Så hjälper du ditt barn hantera oro och rädsla
2011 släpptes barnboken Kaninen som så gärna ville somna. Boken har sedan dess gjort succé världen över: 2,3 miljoner sålda exemplar – och förmodligen lika många sött slumrande små barn i dess spår.
Mannen bakom boken, Carl-Johan Forssén Ehrlin, har själv två barn och över 20 års erfarenhet av psykologi och coachning. Och efter den enorma succén med Kaninen som så gärna ville somna kan man nog säga att förväntningarna på Modiga Morris är höga.
Vad har Kaninen som så gärna ville somna och Modiga Morris gemensamt?
– Båda bygger på psykologiska tekniker och intentioner som är invävda i en historia som barnen kan känna igen sig i. En förebild som illustrerar problematiken och lösningarna är viktigt, det hjälper till att skapa övertygelse hos barnet, förklarar Carl-Johan Forssén Ehrlin.
Boken bygger på en vecka i förskolepojken Morris liv. Under veckan råkar han ut för olika vardagliga problem och dilemman som är vanliga i små barns liv. Ganska små saker för vuxna, men stora draman för barnen – och framför allt problem som kan utvecklas till negativa tankemönster om man inte lär sig att hantera dem på rätt sätt.
Morris får ont, vill inte äta, är mörkrädd, rädd för spindlar och oroar sig för hur det ska bli på nya förskolan. Vid första anblicken kan problemen tyckas väldigt snabbt och enkelt överkomna, varje dilemma tillägnas bara ett uppslag, sedan är ”problemet” löst, åtminstone för stunden.
Räcker det verkligen med ett uppslag för att kunna få tillräckliga kunskaper för att kunna lösa varje problematik, som mörkerrädsla, kompisdilemman eller matstrul?
– Bokens syfte är att ge verktyg som barnen kan ta med sig och växa i – träna förmågan att bryta tankemönster och rita om sin mentala karta. Om man kan se mönstret och förstå teknikerna är det lätt att applicera dem på många olika situationer.
Pedagogiska böcker om barns problem finns det gott om, men den här bokens stora styrka är att den efter att ”sagan” är slut även inkluderar ett föräldrakapitel, som förklarar de olika pedagogikerna som boken bygger på och varför det ska fungera.
– Så länge du som vuxen visar barnet att du är lugn och tror på sagan, kommer magin från boken att uppstå hos barnet. Det är när barnen är små som vi formar hur de tänker i vuxen ålder. Hjälper du som förälder regelbundet till att applicera bokens kunskaper på nya situationer så kommer barnet snart också att se sammanhang och själv kunna använda sig av verktygen, menar Carl-Johan Forssén Ehrlin.
– Men det är viktigt att komma ihåg att alla barn lär sig på olika sätt. Vissa behöver visualisera saker framför sig, andra behöver uppleva, några har ett behov av att prata om det som hänt. Prova olika varianter och se vad som fungerar bäst för just ditt barn.
Vad har du för egna målbilder inom barnuppfostran?
– Jag tycker att det är viktigt att ta lärdom av dåliga saker, att prata med barnen och förklara varför jag blev arg. Att hela tiden jobba mot förbättring.
4 tips som hjälper ditt barn att hantera oro och rädsla – från boken Modiga Morris
- Känn in och sätt ord på smärtan/oron/rädslan, Det gör det lättare att sedan kunna distansera sig ifrån den.
- Bryt tankemönster. Var lugn och trygg och hjälp ditt barn att se situationen från en annan synvinkel. Möt barnet på deras sätt genom att ta hjälp av fantasier och lekfullhet för att avdramatisera och fokusera om.
- Få barnet att se fördelar som är värdefulla för dem, även i sådant som är skrämmande.
- Skapa trygga och positiva associationer som ditt barn kan plocka fram när de behöver
Läs mer:
9 tecken på att du har ett högkänsligt barn
Så hjälper du ditt högkänsliga barn – 5 saker att tänka på
5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
Bild: IBL