5 knep för att betala av studielånet – och samtidigt ha ett liv
Det finns roligare saker att lägga pengarna på än att betala av sitt studielån, men det är tyvärr något som bara måste göras. Dock finns det sätt att göra det på som inte har alltför stor inverkan på ditt sociala liv.
1. Ta reda på din exakta skuld
Det första du bör göra är att skaffa dig en överblick och ta reda på exakt hur mycket du är skyldig. Överraskande nog är det långt ifrån alla som gör detta. Att veta hur stor studieskulden är kan vara väsentligt för hur du lägger upp din ekonomiska plan. Om du lånat via CSN är det bara att logga in på ditt konto där all information finns.
2. Skriv upp dina mål
Visst, att beta av sina studieskulder påverkar månadsbudgeten, men du ska inte behöva pausa ditt liv tills allt är avbetalt bara för det.
– Tänk långsiktigt och sätt upp målen därefter. Inte bara dina mål för de kommande månaderna, utan även långsiktiga mål, säger Stephen Dash, grundare till sajten Credible.
När du gör din månadsbudget ska du ha i åtanke vad du vill göra den närmsta tiden, som kostar pengar. Kanske det är att åka på långresa, köpa en bostad, starta eget företag eller helt enkelt bara ha utrymme för några utemiddagar varje månad. Oavsett vilket mål du har i sikte – gör plats i budgeten för det och det kommer vara lättare att stå emot att slösa pengar på onödiga saker.
Att vara medveten om alla utgifter är A och O för att få kontroll på sin ekonomi – och på så vis få pengar över till sådant du tycker är roligt.
3. Få koll på räntor
Precis som vilket annat lån som helst är det vissa kostnader som tillkommer på studielånet. Ränta är en av dem. Skaffa förståelse för räntor och ta reda på hur hög ränta du betalar. Är räntan hög kan det vara en idé att lägga om lånet någon annanstans – detta gäller i stort sett alla typer av lån och inte bara studielån.
Tänk dock på att det finns många fördelar med studielån jämfört med banklån. Bland annat kan återbetalningstakten anpassas efter din ekonomiska situation, som ju kan förändras från år till år. Blir du sjuk eller arbetslös kan du även ansöka om att tillfälligt betala tillbaka mindre.
4. Gör en tidsplan – och håll dig till den
Hur lång tid det kommer ta att bli skuldfri beror på en rad olika saker; din inkomst, hur mycket du är skyldig och i vilket takt du väljer att betala av.
Om du har råd att betala mer än minimum blir du av med skulden snabbare, men att betala så mycket extra att du knappt får ekonomin att gå ihop för att bli skuldfri något år tidigare är inte alltid värt det. Det är trots allt ganska låg ränta hos CSN och att hela tiden leva på marginalen kan hindra dig från att leva ett socialt och rikt liv i många år framöver. Och vem vill det?
Då kan det vara värt att betala minimum och hålla sig till den betalningsplanen.
5. Låt inte studieskulden ta över ditt liv
Ett vanligt missförstånd är att man ska betala av sitt studielån så fort som möjligt.
– Säg att du har 50 000 kronor över och betalar av en stor del av studieskulden i förtid. Du kommer då fortfarande inte ha mer pengar över i månaden och ligger dessutom risigt till om något oväntat skulle inträffa som kostar pengar, säger Ryder Taff, portfoliomanager på New perspectives, till My domaine.
Hans tips är att lägga undan extra pengar på ett sparkonto och ha som buffert – kanske till oförutsedda och plötsliga utgifter, pensionen eller som en semesterkassa.
– Betala bara det minsta som krävs av dig och nyttja studielånets fördelaktiga villkor. Studieskulden ska inte behöva förtära ditt vanliga liv, säger han.
Sammanfattning:
Samla information, sätt upp mål och gör en budget som du följer. När du gjort allt detta finns det ingenting mer du kan göra än att hålla dig till betalningsplanen. Och med det i åtanke slipper du lägga onödig tid på att oroa dig över din studieskuld.
LÄS OCKSÅ:
5 SAKER DU LÄGGER PENGAR PÅ SOM HINDRAR DIG RÅN ATT BLI RIK
SÅ MYCKET KOSTAR DIN MENS DIG
7 SMARTA GOOGLE KNEP SOM FÅR DIG ATT SPARA
Källa: My domaine Foto: Unsplash
Artikeln publicerades först på Femina.