Sex som selfcare – vägen till välmående
Hetast i vår, det nya svarta, årets viktigaste trend. Nej, det går förstås inte att skriva så om något så vardagligt, självklart och behovsstyrt som sex. Men faktum är att det var länge sedan sex – och att vara sexig – stod så högt upp på trendagendan.
”Sex har aldrig varit så närvarande, i så många olika former som det är just nu. Det är en så stor del av det allmänna samtalet och på ett lite nytt sätt. Både att det är mycket öppnare, men också att det är mycket mer problematiserat. Jag tror att många har börjat fundera över nyanser kring sitt eget sexliv och hur sex porträtteras i samhället, på ett helt nytt sätt”, sa Sofia Wood när trendspaningspodden Billgren Wood hade ett helt avsnitt om sex. Elsa Billgren konstaterade att ”det där som en gång var ’Outsiders’ har nu blivit ’alla mina kompisar’.”
Och de är inte ensamma om att lyfta in samtalet om sex från mörka rum efter många glas rödvin bland vänner, till helt andra, mer öppna och mindre ljusskygga sammanhang.
Tv-serier som Sex, love & Goop, Sex education och kommande svenska Lust. Filmer som nya Clara Sola. Aktuella böcker som Margaux Dietz Alexa och Naket – Det mest intima, av Åsa Kalmér. Poddarna Alla våra ligg och Singelrådet, eller Sexinspiratören på Instagram. Alla uppmuntrar de till att upptäcka sex på nya sätt. Från 00-talets glamourösa sexsnack i Sex and the city, via 10-talets mer verklighetstrogna Girls, har vi nu landat i ett nytt slags samtal där fokus är flyttat från engångsligg och erövringar, till selflove.
Om 1960-talets sexuella revolution handlade om att legalisera preventivmedel och bana väg för ett mer öppet samhälle, så handlar den sexuella revolutionen på 2020-talet om sex som selfcare. Sex i samma mening som yoga, mindfulness och träning, som en väg till välmående och självkänsla. Ensam, eller med en partner.
– Jag tror att det finns tre olika spår, säger Malin Drevstam som är socionom, sexolog och leg. psykoterapeut. Hon har bland annat skrivit boken Lust & olust och driver podden Sexterapeuten.
– Det första är ökad kunskap. Det andra är att den kunskapen ger nya möjligheter till utforskande. Det tredje är rättigheter – rätt att kräva samtycke, njutning och utrymme för den egna sexualiteten.
Det tredje spåret fick förstås stort utrymme under #metoo-hösten 2017 och efteråt var just ”sexig” inte ett ord som någon ville koppla till sig själv, eller andra. Kanske var det så att det krävdes några år av reflektion och eftertanke, innan vi kunde landa i vad sex kan vara i vårt medvetna, upplysta och ”woke” tidevarv? Politiskt korrekt sex låter eventuellt inte så upphetsande, men selflove, att lära känna sig själv på djupet och att hitta nya nivåer av medveten närvaro står på mångas önskelista inför det nystartade året.
– Vi börjar förstå nu att om kvinnor ska äga sin sexualitet måste de förstå den och det är där kunskapen kommer in. Dels kunskapen om neurobiologi och hur stress fungerar, och dels kunskapen om hur våra kroppar, njutning och lust fungerar. Här tror jag att mindfulness och yoga har fått oss att bli mer uppmärksamma på våra kroppar.
Malin Drevstam pratar ofta i tv, i föreläsningar och i sina böcker om beröringens styrka och kraft. Att klappa på sig själv kan sänka nivåerna av stresshormonet kortisol och det är därför vi ofta utan att tänka stryker med handen över en kroppsdel som gör ont.
– Studier visar att bara att lägga en hand på din bröstkorg lugnar nervsystemet. Då handlar det om selfcare i en ickesexuell kontext. Men när du också berör dina känsligaste delar på ett omtänksamt, kärleksfullt sätt som handlar om att utforska – inte prestera eller leverera, inte göra sex utan uppleva … Många kvinnor har sex utan att ha lust och det är väldigt synd.
Nystartade Ava Stories erbjuder erotik riktad till kvinnor – i ljudform. Med sin app vill de stärka kvinnors självkänsla och uppmuntra till att lära känna sig själv och sin egen sexualitet.
– Vi satt och pratade om sex och kvinnlig erotik. Riktat till män finns Pornhub och andra sajter, men för kvinnor kom vi typ bara på dildon, säger Linnea Taube som ihop med Rosanna Thun har grundat Ava Stories.
