Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Se bilderna från protesterna mot Google – efter sexskandalen

02 nov, 2018
AvSofia Börjesson
Kvinnor som protesterar utanför Google efter sexuella trakasserier.
Google-chefen Andy Rubin tvingade en kollega till oralsex. Han fick lämna företaget – men med en fallskärm på 90 miljoner dollar. I dagarna har Googles anställda lämnat sina kontor för att protestera.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Under torsdagen gick Googles anställda man ur huse för att protestera mot de sexuella övergrepp och trakasserier som uppmärksammats på företaget. Protesten fick namnet och hashtaggen #GoogleWalkout och på bland annat Instagram går det att se hur massiva protesterna var.

Kvinnor som protesterar utanför Google efter sexuella trakasserier.
Torsdagen den 1 november protesterade de anställda på Google mot sexuella trakasserier. Foto: IBL

Den utlösande faktorn var uppgifterna om att Google ska ha tystat ned sexuella trakasserier och även betalat ut miljonbelopp till de som anklagats. Bland annat till den tidigare toppchefen på Google, Andy Rubin, som ska ha lämnat företaget med en fallskärm på 90 miljoner dollar efter att det uppdagats att han tvingat en kollega till oralsex.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Enligt Google har 48 personer, varav 13 högt uppsatta chefer, sparkats efter sexuella trakasserier de senaste två åren. Det stora internetföretaget menar dock att ingen som har fått sluta på grund av sexuella trakasserier har fått ersättning i form av pengar, åtminstone inte sedan 2016.

Lämnade lapp till chefen

Fler än 1 500 Google-anställda lämnade sina kontor under torsdagen för att delta i aktionen, men först skrev de en lapp som lämnades kvar på deras skrivbord. På lappen går det att läsa att medarbetaren är tillfälligt borta för att protestera mot sexuella trakasserier och en icke-fungerande kultur på arbetsplatsen.

Google har inte gjort något officiellt uttalande sedan #GoogleWalkout, men i ett internt mejl till de anställda skriver vd:n Sundar Pichai att han stödjer protesterna. Han skriver att han förstår ilskan och besvikelsen de känner, och att han delar den.

Annons

”Jag är mycket angelägen om att göra framsteg med ett problem som funnits i vårt samhälle alldeles för länge… Och ja, här på Google också”, skriver han.

På plakaten under protesterna går bland annat att läsa: ”jag anmälde och han befordrades” och ”jag slutar gärna för 90 miljoner dollar – utan att sexuellt trakassera någon”.

Se bilderna från #GoogleWalkout här:

https://www.instagram.com/p/Bppp16VnVCq/

 

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)
Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)
Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)
Annons
Annons
Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)
Annons

Läs mer:

Revolutionen #metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare

Avlyssnade samtal och 13 andra saker du inte visste om Google

Annons