Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Tv-stylisten: 7 enkla budgettips som lyfter balkongen

16 maj, 2017
Äntligen balkongsäsong! Det finns många sätt att uppdatera uterummet – och det behöver inte kosta skjortan. Här är tv-stylistens bästa budgetknep.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Med sommaren runt hörnet är det många som önskar att inreda, förändra och förnya på balkongen. Och som tur är behöver det varken bli en långdragen eller dyr historia.

Med rätt knep kan du dock spara både tid och pengar.

Inredningsdesignern Lena Nyholm, som bland annat ligger bakom den omtalade stylingen i Så mycket bättre, ser att balkongtrenden går åt mer personliga uttryck.

– Från att ha varit lite stramt, hårt och minimalistiskt är trenden nu mer förlåtande, ombonad och färgglad. Man kan ha en gammal kudde eller rottingstol – som förut sågs som fult – och idag känns det bara coolt, säger hon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är hennes bästa budgetknep för att lyfta balkongen och uterummet.

Foto: Ikea / Granit

1. Platsbygg

Genom att platsbygga sittmöbler kan du nyttja ytan maximalt, något som är särskilt viktigt när ytan är knapp.

Annons

– Har du en lite balkong? Platsbygg hellre en liten bänk som fler kan få plats på än att inreda med bord och stolar. Du kan exempelvis använda lastpallar eller något annat gammalt material, säger Lena.

– Många tror att det är svårt, men det är faktiskt enklare än man tror, det handlar inte om något finsnickeri.

2. Fynda på loppis

Underskatta inte guldkornen du kan finna second hand.

– Jag köpte ett litet bord på loppis för 50 kronor som jag ställde ut på balkongen, det ger mer rumskänsla. Vill du få möbeln att hålla längre och bli mer vädertålig kan du alltid lacka om den med våtrumslack, säger Lena.

– Även krukor i konstiga former och med roliga mönster kan du fynda second hand. Detaljerna får gärna se lite vindbitna och använda ut. Tänk kreativt. På balkongen kan man gå lite mer crazy.

Lena Nyholm ligger bland annat bakom stylingen i Så mycket bättre. Foto: TV4

3. Addera pallar

Ont om plats för alla gäster? Komplettera de ordinarie sittmöblerna med flyttbara och smidiga sådana.

Annons

– Enkla sittpallar kan användas både som bord och sittplats. De är små, stapelbara och är perfekta för att maxa utomhushänget när du får besök, säger Lena.

4. Växter högt och lågt

Skapa den härligt lummiga känslan med massor av växter.

– Det finns både billiga och dyra blommor att välja mellan. Blanda gärna olika färger och former och placera på olika höjder, säger Lena.

Saknar du gröna fingrar eller vet du med dig att du kommer att vara borta en stor del av sommaren, så dina växter riskerar att dö av uttorkning, finns det andra vägar att gå.

– Ibland kanske det är bättre att köpa platsväxter, det finns många fina varianter. För växter vill man ha på balkongen.

Foto: Granit

5. Lys upp

Belysning är viktigt för den mysiga och ombonade känslan.

– Satsa på utomhuslyktor, gärna med tak på så att det inte regnar in eller ljuset blåser ut. Återigen, kolla vad loppisarna har att erbjuda. Att hänga upp ljusslingor gör att det blir mysigt även på kvällarna.

Annons

6. Filtar och kuddar nära till hands

Den svenska sommaren kan vara förrädisk och kylig, men låt inte det hindra dig från att sitta på balkongen.

– Förvara filtar och kuddar på insidan nära balkongdörren, om de inte kan förvaras utomhus på grund av regn. På så vis blir de enkla att ta ut när de behövs. Du kan till exempel ha dem i en fin korg och på så vis skapa ett snyggt stilleben, som blir en del av inredningen när de inte används, säger Lena.

7. Fri passage

Placeringen av balkongmöblerna är viktigt för att snabbt och smidigt kunna ta sig in och ut, speciellt på en liten balkong.

– Huvudsaken är att du har fri passage och den behöver inte vara särskilt stor. Man vill inte behöva kliva över och flytta saker för att komma fram, säger Lena.

Annons