Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Så undviker ni bråk på semestern

30 jun, 2018
AvHelena Sjögren
Så undviker du bråk på semestern.
Bråk på semestern är mer regel än undantag. Vi lär dig de bästa knepen för att undvika bråk och relationskriser under ledigheten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Semestern är äntligen här. Äntligen får vi chans att umgås med familj och vänner och njuta av varandras sällskap.

Tyvärr blir det inte alltid som vi har tänkt oss. Inte sällan uppstår konflikter och bråk och våra relationsproblem kommer upp till ytan.

Men det finns sätt att undvika bråk på semester – här är nio tips:

1. Sänk förväntningarna

Att längta efter semester är en sak. Att skapa orealistiska förväntningar är en helt annan. Ett av de bästa sätten att undvika bråk och konflikter är att ta ner sina förväntningar på en rimlig nivå. Efter en lång period av jobb är det lätt att tänka att de där semesterveckorna ska bli de mest fantastiska på hela året.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Diskutera förväntningar med dina nära och kära. Våga uttrycka dina önskemål, men var också lyhörd för vad andra vill. Planera också gärna i god tid och se till att alla inblandade har ungefär lika mycket att säga till om.

Kom ihåg att det inte finns några ”måsten” under semestern. Saker behöver inte vara som de alltid varit bara för att.

Annons

2. Våga dela på er

Lever du i en relation eller familj är det ofta många viljor som ska samsas i samband med ledigheten. Eftersom tiden är begränsad är det svårt att göra allt. Fundera därför på om ni skulle kunna tänka er att dela på er.

Som par kanske ni kan ha en vecka var för sig där ni får göra precis det ni vill göra. En variant är att varje part får en vecka att bestämma över och den andra helt enkelt följer med.

Samma princip kan förstås fungera i en familj med barn. Kanske delar den ene förälder och barn ett visst intresse. Åker ni bort kanske ni kan dela på er under dagsutflykter och sedan ses för att äta gemensam middag.

3. Alkohol under semestern

Alkohol kan också vara en källa till bråk. Speciellt om någon upplever att deras semestersällskap dricker för mycket eller för ofta. Psykologen Maria Farms råd är att försöka prata med personen utan att låta anklagande.

– Säg hellre: ”Jag vill vara med dig och ha mysigt utan alkohol, kan du tänka dig att avstå för min skull?” än: ”Måste du alltid dricka så mycket?”, i en anklagande ton. Förhoppningsvis lyssnar din partner då, säger Maria Farm till Expressen.

Annons

4. Lär känna dina bråkmönster

Bråkar du och din parter eller familj alltid om samma saker i samband med ledigheter? Kan du se ett mönster?

Det positiva om du svarar ja på den frågan är att du också har tagit första steget mot en lösning. Identifiera problemet och se sedan till att diskutera detta med alla i god tid i förväg.

5. Lägg upp en semesterbudget

Pengar är generellt sett en av de saker vi bråkar mest om. För att undvika bråk är det smart att lägga upp en semesterbudget i god tid innan ledigheten som alla känner är hållbar.

6. Våga ta dig egentid

Lite egentid kan rädda dig från många onödiga bråk. Under ledigheter tillbringar vi ofta mer tid med våra nära och kära än vad vi gör annars. Se därför till att er semesterplanering har utrymme för lite egentid. Vissa av oss behöver mer än andra.

Egentid kan vara allt från en promenad eller ett skönt bad till en weekend med kompisar. Ibland kan ju ensamtid bara vara att umgås med andra än familjen…

Annons

7. Lämna luft i schemat

Semester ska vara tid för vila och rekreation. Alla som någon gång kommit hem från en semester och känt att de behöver semester från sin semester förstår nog vad jag pratar om.

Ledigheten bör inte vara planerad in i minsta detalj. Att springa mellan aktiviteter kommer bara skapa stress.

Många föräldrar känner ofta stor press från sin omgivning att vara alla till lags. Kanske blir det ohållbart att besöka både mormor och farmor som bor i var sin ända av landet under semestern. Våga säga nej och prioritera hur just du vill ha din semester, även om det ibland innebär att andra blir besvikna.

8. Se till att alla får mat

Kanske kan detta verka som en självklarhet, men ändå verkar många bråk uppstå för att någon i sällskapet bara är hungrig. Skalman kanske inte var helt fel ute med sin mat- och sovklocka. För att undvika onödiga konflikter är det bra att se till att det inte går för långt mellan måltiderna. Den rutinerade har också alltid en kexchoklad eller bar i väskan vid krissituationer.

Annons

9. Bordlägg bråken

Hamnar ni ändå i bråk kan det vara bra att ta några djupa andetag. Fråga er sedan om detta är en akutsituation eller om ni faktiskt kan bordlägga bråket tills ni kommer hem. I bästa fall har ni glömt vad det var ni var oense om, i näst bästa fall kan ni diskutera saken på ett lugnt och sakligt sätt.

– Vi ska inte undvika att bli oeniga, för oenighet i sig kan vara väldigt kreativt och man kan komma fram till lösningar genom diskussioner. Det är precis samma sak som på jobbet, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog, till Metro.

Källa: Expressenmybestrelationship.comshesatripblog.comCafe momsocietyletters.comMetro

Läs mer:

Relationsexperten: 5 vanliga relationsproblem – och lösningar på dem

Studie: Därför stannar du i en relation – trots att den inte är bra för dig

5 tydliga tecken på att er relation kommer att hålla länge

Annons