Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Så stöttar du på rätt sätt – checklistan för partnern vid förlossningen

28 maj, 2017
AvNanna von Knorring
Närmar sig förlossningen eller är du osäker på hur du ska agera när dagen väl är här? Bara lugn, här listar vi barnmorskans bästa tips för hur du som partner eller vän ska förbereda dig och stötta på rätt sätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Först och främst: Stort grattis till dig som väntar barn, oavsett om du är mamma eller pappa! Speciellt förstagångsföräldrar kan ha många frågor i huvudet inför, under och efter förlossningen.

Som den i familjen som inte ska föda barnet kan det kännas svårt att veta vad man faktiskt ska göra vid förlossningen och hur man kan förbereda sig. Därför pratade vi med barnmorskan Maj Rydström som jobbar vid Södersjukhuset i Stockholm och inom Föda utan rädsla. Här följer hennes tio bästa tips till dig som är partner.

LÄS OCKSÅ: 15 TECKEN PÅ ATT DU LEVER I EN SUND RELATION

1. Läs på

Under den nio månader långa graviditeten har ni båda gott om tid att läsa på om förlossningen och kanske går ni även på en förberedande föräldrakurs.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Mitt bästa tips är att man läser på vad en förlossning är så man förstår vad exempelvis ”öppen sju centimeter” innebär som partner. Man behöver inte kunna allt det medicinska, det är sjukvårdens uppgift, men det kan vara skönt att förstå hur det fungerar och vad vi menar när vi säger vissa saker, säger Maj Rydström.

Annons

2. Gå en kurs tillsammans

En förlossningsförberedande kurs, även kallad en profylax-kurs, hjälper både mamma och partner att veta hur de ska agera under förlossningen. Maj Rydström uppmanar par att inte bara gå kursen utan att aktivt öva på tekniken hemma.

– Öva på profylaxen! Gör övningarna tillsammans så ni är synkade när det väl gäller. Öva så att det sitter bra, läs på och prata om olika scenarion.

3. Fråga inte – stötta

Du ska inte fråga om den födande kvinnan har ont när hon har värkar, det har hon definitivt och hon har inte tid att svara. Stötta henne istället och gör övningarna ni lärt er inför förlossningen.

– Påminn henne om att hon är stark. Du kan säga: ”Nu är den värken över, den kommer aldrig igen” och att hon är ett steg närmare bebisen, säger Maj Rydström.

4. Prata inte om klockan

– Du ska absolut inte prata om klockan eller hur länge det gått, säger Maj Rydström.

5. Håll dig lugn

Det allra viktigaste som partner är att hålla sig lugn och stöttande genom hela förloppet.

Annons

– Skrik inte, det ska vara lugnt inne på förlossningsrummet. Det får gärna vara lite nedsläckt. Spring inte runt och prata inte för högt. Värkarna är beroende av oxytocin som är ett känsligt hormon som minskar om mamman blir stressad.

6. Våga vara med i förlossningen

– Som partner ska du aldrig lämna kvinnan. Man kanske inte vet vad man ska göra, blir rädd för att hon har ont eller tar på henne på fel sätt så att hon ryter ifrån. Hon har inget filter eller tid att vara trevlig, hon är uppe i det svåraste en människa gör. Då kanske en partner sätter sig i fåtöljen eller tar till mobilen, men då kan kvinnan känna sig övergiven, säger Maj Rydström.

Hon vittnar även om att flera partners kan tendera att känna sig i vägen och hålla sig undan så fort barnmorskan är på plats.

– Våga stå kvar. Du stör inte oss, vi säger till om vi måste komma fram.

7. Titta på förlossningsfilmer

Ett av barnmorskans bästa tips är att titta på förlossningsfilmer och höra positiva förlossningsberättelser.

Annons

– Det är mycket ansvar på partnern idag och därför ska man förbereda sig så mycket man kan för en större chans till en positiv upplevelse, säger hon.

8. Ha med en tredje person

Maj Rydström rekommenderar även att ha med sig en tredje person i form av en vän eller en doula om man känner för det.

– Doulan kan lösa av partnern så hen kan gå och äta och dricka. En doula är ett stöd för båda föräldrarna och kan ge tips. Man kan inte räkna med att ha en barnmorska inne hos sig så mycket och en doula kan skydda er och hjälpa er att föra er talan.

9. Ta inte barnet från mamman

När barnet väl är ute så läggs den på mammans mage eller bröst. Många kan känna att de även vill låta sin partner hålla i den nyfödda, men det är något Maj Rydström inte rekommenderar i början.

– Barnet behöver vara hos mamman och känna mammans doft, värme och vara nära bröstet för att mjölkproduktionen ska sätta igång och för att moderkakan ska lossna. Partnern kan gulla med bebisen medan den ligger på bröstet, men man ska inte skilja åt barn och mor under de två första timmarna om man inte måste, säger hon och fortsätter:

Annons

– Senare vill mamman duscha och kissa och då kan partnern ta bebisen. Man måste inte ge bort barnet till partnern för att känna att man är jämställda, det främjar varken barnet eller amningen.

10. Övningskör eller ta en taxi

Bor du i en stad och har kortare avstånd till förlossningskliniken rekommenderar Maj Rydström att ni tar en taxi in till förlossningen. Då kan partnern ha full fokus på att stötta kvinnan i värkarna. Bor du exempelvis i norra Sverige och det rör sig om långa avstånd kan det vara smartare att övningsköra vägen till förlossningskliniken i förväg och att se till att ha torra handdukar, vattenflaska och en filt nerpackade i bilen.

Sist men inte minst, fråga din partner som ska föda vad hon vill att du ska göra, hur du ska agera och vilken typ av stöd hon vill eller inte vill ha. Ni är ett team i förlossningssalen!

Mer läsning om relationer från ELLE:

12 saker att göra på dejten –  och alla är helt gratis >

Krönika: ”Så vet du när du har hittat den rätte” >

9 dejtingtips av Amy Schumer >

Krönika: ”Semesterflirten som förändrade mitt liv” >

Därför blir du attraherad av ”fel” person >

Annons