Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Så väljer du rätt mäklare – 7 saker att tänka på

09 apr, 2017
AvThowe Wagner Larsson
Är det dags att sälja lägenheten? Då finns det flera saker att tänka på, bland annat att välja vilken mäklare som ska få uppdraget. Men ska man bara välja en i mängden eller finns det saker att ta hänsyn till?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det finns olika sätt att sälja sin bostad, men de allra flesta tar hjälp av en mäklare och mäklarfirma som hjälper till genom hela processen.

Läs också: När på året är det bäst att sälja sin bostad? Här ger mäklarna sina svar

För många som säljer sin bostad är det viktigt med ett så högt försäljningspris som möjligt. Det är också det vi har tagit hänsyn till i artikeln.

Här är sju viktiga punkter att tänka på när du väljer mäklare.

1. Tidigare försäljningar av liknande objekt

En mäklare som har erfarenhet av att sälja liknande objekt vet vad spekulanterna gillar och vad hen ska lyfta extra mycket. Om en mäklare kan tala med egna ord om området, den särskilda planlösningen eller om husets unika delar är det större chans att du får rätt köpare.

– Ungefär som när man går till en doktor så hoppas man att hen vet vad hen pratar om. Samma sak gäller här. Ju fler rekord man skapat, desto troligare är det att du gör det igen, säger Niklas Berntzon, vd och fastighetsmäklare på Eklund Stockholm New York.

Niklas Berntzon, Eklund Stockholm New York

2. Spekulantregister

Chansen att få ett högt slutpris på din försäljning ökar om det finns en stor efterfråga på det du säljer. Många erfarna mäklare har ofta ett stort spekulantregister med potentiella köpare där de vet vad dessa personer är ute efter.

Annons

På så vis kan mäklaren direkt ta kontakt med dessa och berätta om ditt objekt. Men ett eget spekulantregister är inte det enda som spelar roll, menar Charlotta Larsson, fastighetsmäklare på Innerstadsspecialisten.

– Det största spekulantregistret är Hemnet och det har alla firmor tillgång till. Gällande det egna spekulantregistret så är inte alltid det största bäst, utan hur aktivt du arbetar och uppdaterar det du har.

3. Mäklararvodet

Olika mäklare och mäklarfirmor har olika sätt att ta betalt. Det kan röra sig om ett fast arvode, om en procentsats på försäljningspriset eller om ett fast pris med en viss procent på det som överstiger förväntat försäljningspris. Du som säljare kan alltid förhandla om summan, men var varse om att mäklaren troligtvis blir extra motiverad till ett högt slutpris om hen vet att hen får en stor del av kakan.

Stirra dig inte blind på mäklararvodet utan tänk istället på vad du får ut av just den mäklaren du väljer.

Annons

– Den mäklare som kan förhandla ner sig själv och sina egna pengar, är trolig att förhandla ännu lite sämre när det gäller andras pengar. Jag tror det var Red Adair som en gång sa ”If you think it’s expensive to hire a pro, wait until you hired an amateur, säger Niklas Berntzon.

Charlotta Larsson lägger till:

– Det är inte i arvodet du tjänar dina pengar utan i vilken slutsumma din mäklare lyckas få ut för din bostad.

Charlotta Larsson, Innerstadsspecialisten

4. Vad ingår i mäklararvodet?

Det handlar inte bara om kostnaden utan också vad som faktiskt ingår. I stort sett alla mäklare har ett grundutbud som är detsamma för alla. Annons på Hemnet, ett fast antal visningar och fotografering av bostaden brukar ingå i en mäklares arvode.

Annons

En del mäklarfirmor erbjuder andra tjänster som en del av mäklararvodet. Exempel på dessa kan vara fri flyttfirma, flyttstädning, hemförsäkring och hjälp med deklarationen.

5. Träffa flera mäklare och jämför

Stäm möte med ett par mäklare från olika mäklarfirmor och hör hur just de jobbar. Ett möte är inte bindande och du kan gå hem och fundera över allt i lugn och ro innan du bestämmer dig.

Följande frågor kan vara bra att ställa:

  • Hur går mäklaren tillväga vid en försäljning? Jobbar de på något annat sätt än andra mäklarfimor?
  • Hur marknadsför mäklaren din bostad? Enbart på nätet eller även i lokalpress?
  • Har mäklaren sålt något i ditt område tidigare? När? Till vilket pris? Har hen lokalkännedom och vet vad hen ska lyfta?
  • Vilken typ av projekt brukar din mäklare vanligtvis sälja? Är hen van vid att möta spekulanter som är intresserade av en våning eller studenter som vill köpa en minietta?
  • Hur ser mäklarens arvode ut och vad ingår?
  • Hur brukar mäklaren designa prospekt? Många mäklare har en personlig stil gällande hur en bostad presenteras i bild och text. Mäklaren är expert i detta område, men om du inte trivs med att bostaden presenteras med svartvita bilder bör ni diskutera detta.
  • Hur ser avtalet ut? Vad händer om din bostad inte blir såld?

Personkemin är viktig. Vill du ha en lugn och trygg mäklare precis som du eller en tävlingsinriktad mäklare som vill slå rekord till alla pris, precis som du? Det kan bara du själv avgöra.

6. Ta din bostadsaffär på allvar

För många är bostadsförsäljningen en av de största affärerna man någonsin gör. Oavsett om du har en liten etta eller en stor våning är det viktigt att du gör din research och väljer en mäklare du trivs med och har förtroende för.

– Det är alltid viktigt att välja rätt mäklare, oavsett om du säljer en etta eller femma. Däremot skiljer sig spekulanternas frågor och krav åt beroende på om det är en etta eller femma då det är helt olika segment, säger Charlotta Larsson.

Annons

7. Är din mäklare ärlig?

FMI.se kan du se om din mäklare är registrerad och även eventuella varningar.

Läs också: Mäklarens bästa tips: så tar du snygga bilder när du ska fota din lägenhet inför försäljning

Annons