Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Så ska fler kvinnor bli nominerade till Nobelpriset: ”Värt att pröva”

14 dec, 2018
AvEmma Castman
Bland årets Nobelpristagare är nio män och tre kvinnor. Men för att försöka skapa mer jämställdhet förändras nomineringsprocessen från och med i år.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

År efter år lyfts frågan om den ojämna fördelningen mellan manliga och kvinnliga nobelpristagare. Och i år är inget undantag. Av de tolv som har tilldelats det ärofyllda priset 2018 är nio män och tre kvinnor.

Nobelprisets tilldelas de personer som ”gjort mänskligheten den största nyttan” inom bland annat ämnesområdena fysiologi eller medicin, kemi och fysik. Sedan Nobelprisets premiärår 1901 har endast 20 av totalt 607 pristagare inom de här områdena varit kvinnor. Och under åren 2016 och 2017 gick de vetenskapliga priserna bara till män.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Men varför är det underskottet på kvinnor så enormt? Det finns flera tänkbara förklaringar, Göran K Hansson, ständig sekreterare i Kungliga Vetenskapsakademien och vice ordförande i Nobelstiftelsen, säger i en intervju med Vetenskapsrådets tidning Curie att han tror att det beror på att priserna premierar upptäckter som gjordes för länge sedan då andelen forskande kvinnor var väldigt låg.

Annons

Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamligen vid Karolinska Institutet, intervjuas också av tidningen och han säger att den skeva könsfördelningen bland pristagarna speglar den bristande jämställdheten i den akademiska världen.

”Kvinnor har haft svårt att hävda sig i den världen. De är till exempel underrepresenterade bland högt citerade forskare. Det är en problematik som inte Nobelsystemet kan lösa. Den måste lösas med fortsatt hårt arbete för jämställdhet”, säger Thomas Perlmann till tidningen.

Marie Curie var första kvinna att tilldelas Nobelpriset
Marie Curie var första kvinna att tilldelas Nobelpriset. Hon är även den enda kvinnan som har fått Nobelpriset två gånger (1903 och 1911). Foto: IBL

Nu förändras nomineringsprocessen

För att fler kvinnor ska bli nominerade till Nobelpriset sker nu förändringar i nomineringsprocessen.

Annons

Från och med i år uppmanar Nobelkommittéerna i kemi och fysik samt ekonomipriskommittén dem som nominerar kandidater till Nobelpriset att särskilt tänka på underrepresenterade kön och etnicitet. De som nominerar får dessutom föreslå mer än en kandidat till priserna.

”Vi vet inte om det kommer att påverka, men det är värt att pröva. Det kan bli bättre könsfördelning om man skjuter mer än ett skott på mål”, säger Göran K Hansson till Curie.

Bjuder in fler kvinnliga forskare till att nominera

Som ett ytterligare steg mot en mer jämställd nomineringsfördelningen har Nobelkommittéerna bjudit in fler kvinnliga forskare till att föreslå pristagare. Det är en möjlighet som stadgarna ger och som Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet sedan några år tillbaka använder. En åtgärd som Thomas Perlmann redan tycker har gett viss effekt.

”Vi ser definitivt att fler kvinnor nominerar. Däremot har det inte blivit någon dramatisk ökning i nomineringar av kvinnor. Kvinnor som nominerar, föreslår också övervägande män, men inte lika extremt som män gör. Vi får en långsam förbättring, men jag skulle önska att det gick fortare”, säger han i intervjun med tidningen.

Nadia Murad och Denis Mukwege delar Nobels fredspris 2018
Nadia Murad och Denis Mukwege delar Nobels fredspris 2018. Foto: TT

De tilldelas Nobelpriset 2018

Kemipristagare 2018:

Frances Arnold, USA

George P Smith, USA

Gregory Winter, Storbritannien

Annons

Fysikpristagare 2018:

Arthur Ashkin, USA

Gérard Mourou, Frankrike
Donna Strickland, Kanada

Medicinpristagare 2018:

James P Allison, USA

Tasuku Honjo, Japan

Ekonomipristagare 2018:

Paul M Romer, USA

William D Nordhaus, USA

Fredspriset 2018:

Denis Mukwege, Kongo-Kinshasa
Nadia Murad, Irak

Källa: Curie
Foto: IBL, TT

Läs mer:

Från Engsheden till Blom – här är kronprinsessan Victorias alla oförglömliga nobelklänningar

Se drottning Silvias alla nobelklänningar – från 1976 till 2017

Prinsessan Madeleine på Nobel – se alla hennes klänningar

Annons