Rädd för att bli lämnad? Så kommer du över dina hjärnspöken
Du tar för dig på jobbet, kliver in på festen som att du äger stället och tar dig gärna an utmaningar i livet. Men när det kommer till relationer försvinner självförtroendet och du känner dig osäker och rädd för att bli lämnad, trots att ni har det bra.
De flesta av oss känner en viss mån av osäkerhet i en relation, vilket ändå är sunt. Det är mycket som står på spel och man kan aldrig styra en annan människas känslor. Men du ska inte behöva oroa dig över att minsta misstag ska sabba din relation eller känna att du inte duger.
Den vanligaste osäkerhet är att inte räcka till, att inte vara tillräckligt lyckad, smart, snygg eller vältränad. Du oroar dig för att när nyförälskelsen har lagt sig kommer din partner inte att tycka om den ”riktiga” du. Har du blivit sviken tidigare eller upplevt otrygga relationer i din barndom kanske du också ofta oroar dig över att partnern ska lämna dig hastigt och lustigt utan förvarning.
Problemet är att osäkerheten i sig ofta skapar det största smolket av dem alla. Att kräva ständiga kärleksbevis kan dessutom få din partner att känna sig kvävd och otillräcklig. Men inget din hen säger eller gör får dig att känna dig tillräckligt trygg eller avslappnad.
Här är några saker att jobba på för att överkomma dina hjärnspöken:.
1. Sluta anta att osäkerheten är ditt fel
…Eller din partners. Osäkerheten har växt fram från händelser och personer du råkat ut för i livet. Men eftersom du inte kan kontrollera alla de faktorerna, fokusera på det du kan påverka: dig själv. Att släppa skuldkänslor och självfördömande är första steget när det kommer till att lära sig att tackla osäkerhet framöver.
2. Möt din osäkerhet med öppet sinne
Äg dina egna tvivel. För att göra det behöver du bryta ner dem – vad exakt är det som gör att du inte tycker att du duger? Genom att förtydliga dem (skriv gärna ner dem) är det lättare att se det från ett ”utanifrånperspektiv” och rannsaka om det finns saker du kan må bra av att jobba på eller om de bara är inbillade.
3. Berätta för din partner hur du känner
Våga öppna upp dig för din partner. Du ger hen en chans att förstå vad det är som tynger dig istället för alla gånger hen kanske råkar trampa i klaveret utan att riktigt veta varför. Ärlighet och att visa sårbarhet skapar ett speciellt band mellan dig och din partner och fördjupar er relation.
4. Fokusera på dina bästa sidor
Om du inte älskar dig själv, hur ska du då kunna älska någon annan? Det kan vara en lång resa, men ökad självkänsla är helt klart en av de bästa investeringarna du kan göra för dig själv. Börja med små steg. Skriv ner en lista på fem saker du tycker om hos dig själv, och läs den varje gång du tvivlar på dig själv.
5. Bygg upp dina starka sidor
Att lägga mer fokus på dina styrkor och saker som redan går bra i livet är ett utmärkt sätt att bygga ditt självförtroende och din självkänsla överlag. Det ger dig styrka att ta tag i dina utmaningar. Om du själv tycker att du är ett kap kommer din partner att tycka det också.
6. Jämför dig inte med andra
Det är lätt att fastna i jämförelsefällan. Och när du jämför dig tittar du alltid på andras allra bästa (och ofta mest tillrättalagda) sidor. Men när man inte ser helheten blir jämförelsen skev. Sociala medier är, som du vet, den största boven här. Ta en break från sociala medier och rensa rejält i dina flöden – ta bort allt som inte gör dig glad eller känns viktigt för dig.
7. Sök professionell hjälp
Ibland kan man behöva få hjälp av en utomstående. Kanske grundar sig osäkerheten på något djupt liggande som du behöver ta tag i för att må bättre och kunna vara ditt bästa jag.
Och glöm inte: Att veta att någon känner till alla dina fel och brister och älskar dig ändå, kan bygga en sida av ditt självförtroende du aldrig hade nått till på egen hand. Så var inte rädd för att låta din partner göra det.
Källa: Women’s Health
Bildkälla: TT