Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Stort test av iPhone X: Hur bra är den – och borde just du köpa den?

14 nov, 2017
AvJens Stenberg
2017 års mest omtalade mobiltelefon är här – och vi har testat den. Här är svaren på de 7 viktigaste frågorna om Apples senaste smartphone iPhone X.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

iPhone X är här! Tio år efter lanseringen av tidernas första iPhone – som helt ritade om kartan för smartphones med sin avskalade design och intuitiva funktionalitet – tar Apple flera stora kliv in i framtiden med sin senaste modell. Med all respekt för iPhone 8 och iPhone 8 Plus, det är den här mobiltelefonen alla pratar om hösten 2017.

Frågorna är givna: Hur bra är den? Borde just du skaffa den? Och är den värd pengarna?

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vi fick låna ett av de första, hett eftertraktade exemplaren av iPhone X från Apple – här är vårt omdöme efter en veckas testande.

1. Först – exakt hur jobbigt är det att det inte finns någon hemknapp längre?

Det korta svaret: Inte jobbigt alls.

Det lite längre svaret: Efter tio år som iPhone-användare – händelsevis lika lång tid som jag varit förälder – är de olika trycken med tummen för att låsa upp telefonen, återgå till hemskärmen, växla mellan appar, hyra film, aktivera Siri eller minska displayytan för att nå apparna högst upp lika naturliga och reflexmässiga som, tja, min föräldrainstinkt. Hemknappen är family, typ. Jag älskar hemknappen. Älskar jag hemknappen lika mycket som jag älskar mina barn? Den har underlättat mitt liv mer, låt oss stanna där.

Annons

Saknar jag då – efter en vecka med iPhone X – denna förlorade hemknapp? Nej.

Enkelheten som fanns i att samla en massa genvägar och funktioner i en och samma knapp – den enda knapp som Steve Jobs gjorde ett stort nummer av när han presenterade original-iPhone 2007 – har förvisso ersatts av en rad olika manövrar. Det är inte en fullt lika ”ren” användarupplevelse längre.

Men det nya swipeandet tog mindre än en timme att komma in i, och nu efter en vecka föredrar jag det. Jag behövde inte ens läsa Apples egen snabbguide till de nya gesterna för att få upp flytet i fingerrörelserna:

Face ID – ansiktsscanningen som ersätter Touch ID – fungerar för det mesta förbluffande bra. Vinkla upp mobilens skärm mot ditt ansikte och swipea upp med tummen för att låsa upp mobilen. Samma swiperörelse ersätter hemknappens allra mest grundläggande funktion, att ”backa” ut ur appar, mappar och webbläsare.

Annons

Siri aktiveras genom sidoknappen eller med röststyrning (”Hej Siri”). Om du kommit igång med nyligen Sverigelanserade Apple Pay – dubbelklicka på sidoknappen, snegla på mobilen och shoppa loss. Efter en stund kom jag på mig själv med att undra hur man gör en skärmdump utan hemknapp – och det som kändes mest naturligt att testa först, att trycka in sidoknappen och den övre volymknappen samtidigt, visade sig också stämma.

Så sörj inte hemknappen, den lär knappast komma tillbaka.

Läs också: 3 saker folk stör sig på med iPhone X

2. Hur irriterande är det där ”hacket” i skärmens övre kant?

Det korta svaret: Inte är det vackert inte, men man vänjer sig.

Det lite längre svaret: Apples grundare Steve Jobs var besatt av symmetri, rena linjer, enkelhet och avskalad, balanserad design. I chefsdesignern Jony Ive fann han sin estetiska själsfrände och tillsammans förändrade de hela världens uppfattning om hur en dator och en mobiltelefon kan och bör se ut. Så rent designmässigt är ”the notch” – som öknamnet snabbt blev – en kompromiss med Applemått mätt, inget snack om det. Bland de första sakerna jag själv gjorde var också att välja en svart bakgrundsbild som dolde ”hacket” på hemskärmen – för övrigt ett enkelt tips om du vill se så lite av det som möjligt.

Annons

Nu finns det för all del även de som hyllar ”hacket” som en särskiljande designdetalj när jakten på avskalad ”all screen”-perfektion riskerar att göra iPhones och Androidlurar nära nog identiska.

Men den dagen något geni kommer på hur man kan göra högtalaren och frontkamerorna dolda för ögat i själva skärmen har jag svårt att se att Apple skulle hålla fast vid ”hacket”. Det är helt enkelt en för klumpig och o-Applesk design. ”Hacket” gör sig också påmint i vissa landscape-lägen, exempelvis hade det varit härligt att kunna använda hela skärmen för att streama tv och film utan ett svart fält i vänsterkanten:

Med det sagt – jag förvånades verkligen över hur sällan jag tänkte på ”hacket” i mitt dagliga iPhone X-användande, och när fler apputvecklare hunnit ifatt och anpassat sina tjänster till den nya skärmen lär det lilla störningsmomentet minska ytterligare.

Läs också: Hackarnas nya sätt att ta över din iPhone – så undviker du bluffen

3. Storleken och det nya avlånga skärmformatet – skumt eller?

Det korta svaret: Nej.

