Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Svenskt tenn lyfter närproducerat i ny utställning – här är höstens nyheter

15 sep, 2016
AvELLE -redaktionen
I Svenskt tenns nya utställning ”Närodlad design” får besökaren följa med bakom kulisserna hos fem svenska verkstäder som tillverkat föremål åt företaget sedan decennier. Residence fick en pratstund med Folkform – som är aktuell med en ny boksnurra för företaget.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Den 16 september slår Svenskt tenn upp portarna till utställningen ”Närodlad design” i Stockholm – som fokuserar på den värdefulla hantverkskunskap som finns i Sverige, samt hur materialval och tillverkningssätt gör skillnad för både människor och miljö.

I utställningen som pågår till 6 november, har man samlat svenska producenter som tillverkar flera av Svenskt tenns möbler, mattor, glas och tennföremål. I samband med utställningen presenterar företaget fem nya produkter som tillverkas i verkstäder runtom i Sverige.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Konst- och designstudion Folkform är aktuell med boksnurran ”Revolving bookcase”, en arketypisk möbel, inspirerad av arkitektur och äldre tiders boksnurror.

– Bokhyllorna som vi visar är en nytolkning av den klassiska roterande bokhyllan och presenterades för första gången på Rönnells Antikvariat i Stockholm. De kommer efter utställningen att ingå i Svenskt tenns kollektion och tillverkas på det anrika möbesnickeriet AH Eriksson & Söner, berättar Anna Holmquist, en av Folkforms grundare.

Annons

Varför är materialval och tillverkningssätt viktigt?

– Vi har under flera års tid nu försökt lyfta fram platserna och hantverken samt de industriella tillverkningsprocesserna bakom produkterna vi formger och gjort nedslag i det industriella kulturarvet för att visa på nya möjligheter. För oss har det varit ett försök till att skapa diskussion kring hur snabbt många produktionstekniker försvinner. Hur kan vi hitta strategier för att bevara mer än bara skalet? Hur kan lokala ekonomier bevaras genom nya initiativ som kan vara designrelaterade?

Hur har intresset för det lokalproducerade förändrats under de senaste åren tycker du?

– I en samtid som präglas av ökad globalisering och anonym produktion i låglöneländer, tror vi att den transparenta historien om en produkts ursprung är extra viktig att lyfta fram, det finns ett ökat intresse från konsumenter att veta mer om hur möbler och andra inredningsobjekt vi omger oss med har tillverkats, detta som del i en strävan mot en mer hållbar livsstil. Det känns otroligt spännande att få vara del i att Svenskt tenn nu gör denna utställning och satsning på att lyfta fram sina verkstäder och en mer transparent produktionsprocess.

Här är Svenskt tenns närproducerade nyheter som släpps i november:

Rottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och nu tas i produktion igen. Josef Franks rottingmöbler tillverkas nu som då av Larsson Korgmakare i Stockholm.
Rottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och nu tas i produktion igen. Josef Franks rottingmöbler tillverkas nu som då av Larsson Korgmakare i Stockholm.
Tim Karlssons vas ”Kontur”, är en hyllning till Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Flaskformen är munblåst i en handsvarvad träform på Reijmyre Glasbruk.
Tim Karlssons vas ”Kontur”, är en hyllning till Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson. Flaskformen är munblåst i en handsvarvad träform på Reijmyre Glasbruk.
Svenskt Tenn_Narodlad_07

Artikel av: Residence

 

Annons