Nu ansöker flest om skilsmässa – här är psykologens tips för att få relationen att hålla
Såväl experter som gemene man har länge kunnat ana att antalet skilsmässor ökar efter semestern och nu har internationella studier bevisat att fenomenet verkligen existerar.
– Det finns ett par större studier som har kunnat visa att skilsmässor ökade signifikant efter sommar och jul, säger Monica Buhrman, psykolog och psykoterapeut vid Uppsala universitet.
Läs också: 5 giftiga tankar som kan förstöra din relation – så kan du undvika dem
September är månaden då överlägset flest svenska par ansöker om skilsmässa. Minst skilsmässoansökningar lämnas in under semestertider i juli och december, enligt statistik som SVT Nyheter tagit del av.
Experterna har två teorier om varför skilsmässorna ökar när vi går tillbaka till jobbet efter semestern.
– Dels tror man att det handlar om par som haft problem sedan innan och att de inte har haft tid att ta tag i det och jobba på sin relation. Då blir semestrar en påfrestning för relationen och många av problemen man haft blir än mer synliga, säger Monica Buhrman och fortsätter:
– En annan anledning tros vara stora förväntningar. Man ska göra mycket under ledigheten och äntligen jobba på relationen och så uppfylls inte förväntningarna. Då tänker folk ”vi fick det inte att fungera”.
Läs också: Osäker på om du vill ha en relation? 6 frågor som hjälper dig att hitta svaret
Monica Buhrman menar att det även finns ett visst motstånd hos folk att ansöka om skilsmässa under ledigheter – speciellt om barn är inblandade.
– Man vill inte ”förstöra julen” så man skjuter upp det för att ge relationen en ny chans under ledigheten.
Vilka vanor som håller en relation sund är individuellt, men det finns några allmänna råd som Monica Buhrman rekommenderar för alla typer av relationer. Här följer hennes tre bästa tips för att få relationen att hålla.
Läs också: 10 tecken på att din vän har en sund relation
1. ”Vänta inte med att jobba på relationen tills du är ledig, du måste jobba med den i vardagen.”
2. ”Kommunikation är A och O. Ta tid att prata med varandra och skapa rutiner för naturlig kommunikation med varandra. Kommunikationen ska dessutom vara positiv, visa intresse för varandra och varandras vardag. Det är lätt att bli negativ om man är stressad.”
3. ”Vårda dig själv. Om du mår bra med dig själv är du trevligare att leva med, det gäller alla relationer vi har.”
Artikeln publicerades först på MåBra.