Så stöttar du Black Lives Matter-rörelsen från Sverige
Den 25 maj rycker fyra poliser i Minneapolis, USA, ut efter att ett butiksbiträde larmat dem. En man misstänkts ha försökt betala med falska sedlar. Mannen, som är den 46-årige George Floyd, grips och sätts i handfängsel. Poliserna lägger honom på marken och en av dem trycker sitt knä mot Georges nacke.
Trots att George upprepade gånger säger att han inte kan andas fortsätter polismannen att pressa sitt knä mot hans nacke. Flera personer som ser händelsen försöker stoppa polismannen, men utan framgång, och en 17-åring börjar filma förloppet. George Floyd dödförklaras senare den dagen och filmklippet sprids på sociala medier i rasande takt.
Folk över hela världen ifrågasätter polisens våld mot svarta medborgare, och som så många gånger förr dyker frågan om rasism upp.
George Floyds död orsakar protester
Flera tusen människor samlas snart i Minneapolis för att protestera mot det våld som poliser i USA utsätter svarta medborgare för. Protesterna sprider sig i hela landet och överallt demonstrerar folk för att uppmärksamma det förtryck och den rasism som mörkhyade utsätts för.
Många demonstranter har krävt att samtliga polismän som var med när George Floyd greps, blir åtalade för mord. I nuläget har endast mannen som tryckte sitt knä mot nacken som orsakade kvävning enligt obduktionen blivit arresterad. Han utreds nu för mord av tredje graden, vilket går att likna med vållande till annans död enligt det svenska rättssystemet. Samtliga fyra polismän som var med vid gripandet har blivit av med jobbet, men många anser att det inte är tillräckligt.
Så stöttar du Black Lives Matter från Sverige
På sociala medier trendar nu hashtags som #BlackLivesMatter och #BlackoutTuesday och allt fler vill visa sitt stöd i kampen mot rasism. Många insamlingar och protester sker i USA, men även om du är bosatt i Sverige kan du på flera sätt vara med i kampen mot rasism. Vi har listat några av de saker du kan göra härifrån:
Digitala protester
Tisdagen den 2 juni hölls den första större digitala protesten mot rasism i Sverige. Den gick under namnet Sweden in solidarity with Black Lives Matter, vilket betyder att Sverige vill visa solidaritet med rörelsen. Det hela var ett gemensamt initiativ av Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Stop Afrophobia och Afrosvenskarnas Riksorganisation, ASR. Enligt Facebook-eventet deltog 44 000 personer i protesterna och till tidskriften ETC säger initiativtagarna att fler digitala protester kommer att äga rum varje tisdag framöver.
Donera pengar
På Gofundme hittar du olika insamlingar genom att skriva in sökord i rutan längst upp till vänster. Det finns flera stycken under sökorden ”Black Lives Matter” och ”George Floyd”. Bland annat finns den officiella insamlingen till minne av George Floyd , startad av hans egna familj. Pengarna går bland annat till kostnader för kommande rättegångar.
Även på Black Lives Matters hemsida kan du donera pengar. Allt står i dollar, men det går att skänka pengar även från Sverige.
Dubbelkolla alltid när du donerar pengar så att det inte är en fejkad sida och att det är rätt personer som står bakom insamlingen.
Skriv under protester och namninsamlingar
Det finns flera sidor där du digitalt kan skriva under protester och namninsamlingar för att visa ditt stöd. Här är några av dem som går att skriva under från Sverige:
Var påläst, lyssna
Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby driver podcasten Raseriet – en podd som handlar om deras vardag och där rasism är ett samtalsämne som ofta dyker upp. När Fanna Ndow Norrby nyligen gästade Efter fem på TV4 berättade hon att många tror att rasism bara finns i USA. Så är inte fallet.
– Vi står ofta och pekar åt USA och säger att det händer bara där, det gör det inte alls, säger hon i programmet.
Hon berättar också vad man kan göra härifrån Sverige för att stötta Black Lives Matter-rörelsen.
– Det finns många sätt att engagera sig även i Sverige. Man kan lyssna på podden, man kan följa Amat Levins konto svart historia, man kan läsa på helt enkelt och förstå att människor omkring en som upplever rasism berättar sanningen när de berättar för dig att det här är deras verklighet, säger hon i programmet.
Bli medveten om det vita privilegiet
Kitimbwa Sabuni är ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation. I ett mejl berättar han att en sak man kan göra är att aktivt leta efter information på nätet.
– Se sig om på sociala media efter initiativ som man kan stödja, skriver han.
Kitimbwa Sabuni skriver också att det är viktigt att ta ställning i frågan och att inte vara tyst.
– Det är tystnaden från andra vita som gör att rasism kan fortgå så det gäller att protestera.
Är du själv vit är det viktigaste är att gå djupare in i sig själv och bli medveten om sina egna privilegier. Först då kan man vara med och förändra samhället på riktigt menar Kitimbwa Sabuni.
– Det handlar om att inse att George Floyds död inte är produkten av en elak polis utan av ett klassamhälle som är strukturerat längs ras vilket Sverige också är och hela jordklotet faktiskt. Det handlar om att vita européer under de senaste 500 åren kunnat strukturera världen så att vita personer får mer resurser, säkerhet och status på bekostnad av icke-vita människor, skriver han och fortsätter:
– Vill man på riktigt bekämpa rasism behöver man adressera den där det rör en själv. Det vill säga hur agerar jag som person, hur agerar det land där jag bor, hur påverkar jag det?
Foto: TT
LÄS MER:
Så reagerar världen på George Floyds död
Det här är Blackout Tuesday – hashtaggen som tar över Instagram
Ny rapport: Afrosvenskar får lägre lön oavsett utbildning