Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Nya budgettrenden sprungen ur lågkonjunkturen – nu är det inne att leva lagom

17 apr, 2024
AvSofia Hedström
Andreas Öhlund
Nu skaver både ­manikyr på salong och slentrianmiddag på restaurang. De flesta har inte längre råd, men det börjar också bli trendigt att leva lagom. Hej då super­effektiva liv, i år nöjer vi oss med det lilla.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Design Talk – så kan modebranschen bli mer hållbar i framtidenBrand logo
ELLE Design Talk – så kan modebranschen bli mer hållbar i framtiden

När Pamela Anderson plötsligt dök upp osminkad på modeveckan i Paris fick hon mer uppmärksamhet än klädkollektionerna som visades. Som om det var exakt detta samtidens kvinnor väntat på. Inga komplicerade sminkrutiner att apa efter i sociala medier eller förskönande filter som skapar distans. Bara 90-talets största sexsymbol som fått nog, eller som Pamela Anderson själv uttrycker det på Instagram: ”Jag tog av mig masken och världen öppnades upp”.

Pamela är dock långt ifrån ensam om att sänka kraven. Kreationerna på röda mattan behöver inte längre vara nya, numera syns såväl kronprinsessan Victoria som skådespelerskan Cate Blanchett ofta i plagg de burit tidigare.

Annons

Second hand normaliseras

Förra året fick stilikonen Chloë Sevigny dessutom nog av sin överfulla garderob. Hon hyrde en lokal i New York och berättade för sina följare på Instagram om vad hon kallade ”århundradets utförsäljning”. Skådespelerskan fanns sedan på plats under hela eventet och normaliserade därmed att sälja vidare plagg man inte längre använder, något som även journalisten Nina Campioni gjort i Stockholm med sin butik Ninas Nuggets.

Annat var det på 10-talet. En designerväska bredvid i restaurangsoffan och bubbel i glaset, så såg livet ofta ut på vardagskvällar för mig och många andra. Fokus låg på att njuta och en kompis brukade säga ”det gäller att passa på, man vet aldrig när man har så här mycket pengar igen”.

Resurserna var inte oändliga, men under den här tiden var konsumtionsinriktad self care i fokus och utseendet behandlades på alla möjliga olika sätt. Det hette plötsligt att man unnade sig när man trådade ögonbrynen och fick syra penslad i ansiktet. Även garderoben pimpades och det sågs närmast som en mänsklig rättighet att äga en statusväska oavsett årsinkomst.

"Det är inte dags att bli lat, men att sluta jaga efter det maxade livet i sociala medier och i verkligheten." Andreas Öhlund

Att vara nöjd är nog det mest radikala du kan vara i dag

Anna Lidström, doktor i redesign.

Ny privatekonomi har skapat nya vanor

I dag känns unnande-kulturen plötsligt som ett knäppt minne, en slags konsumtionsbakfylla. Nu för tiden inleder allt fler kompisar trevande en diskussion om privatekonomi med att börja berätta att de målar sina naglar hemma i stället för att gå på manikyr. När de nya nagelvanorna har bekänts följs snabbt information om schampo från stormarknaden och frisörbesök som blivit allt glesare. Inget konstigt, men samtidigt säger vanorna allt om samtiden.

Annons

Den krassa verkligheten är att många inte längre har råd att maximera, men vi har också insett att det inte är hälsosamt att leva ett supereffektivt liv bara för att tjäna massa pengar för att kunna ­konsumera. Det är dags att välkomna lagom-livet, bejaka vår kreativitet och vara tacksamma över att vi lever i en tid där många tvingas bli mer klimatsmarta.

Anna Lidström är Sveriges första doktor i redesign. Hon är verksam vid Textilhögskolan i Borås och berättar att hon alltid har gillat begränsningar eftersom hon menar att det skapar möjligheter och genererar kreativitet. Hon funderar ständigt på hur existerande prylar kan göras om och säger att enda gången hon inte tänker på återbruk är när hon är på gymmet. I sitt hem har hon lindat tejp runt stolsben, gjort om kuddfodral till en sänggavel och förvandlat en sovsäck till en jacka. Hon gillar kreativa utmaningar och säger att det är något befriande med att bara göra.

