Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Svensk studie: Kvinnor mår dåligt av att äta p-piller

27 apr, 2017
AvLisa Segerson
Kvinnor som äter den vanligaste formen av kombinerade p-piller upplever en signifikant försämring av sitt välmående. Det visar en stor randomiserad, placebokontrollerad studie från Karolinska institutet i Stockholm.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

En ny svensk studie från Karolinska institutet visar att kvinnor som äter p-piller riskerar att få en negativ påverkan på sin livskvalitet.

– Trots att uppskattningsvis 100 miljoner kvinnor i världen använder p-piller vet vi idag förvånansvärt lite om p-pillrets effekt på kvinnors hälsa. Det vetenskapliga underlaget är mycket begränsat vad gäller p-pillrets effekt på livskvalitet och depression, säger professor Angelica Lindén Hirschberg vid institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I studien fick 40 friska kvinnor i åldrarna 18–35 under en period på tre månader äta antingen p-piller innehållande etinylöstradiol och levonorgestrel (den vanligaste formen av kombinerade p-piller i Sverige) eller verkningslösa placebotabletter.

Svensk studie visar

Kvinnorna som fick p-piller värderade sin livskvalitet som signifikant lägre än de kvinnor som hade fått placebopiller. P-pillren hade negativ inverkan på flera aspekter av kvinnornas välmående, bland annat humör, självkontroll och energi. Däremot sågs ingen betydelsefull ökning av depressiva symtom.

Annons

– Detta skulle i vissa fall kunna vara en bidragande orsak till låg följsamhet och oregelbunden användning av p-piller. Denna möjliga försämring av livskvalitet bör uppmärksammas och beaktas i samband med förskrivning av p-piller och vid val av preventivmetod, säger Niklas Zethraeus, docent vid institutionen för lärande, informatik, management och etik på Karolinska Institutet.

Läs mer:

Manligt ”p-piller” 100 procent säkert i test – då kan du köpa det

7 vanliga tecken på att du lider av hormonell obalans

Alltid törstig? Din kropp kan försöka berätta något för dig

Annons