Så skadas barns ögon av smartphones
Av Margaretha Malmgren
Kan vi alla inte bara enas om att det inte är bra att leva våra liv med nyllet nedtryckt i en skärm? Förutom att det konstant förser hjärnan med intryck och aldrig låter den vila (=inte bra) så gör det oss asociala (möjligtvis undantaget våra virtuella vänner på instagram/facebook/snapchat). Lagom är bäst som det brukar sägas.
Den brittiska tidningen The Telegraph rapporterar nu om att ett forskarteam i Seoul nyligen har gjort en skrämmande upptäckt när de undersökte tolv barn i åldrarna 7 till 16 år som använde mobiltelefoner mellan fyra och åtta timmar per dag.
Användandet av digitala produkter kryper allt längre ner i åldrarna. Siffror visar att 9 av 10 barn i 11-årsåldern har en egen smartphone. Bland 5-åringarna har 1 av 4 en egen surfplatta.
I studien framkom att barnen visade tydliga tecken på konvergent skelning, ett tillstånd som innebär att ögonen gradvis flyttas inåt mot näsan tills individen så småningom blir permanent skelögd.
För att utvärdera om mobiltelefonerna verkligen var den bakomliggande orsaken till skelningen fick barnen i studien inte använda sina skärmar alls på två månader. Då lyckades forskarna vända effekten hos 9 av de 12 barnen – något som ytterligare bevisar resultatet.
Forskarnas rekommendation är därför att barn inte bör titta på mobilskärmar mer än 30 minuter åt gången, och att barn som visar tecken på avvikande ögonrörelser omedelbart bör kontakta läkare.
Källa The Telegraph Från Allas.se Foto Shutterstock