckor innan barnet kommer och låt dig själv få vila. När man kommer hem från BB kommer man aldrig mer vara själv så de sista veckorna är guld värda.
Vattnet går-boken släpps i bokhandlar den 1 november 2017.