– Det fanns lite tidningar och böcker, en del film, men ingen hade tagit ett helhetsgrepp, fyller Rosanna i. Så föddes idén om Ava Stories. Sedan tog det lite tid innan vi var redo att hoppa av våra jobb och satsa 210 procent på vår idé, men när Pornhub ökade så mycket under corona, men det fortfarande inte fanns något inom den kvinnliga erotiken, så bestämde vi oss. Vi började pitcha, fick in vår första investering och nu har vi varit live i nio månader.
Nästan samtidigt lanserades två andra svenska ljuderotikappar, Ohcleo och Blanchestories, tre år efter den amerikanska föregångaren Dipsea.
– Det har varit superbra och gjort att fler intresserar sig för det vi gör. Fler tycker att det är viktigt, säger Linnea Taube.
Sextech har snabbt blivit ett begrepp inom affärslivet och Ava Stories har uppmärksammats av tidningar som Dagens Industri och Breakit.
– För några år sedan när jag jobbade i influencervärlden var det väldigt få som ens skulle tänka tanken att göra reklam för till exempel en vuxensajt. Nu har flera av de största influencerna gjort det och det hjälper att prata om det, då normaliseras det.
På grund av det stigma som råder kring kvinnlig sexualitet har det varit svårt att marknadsföra tjänsten i vanliga kanaler. Deras TikTok-konto har blivit borttaget och på Instagram och Facebook blir de nedstängda med jämna mellanrum, så de har tvingats hitta nya marknadsföringsvägar.
– Vi brukar ta upp att många kan prata öppet om vem de har haft sex med eller att de låg med någon i helgen, men det finns fortfarande ett stigma kring att säga att man låg hemma och onanerade, säger Linnea. Det är fortfarande många som aldrig har kommit, vi behöver prata mer öppet om det här.
Deras populäraste noveller i appen är korta, tio minuter, och grundarna följer noga sin egen statistik och data över vad kunderna går igång på. Och när.
– Söndagar är kanske inte helt otippat den bästa dagen, men något som sticker ut är till exempel att på onsdagar är folk kåta vid lunchtid! säger Rosanna. Det blir kul att följa om det ändrar sig när många inte jobbar hemifrån längre.
Under pandemin sålde sexleksaker bättre än någonsin och numera är det inget konstigt om en vibrator dyker upp i flödet hos valfri influencer. Redan 2019 gjorde Svt ett helt program om den då nya lufttrycksvibratorn som ”skapat en global onani-revolution” (Orgasmgarantin, Svt Play). Även Billgren Wood pratar om vänner som passar på att onanera en stund varje dag när de jobbar hemifrån.
– Det här är en positiv trend, framför allt om den sker på ett kärleksfullt sätt, säger Malin Drevstam. Tänk vad kvinnor skulle kunna njuta mer om de varsamt utforskade sig själva på ett sätt som handlar om att de undrar hur de fungerar och vilka möjligheter som finns. Slappna av så att du vill ha sex, det är min approach, hellre än att använda sex som avslappning. I det avslappnade, trygga blir vi nyfikna på vad vi tycker är skönt och lyhörda för vad vi inte tycker om. Då blir det också lättare att säga nej.
Hon berättar att kvinnor tidigare i historien, innan elektriciteten kom, troligtvis var mer i kontakt med sin sexualitet.
– De förde ett långsammare liv, ofta på landsbygden. Människor sov till exempel annorlunda innan elektriciteten kom. De sov först mellan kanske åtta och tolv på natten och var sedan vakna ett par timmar. Då ägnade sig människor åt vakenvila, kontemplation och sex. Det var för mörkt för att jobba. Nu lever vi i ett högt tempo med massor av stimuli hela tiden. Därför är mindfulness och självmedkänsla viktigare nu.
Ava Stories, Malin Drevstam och Gwyneth Paltrows Goop, ja egentligen hela den nya sexvågen är eniga om en sak: Genom att utforska den egna sexualiteten och ta reda på vad du själv gillar och inte kan du både förbättra ditt sexliv och ditt mående. Psykiskt och fysiskt.
– Det lönar sig att vara kärleksfull och omtänksam med sig själv. Jag tänker att det är mitt mission, säger Malin Drevstam, att om du kan ha sexuell självmedkänsla och visa dig själv värme, trygghet och omtanke – då kommer det sexuella systemet vilja leka med dig. Många stressar genom livet och tror att sex bara ska funka, utan att lära känna sig själv, säger hon och tillägger:
– När vi upplever oss själva som sexuellt kraftfulla får vi ökad självkännedom och det kommer en kraft inifrån. Den är berusande när man är i kontakt med den och gör livet rikare att leva.
Av: Helena Skoog Foto: Sam Taylor/Netflix (Sex education)