Tre av fyra minns inte vad de fick i julklapp förra året
Julhandeln slår rekord efter rekord, men till vilken nytta? Årets julundersökning från Blocket visar tydligt att varken hårda eller mjuka paket är särskilt poppis längre. Vi vill helt enkelt inte ha mer prylar, eller allra helst vill vi kanske bestämma själva vad som kommer innanför tröskeln. Onödiga saker som samlar damm – nej tack, det finns bättre saker att lägga pengarna på.
Istället vill vi ha tid för umgänge och trevligt sällskap och gärna något gott att äta. Allra helst önskar vi oss upplevelser. Även på andra plats ligger önskningar med mjuka värden – att få fira julen ihop med de personer vi önskar.
– Vi blir mer och mer mättade av konsumtion och fysiska gåvor hamnar längre ner på önskelistan. Det vi värdesätter är istället upplevelser och att få spendera högtiden med nära och kära, vilket är väldigt fint att se. Vill man ändå lägga paket under granen kan man välja att köpa begagnade klappar och på så vis få mer pengar över till annat. Dessutom gör man miljön en tjänst, säger Linnéa Aguero, presschef och hållbarhetsansvarig på Blocket.
Minnet är kort
I de flesta svenska hushåll (57 procent) sker julklappsutdelningen bland vuxna genom att läsa upp etiketten och sedan dela ut paketen ett efter ett. Men trots en tydlig tradition minns bara var fjärde svensk alla julklappar de fick under 2017. Varannan minns några av fjolårets klappar och 14 procent minns ingen alls.
I snitt köper vi nio julklappar var och statistiken visar tydligt att man hellre bör satsa på kvalitet än kvantitet.
– Man kan anta att anledningen till att så få minns alla julklappar de fick förra året beror på att de fick för många eller sådant de inte behöver, menar Linnéa Aguero.
Vill du ändå köpa en ”pryl”? Be om en önskelista! Många tycker att det känns tråkigt och vill hellre hitta något som överraskar, men helt i enighet med hållbarhetstänket finns det faktiskt forskning som visar att önskelistan är det bästa sättet att köpa julklappar på.
Det här önskar sig svenskarna mest i julklapp
1. En upplevelse, 41%
2. Att den de vill fira julen med kommer, 28%
3. Någonting nytt (exempelvis kläder, skor eller en pryl), 26%
4. Något ät- eller drickbart, 25%
5. Ett presentkort, 19%
Läs mer:
Bästa och sämsta julklapparna att få – enligt forskning
Årets julklapp 2018 bryter konsumtionsmönstret
Undersökningen är utförd med hjälp av Kantar Sifo. Bildkälla: TT