Det lite längre svaret: Personligen har jag alltid föredragit ”vanliga” iPhones framför de större Plus-modellerna för att de förstnämnda har kunnat hanteras med en hand. Med iPhone X tycker jag att Apple hittat den perfekta storleken för min smak. Själva mobiltelefonen är bara lite större än basmodellerna av iPhone 6/7/8 (jämför på bilden ovan), men den utökade skärmytan känns rejält generös – och jag kan fortfarande göra nästan allt med en hand. Det tog en stund att hitta exakt rätt grepp för att kunna nå Control Center och Notifications i skärmens överdel, men snart blev även det en vana.

Annons

Läs också: 16 dolda knep i din iPhone – som du aldrig kommer sluta använda

4. Men det är fortfarande störigt att Apple övergivit det klassiska hörlursjacket, eller hur?

Det korta svaret. Ja.

Det lite längre svaret: Jaaaaa. Så om du likt mig relativt ofta laddar din iPhone samtidigt som du lyssnar i hörlurar – och får eksem i ögonen av donglar – är ett par Airpods ett smart kompletteringsköp.

Läs också: Ikea driver med Apples trådlösa laddning

5. Animojis – de är inte särskilt kul, va?

Det korta svaret: Jo, faktiskt!

Det lite längre svaret: När iPhone X presenterades dröjde det inte länge innan Internet började driva med Apples så kallade animojis – animerade emojis – och spekulera i vad det kostat att utveckla en funktionalitet som möjliggjort talande ansiktsstyrda bajskorvar. Fair enoguh.

Men framför allt är förstås animojis en försmak av en teknologi – face tracking – som många mjukvaruutvecklare sannolikt kommer att ta vidare på helt nya sätt framöver. Varför inte koppla ansiktsuttryck till automatiska standardsvar i meddelandeappar exempelvis? Nicka för att messa ett ”ja”, skaka på huvudet och mobilen skickar iväg ett ”nej”. Fram till dess konstaterar jag att det redan här och nu är någon form av förhöjd livskvalitet att kunna skicka en barsk apa som säger ”Städa ditt rum, tack!”, med min egen röst, till mina barns mobiltelefoner.

Annons

Läs också: Våra favoriter bland Apples nya emojis

6. Det är mycket snack om iPhone X-kamerorna, men hur bra kan mobilkameror bli egentligen?

Det korta svaret: Tydligen hur bra som helst. Har du en blogg, eller bara är lite extra petig med dina Instagrambilder, kommer du sannolikt att älska iPhone X.

Det lite längre svaret: Selfies i porträttläge – som ger förgrunds­skärpa och sobert oskarpa bakgrunder – och porträttljus med en rad olika effekter är två av finesserna i frontkameran. På baksidan finns en dubbel 12 MP-kamera med bland annat bild­­stabilisering, vidvinkel- och teleobjektiv samt förbättrad funktion i svagt ljus. Du kan zooma upp till 10X  för bilder och 6X för video. Vill du veta ännu mer? Läs Apples egna specifikationer.

Läs också: Så står sig iPhone 8 och iPhone 8 Plus mot iPhone X

7. Så till sist – är iPhone X verkligen värd sitt skyhöga pris?

Det korta svaret: Ja.

Det lite längre svaret: Ja, om du har pengarna. Drygt 13 000 kronor, som 256 GB-modellern kostar, är förstås alltid drygt 13 000 kronor. Själv använde jag min gamla iPhone 6S fram till förra veckan och lyckades – tro det eller ej – leva ett hyfsat lyckligt liv trots det.

Annons

Men iPhone X är förstås betydligt snabbare, snyggare och, faktiskt, smidigare att använda. Face ID funkar som sagt oftast utmärkt, den nya OLED-skärmen är verkligen amazing, kamerakvaliteten är Apples bästa hittills och de nya rörelserna är så intuitiva att de efter någon dag inte känns nya alls längre. Och apropå rena linjer och enkla designideal: Vad kan vara enklare än en enda knapp på en mobiltelefons front? Just det, ingen knapp.

Så om du är en inbiten Appleanvändare och funderar på att byta mobiltelefon just nu – ja, då är iPhone X ett väldigt, väldigt bra alternativ.

Vill du lägga några tusenlappar mindre är iPhone 8 i de flesta avseenden ett fullgott alternativ tekniskt och användarmässigt sett, inte minst efter den senaste iOS-uppdateringen, och ”åttan” har rentav vissa fördelar som längre batteritid. Men iPhone 8 är inte vägen framåt. Dagens tekniska mirakel är morgondagens skämtprylar och snart kommer ingen minnas vad som skilde iPhone 6, 7 och 8 åt.

Annons

iPhone X gör däremot något nytt. Den slänger flera gamla framgångsrika standards (som hemknappen) på skräphögen och adderar flera nya (exempelvis Face ID och trådlös laddning) och tar därmed det första steget in i iPhones framtid.

Hur mycket du är beredd att betala för att bli en del av den framtiden, och hur bråttom du har att bli det – det vet förstås bara du.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

 

Annons