Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Så skyddar du mobilen på semestern

03 aug, 2015
AvOlle Arnell
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Problem med mobilen kan verkligen förstöra en semester, men det finns sätt att minimera risken för att bli av med alla sina bilder, få betala hutlösa priser för roaming utomlands och skydda sig mot inbrott.

Vi har frågat Norton, som bland annat arbetar med säkerhet online, om de vanligaste sommarriskerna och fått tips på hur man kan undvika dem.

Annan läsning från Elle:

Mode: 9 stickade tröjor för sensommaren och hösten >

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Blogg: Elsa Billgrens 10 hemliga skönhetstips > 

Foto Mandy Godbehear/Alamy

 

Sommarrisk 1: En förlorad eller skadad mobiltelefon

Mobilen är ofta vår största trygghet även utomlands, men ibland glömmer vi att den inte uppskattar ett svalt dopp lika mycket som vi själva gör. Och medan mobilen faktiskt går att ersätta, kanske sommarbilderna och numret till sommarflirten inte gör det.

Tips från Ola Rehnberg, Nortons säkerhetsexpert:

Annons

”Backa upp mobilen redan innan du åker och se till att ha alltifrån kontakter till bilder och musik säkrade. Det finns många olika gratisappar tillgängliga, till exempel iCloud, Google Drive eller Norton Mobile Security, där man förutom backup kan ställa in extrafunktioner som låser och raderar innehåll från distans, spårar mobilens senaste position eller tar ett foto på den som använder din mobil.”

 

Sommarrisk 2: Roamingavgifter och osäkra Wi-Fi-uppkopplingar

När man är utomlands är det särskilt lockande att logga in på första bästa WiFi-uppkoppling för att lägga upp en snabb bild eller se vad vännerna hemma gör. Men det gör en också väldigt sårbar för attacker, där de som vet hur ganska enkelt kan få tag i dina inloggningsuppgifter, kortuppgifter och annan privat information.

Tips från Ola Rehnberg, Nortons säkerhetsexpert:

”För det första, undvik onödiga avgifter genom att alltid stänga av dataroaming under inställningar i din mobil. Om du använder en okänd WiFi-uppkoppling, till exempel på ett hotell eller café, använd hellre de uppkopplingar som kräver inloggning och undvik att utföra känsliga uppgifter så som banköverföringar, betalningar och att skriva in lösenord.

Annons

 

Sommarrisk 3: Att berätta för världen var du är

Bilderna på solkyssta sommarben framför en vacker strand eller incheckningar på coola restauranger kan göra de flesta avundsjuka, men det kan komma att kosta mer än det smakar. Särskilt om man kommer hem till ett begått inbrott.

Tips från Ola Rehnberg, Nortons säkerhetsexpert:

”Tänk till en gång extra om det verkligen är värt att utannonsera när du inte är hemma. Även om det låter tråkigt så använd alltid första semesterdagen att gå igenom dina sekretessinställningar på sociala nätverk, så att bara de du litar på kan se dina uppdateringar.”

 

Sommarrisk 4: Erbjudanden som känns lite för bra

Misstänkta mail eller erbjudanden på sociala medier sker ju året runt, men nätbedragare blir allt skickligare och trovärdigare. Till exempel använder de gärna semestertemat för att utnyttja de som kanske tycker att semesterkassan börjar bli lite skral men som ändå vill njuta fullt ut av semestern.

Tips från Ola Rehnberg, Nortons säkerhetsexpert:

”Om du inte känner igen avsändaren, öppna inte mailet eller länken. Kolla upp avsändaren innan du handlar något online och besök deras hemsidor istället för att klicka på direktlänkar. Och slutligen – om ett erbjudande verkar lite för bra för att vara sant är det stor risk att det är det också.”

Annan läsning från Elle:

Mode: 9 stickade tröjor för sensommaren och hösten >

Blogg: Elsa Billgrens 10 hemliga skönhetstips > 

Annons