Pure Paletas grundare Martina Julin: ”Vi gör allt med stor kärlek”
Det var under mammaledigheten när dottern satt i solen och åt en pinnglass som Martina Julin kläckte idén till det som kom att bli glassföretaget Pure Paletas, handgjorda ekologiska glassar utan e-ämnen.
– Det var nästan 28 grader varmt och hon satt och slickade på glassen. Plötsligt inser jag att trots att det gått en bra stund har glassen varken smält eller ändrat form. Jag gick och läste innehållsförteckningen och insåg att glassen var fullsmockad med e-ämnen och diverse smakaromer.
Öppnade egen glassfabrik
Hon bestämde sig för att titta efter andra glass-aktörer men blev inte nöjd med det hon hittade. Samtidigt var juicetrenden på stark framfart och någonstans där såddes ett frö. Första tanken var att kontakta en fabrik och se om någon kunde tillverka de glassar hon börjat skissa på. Det visade sig vara svårare än hon trott eftersom att minsta beställning var på hundratusentals glassar. Tillbaka till ritbordet. Martina hittade glassmaskiner utomlands som hon valde att köpa för att starta en fabrik på Lilla Essingen i Stockholm. Fabriken öppnade för fyra år sedan och första glassen var ute på marknaden för tre år sedan.
– Och där håller vi till fortfarande. Vi gör allt för hand med stor kärlek.
Då jobbade hon som nordisk varumärkeschef på Canal plus efter att ha ”gjort hundåren” på MTG där hon började efter ekonomilinjen på Handels.
Men hur går man från att googla ingredienser från ett glasspapper till att lämna tv-branschen och starta en fabrik på en ö?
– Man måste våga helt enkelt, haha. Under min tid på MTG lärde jag mig att vill man starta något själv så måste man våga ta risken, våga satsa och våga tänka stort. Jag kände också ett starkt driv i att vilja påverka branschen för att bidra till en förändring inom mat och hälsa och utbilda konsumenten i vad vi stoppar i oss. Mat är så centralt för oss alla och vi måste förstå hur rätt mat faktiskt ger oss bättre hälsa. Min hjärtefråga är att äta äkta råvaror som inte är sönderprocessade och fullproppade med e-ämnen. Det finns oerhört mycket att göra här där livsmedelsindustrin bär stort ansvar för folkhälsa, miljö och hållbarhet.
Experimenterade i köket
Att göra glass visade sig vara svårare än hon först trott och det blev en del experiment-timmar hemma i köket.
– Jag hade ju ingen direkt erfarenhet av att göra glass. Så jag mixade olika puréer och juicer och lät min son provsmaka. Jag frös ner dem i min frys hemma men ut kom konstiga former som var skiktade. De såg coola ut men all grönkål låg i botten och allt vatten i toppen. Jag tänkte ”herregud, hoppas inte det blir samma sak när glassmaskinerna kommer”.
Det blev det inte. Glassmaskinerna fryser ner en glass på 20 minuter. Det gör att den inte skiktas. Efter att ha flyttat experimentverkstaden från köket till fabriken hittade hon ett par smaker hon kände sig nöjd med.
– Men jag hade inte testat dem på marknaden ännu och valde att ta hjälp av erkända konditorn Jesper Långström, från Gomorron Sverige på SVT. Han fick provsmaka och hjälpa mig med goda råd. Efter det vågade jag och glassen gå ut och testa marknaden. Första sommaren var helt galen. Efterfrågan ökade och vi hann inte med i tillverkningen. Från början gjorde jag allt själv men nu har vi mer personal på plats.
Kokos och hallon är favoriten
Martina har lämnat över tillverkningsprocessen till sin produktionschef och de anställda, men är fortfarande högst involverad i framtagningen av nya smaker. Hennes personliga favoriter är coco & raspberry med kokosmjölk, vanilj och hallon eller strawberry med jordgubb och citron. Hon kan inte välja.
Hur kommer det sig att det blev Sverige tillslut för fabriken?
– Det krävdes mycket investeringar i maskiner och utrustning för att starta fabriken. Och visst hade det varit smidigare att vara ett sälj- och marknadsbolag ur en synvinkel. Men nu är vi ju även producenter. Det är samtidigt vår styrka, att vi kunnat vara lokala och snabbrörliga. Det innebär att vi kan kontrollera exakt vilka råvaror vi använder oss av, vilket är viktigt för oss, samt styra vår produktutveckling så som vi vill.
Vilken är den största skillnaden mellan er och andra glassmärken?
