Sugen på att börja samla samtidskonst? Här är experternas bästa tips
I år är det första gången som auktionen Contemporary Art & Design, på Bukowskis, sammanfaller med Stockholm Art Week och Market Art Fair. Anledningen? Bukowskis vill bredda konstutbudet under en period då många konstintresserade finns på plats i Stockholm.
Sugen på att börja samla konst? Karin Aringer och Louise Wrede, Bukowskis specialister samtida konst, fotografi och grafik, ger sina bästa tips:
- Verk på papper, som teckningar, akvareller, collage och grafik kostar vanligtvis mindre än tex en oljemålning på duk. Om du har hittat en konstnär vars verk du tycker om så kan det vara en bra början att köpa ett pappersarbete av densamma, fördelen här är att de oftast ligger lägre i pris och kanske är lättare att placera i hemmiljö än en stor målning, installation eller skulptur.
- Om du är intresserad av att köpa fotografi så är svenskt klassiskt fotografi väldigt prisvärt i förhållande till kvalitet. Det är fotografier tagna med analog kamera, framkallade för hand i mörkrum (oftast av fotografen själv) – ett hantverk som inte så många behärskar idag. Bilder framkallade för hand blir aldrig exakt likadana vilket ger ett levande intryck som vi tycker mycket om. Namn att hålla koll på är bland annat Lennart Olson, Hans Hammarskiöld och Hans Gedda.
Behöver du lite mer guidning? Karin Aringer väljer sina favoritverk – direkt från auktionen.
Niki de Saint Phalle är en ikon, jag tycker att hennes person såväl som hennes konst är väldigt intressant och inspirerande. Konsten är extra allt – färg, form, text, rörelse, glädje, sorg på en och samma gång. Du har säkert sett hennes skulpturer utanför Moderna Museet på Skeppsholmen och hört talas om den legendariska utställningen ”Hon – en katedral” där hon medverkade med en gigantisk NANA med en utställning inuti.
Ellen von Unwerth är fotomodellen som blev fotograf. Hon tar humoristiska, livfulla, sexiga bilder av sina fd kollegor och vänner. Hon verkar älska sitt jobb och har gjort så mycket roliga grejer, allt ifrån ikoniska reklamkampanjer för bl.a Guess till musikvideos och skivomslag. Det finns vissa kopplingar till Helmut Newtons bildvärld men i hennes bilder får modellernas personlighet lysa igenom. Där finns en helt annan kemi mellan fotomodell och fotograf.
Det är alltid extra roligt att få sälja något som inte förekommit på den svenska auktionsmarknaden tidigare. Den anonyme konstnären JR är född 1983 i Frankrike, just nu syns och hörs han och hans konst överallt. JR Oscarsnominerades för dokumentären ”Faces Places” (2017) och gjorde en uppmärksammad installation på The Armory Show nu i mars. Han använder sig av svartvita fotografiska bilder, ibland sina egna och ibland historiska motiv. Dessa klistras upp i stor skala på offentliga platser, på samma sätt som graffitikonstnärer traditionellt har arbetat. Dessutom använder han sig av video, böcker och social media för att få ut sina politiska budskap och skapa opinion. Han är verkligen en samtida konstnär på alla sätt och vis.
Visning av Contemporary Art & Design sker den 14 – 18 april på Bukowskis, Berzelii Park 1 i Stockholm. Auktionen går av stapeln den 19 april.
Foto Bukowskis