Annons

– Den där Gucci-stilen kan jag göra själv. Eller trenden med rosetter, den kan jag lätt fixa. När jag börjar tänka så blir jag väldigt tävlingsinriktad.

Det är ett problem att människor först och främst ses som konsumenter

Anna Lidström, doktor i redesign.

Anna säger att hon byggt hela sitt yrkesliv på att få folk att se potentialen i det de redan har. Hon kallar det en lågintensiv krigföring och tycker att det är ett problem att människor först och främst ses som konsumenter i dag. Billig och snabb konsumtion har enligt henne gjort oss passiva och hon hoppas att fler ska upptäcka att det både har en positiv effekt på miljön och för den egna personen när möjligheterna att konsumera begränsas.

– Jag hoppas att lagom ska komma tillbaka, eller måttfullheten. Att vara nöjd är nog det mest radikala du kan vara i dag.

Trenden att tagga ner har fått stor spridning

Girlboss-kvinnan som klev upp klockan halv sex, yogade, drack en grön juice och sen maximerade sin dag på ett millennium-rosa kontor för att sen träffa tjejkompisarna på det senaste innestället har blivit ett tröttsamt ideal. Vi ser henne fortfarande i sociala medier, men de allra flesta har insett att den typen av livsstil oftast kräver familjepengar eller en rik partner.

Annons

De senaste två åren har därför trender som ”lazy girl job” och ”soft quitting” som handlar om att tagga ner och sänka ribban fått stor spridning. Det är inte dags att bli lat, men att sluta jaga efter det maxade livet i sociala medier och i verkligheten.

Författaren Jenny Damberg som skrivit en rad kokböcker om hur man blir kreativ med prisvärda livsmedel säger att hon är passionerat intresserad av hur man kan leva lagom. För henne handlar det om arbetsinsats och utdelning, om att inte jobba för mycket och att värna om sin fritid.

Jenny är väl medveten om alla sina val och vilka konsekvenser de har och säger att det är en träningsfråga att tänka sparsamt som att blötlägga bönor till en middag och ta med sig kaffe i en termos till jobbet. Lågkonjunkturen har snärjt åt handlingsutrymmet för många och Jenny menar att det i det nya ekonomiska klimatet är viktigt att känna att man fortfarande har möjlighet att göra aktiva val.

Annons

– Även i lagom-livet måste det finnas utrymme att unna sig, jag har exempelvis med mig lunchlådor men äter ute på kvällen två gånger i månaden.

Tröskeln för lyx har sänkts. Andreas Öhlund

Helst skulle jag alltid vilja bjuda på en festmåltid när vi har gäster, men vi har sänkt tröskeln

Jenny Damberg, författare

Begagnat skapar ny glädje

Lagom-livet handlar om en attityd och enligt ­Jenny måste man jobba på att känna sig smart snarare än snål. Ett exempel är att se fyndandet av begagnade möbler som en sport och att inse att den glädje som kan upplevas när man vinner en nätauktion är så mycket större än den man får av att gå in i en affär och köpa nytt. Jennys umgänge består av människor i många olika ekonomiska situationer och hon tror generellt att det är viktigt att våga bjuda in till enklare middagar oavsett vilka gästerna är, att slopa servettringarna och den avancerade menyn.

Annons

– Helst skulle jag alltid vilja bjuda på en festmåltid när vi har gäster, men vi har sänkt tröskeln. Vi kan bjuda på en tomatsoppa med vita bönor. Man kan göra det festligt genom att ha god ost och gott vin till.

Även om mycket av lagom-trenden handlar om privatekonomi, drivs den också av en känsla av att vi har fått nog av perfektion. Det är befriande att tagga ner och efter år av strävan efter det perfekta livet upptäcker nog de allra flesta att det är skönt att leva lite lagom, man vänjer sig dessutom förvånansvärt snabbt vid att måla naglarna själv.



Annons