– Innehållet, aldrig e-ämnen och enbart äkta frukt och råvaror samt att vi är helt vegana. Men mest, all kärlek vi lägger ner på varje sats. För varje sats vi gör mäter vi den naturliga sockeralten i frukten för att se hur mycket socker vi måste tillsätta. Svenska söta sommarjordgubbar behöver knappt något socker alls. På så sätt tillsätter vi alltid så lite socker vi kan.
Vilken är den största skillnaden mellan att vara anställd och att vara egenföretagare?
– Skillnaderna är jättestora. För min del var det bra att jag var anställd innan jag blev egen. Jag lärde mig oerhört mycket från de stora bolag jag jobbat inom vilket jag haft stor glädje av som egenföretagare. Men största skillnaden är tryggheten från storbolagen. Att vara egen är istället som ett enda stort äventyr och du vet inte hur allt blir. Ibland är det jättejobbigt – ena sekunden vill man slå huvudet i väggen medan man andra sekunden står och hoppar av glädje. Det är verkligen en bergochdalbana och man måste vara beredd på att jobba mycket. Att bara ha en idé räcker tyvärr inte om du inte orkar genomföra den. Där är det viktigt att du har folk som stöttar dig. Min man och mina barn har varit väldigt stöttande.
Hur kan en vanlig dag se ut i ditt jobb, om det nu finns några vanliga dagar?
– Det är väldigt olika. Det är allt ifrån att man har säljmöten till att man pratar med reklambyrån, plåtar, planerar samarbeten, budgetarbete, tar fram nya smaker, gör inventarier eller fakturerar. Ingen dag är den andra lik.
Hur löser du situationen när ett stort problem uppstår?
– Bra fråga, haha. Det är väl som alltid, att man behöver ta ett par djupa andetag, reflektera och sedan lämna det för stunden för att komma tillbaka till det senare med nya tag. Men det är faktiskt också något man blir väldigt bra på som egenföretagare, mycket går just ut på att lösa tusen olika problem och då gäller det att vara optimistiskt, snabb och lösningsorienterad.
Vem bollar du helst med?
– Dels har det blivit personerna inom företaget, men även samarbetspartners och min kära man.
Vilka är dina största styrkor i ditt jobb?
– Att jag är handlingskraftig, orädd och kreativ.
Har du några svagheter?
– Min största är nog att jag tar på mig alldeles för mycket att göra och försöker lösa allt själv.
Finns det något du ångrar i din karriär?
– Nej, det skulle jag inte påstå, tvärtom. Det har varit väldigt nyttigt för mig att göra det jag gjort innan, Genom mina tidigare jobb lärde jag mig tidigt att se affärsmöjligheter, rätt entreprenörsanda och att kavla upp armarna, spetsa armbågarna och jobba hårt. Något som kommit väl till användning i resten av min karriär och inte minst nu som kvinnlig entreprenör.
Du har tagit in Emilia de Poret som investerare. Vad är planerna för Pure Paletas i framtiden?
– Emilia de Poret har gått in som investerare för att vi vill växa och ta nästa steg. Vi vill erbjuda glassen till en bredare massa samtidigt som vi är med och bidrar till en förändring inom branschen. Dels när det kommer till folkhälsan men också när det gäller hållbarhetstänket i livsmedelsindustrin. Det märks att konsumenterna efterfrågar bra produkter och matindustrin måste ta sitt ansvar.
Vad har hänt inom Pure Paletas om 10 år?
– Vi fortsätter utöka vårt sortiment, har en bredare distribution och finns i flera länder inom Europa. Jag hoppas också att vi kommit med andra produkter inom livsmedel och hälsa.
Det finns alltså andra planer, utöver glass?
– Vi har absolut andra planer, men dem kan jag inte avslöja nu.
Fakta: Martina Julin
Namn: Martina Julin.
Gör: Vd för glassföretaget Pure Paletas.
Ålder: 37.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och två barn med ett tredje på väg.
Följ: @purepaletas
Martina Julins 3 bästa tips för att starta eget:
- Hitta det rätta drivet. Du måste orka genomföra din idé. Det kommer vara sömnlösa nätter och hårt slit och du måste känna att du är villig att ta risken
- Ha ett tydligt mål som du kan springa mot så att du har en vision som du tror på och våga tänka större än vad andra tror. Det är du som äger idén och det är du som ska genomföra den. Lyssna inte på nej-sägare, allt är möjligt!
- Något som jag lärt mig och tycker är viktigt att ha med sig är att våga ta hjälp. Har man inte det i sitt närmsta team så försöka knyta an dig mentorer eller andra personer som har den kunskapen du själv inte har.