Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Ukrainska modellerna kämpar för sitt land: ”Vi är Internetsoldater”

15 mar, 2022
AvLydia Menez
protest mot kriget i ukraina under modeveckan
Ratner, Pasha, Diana och Asti är modeller från Ukraina. Deras land anfölls samtidigt som de gick visningar på modeveckan. Nu försöker de delta i kampen på alla sätt de kan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

– Jag kan inte sova, jag kan inte äta, jag kan inte tänka på något annat.

Asti, 24 år, är i Paris för modeveckan – en av årets viktigaste händelser för henne liksom för de flesta andra modeller. Men det krig som Ryssland startade den 24 februari störtade samman hennes värld. Hon kommer från Botcha, ett trettiotal kilometer från Kiev, och hennes familj, hennes närmaste, hennes pojkvän är kvar i Botcha. Hon som redan hade storlek 34 i kläder, har tappat ytterligare fem kilo sen kriget började.

– När jag träffar castingansvariga klarar jag inte av att kallprata, som man normalt gör. Jag vet inte vad jag ska svara när någon frågar hur ‘läget är’, för det är allt annat än bra. Jag svarar bara ‘jag är från Ukraina’.

Under ögonen syns mörka ringar och hon har svårt att ta blicken från telefonen under samtalet. Hon visar oss foton och videoklipp på Rysslands bombanfall, bilder där man ser döda civila.

Annons

”Jag vill inte att man ska ställa in modeveckan, tvärtom. Men jag vill att man tar ställning”

– Igår (tisdag 1 mars, red:s anm.) attackerade de tv-tornet i Kiev och många civila dödades, man kan se deras kroppar. De är monster, säger hon och rösten darrar.

Hon minns dagen då invasionen började glasklart.

– Jag var på ett jobb för ett pyjamasmärke. Jag kunde inte sluta gråta, makeupartisten fick bättra på sminket hela tiden.

Diana Helzina har också svårt att koncentrera sig på något annat än sin telefon. Även hon är modell och kommer från Donbass, där kriget pågått sen 2014. Hela hennes familj är kvar i Ukraina.

– Jag gjorde en casting bara några dagar in på den ryska invasionen. Jag kände mig helt tom inombords, jag kunde inte förmedla en enda känsla, berättar hon och stryker en hårslinga bakom örat.

modell med texten "peace" skriven under demonstration mot rysslands krig mot ukraina
Modellen Diana Helzina vill att fler ska ta ställning mot kriget.

Medan hela Europa riktar blicken mot Ukraina har modevärlden haft svårt att ta till sig vad som pågår.

Annons

– Jag förstår inte hur vissa här kan fortsätta att posta innehåll som att allt är som vanligt. Det är surrealistiskt. Jag vill inte att man ska ställa in modeveckan, tvärtom. Men jag vill att man tar ställning, säger Pasha Harulia, en ung modell som vuxit upp i Krim.

Hon oroar sig för sin bror och sina föräldrar som numera lever i en bunker.

– Jag kan inte tillåta mig att bryta ihop. Det är de som lever med bombanfallen. Hur ska jag kunna hjälpa dem, inte minst känslomässigt, om jag är alltför knäckt själv?

Parallella verkligheter

Ratner, 22 år, har svårt att få ihop sina känslor. I Paris lever hon ”i en alternativ verklighet”, som hon uttrycker det. Hon hade velat vara ”där borta” för att kunna kämpa och stötta sitt land.

– Det känns minst sagt märkligt att visa upp vackra plagg i en lyxmiljö samtidigt som den stad du växte upp i bombas. Så jag gör mitt jobb, jag är fysiskt närvarande, men mina tankar är inte där, jag är mentalt avstängd.

Annons

Inom modeindustrin finns många tjejer från Ukraina, och inte minst från Ryssland. Ratner beskriver miljön bakom kulisserna som ”spänd”.

– En del, som vet var jag kommer ifrån, tittar på mig uppifrån och ner. Men det är inte deras fel, jag vet att Ryssland har överöst dem med propaganda, säger hon med eftertryck.

Asti suckar och säger att det är många ryska modeller och fotografer som har avföljt henne på Instagram sen kriget började. Men Ratner, Pasha, Diana och Asti har ändå inställningen att ”the show must go on”.

– Om jag inte gör något fastnar jag bara framför nyheterna, säger Diana, som bland annat har jobbat för Dior. Mitt jobb håller mig vid liv, det ger mig styrka, inflytande och inte minst en inkomst. Att hjälpa till ekonomiskt är det enda jag kan göra just nu.

Jag är beredd att sabotera min karriär, om det kan göra att det pratas mer som situationen i mitt land.

Ukrainska Modellernas kamp på sociala medier

De unga kvinnorna samarbetar också på sociala medier. De postar länkar för att skänka pengar, och stories för att informera om situationen i hemlandet. De är ”internetsoldater”, som Asti beskriver det med ett leende.

Annons

Pasha, som har 54 000 följare på Instagram, tvekar inte att lägga upp bilder på sig själv från demonstrationer.

– Jag har en plattform, jag är en offentlig person. Det är ett privilegium, så jag kan lika gärna ta vara på det. Jag får kommentarer om att jag borde hålla mig till det jag gör bäst, att vara modell, men jag kan bara inte vara tyst! utropar hon.

modell med protestskylt under modeveckan där det står "stop war" mot kriget i ukraina
Ukrainska modellen Pasha protesterar mot kriget under modeveckan i Paris.

När de inte är på de sociala mediernas front hjälper de till att samla in gåvor.

– Vi har ett ansvar, konstaterar Diana.

”MAN KAN INTE SEPARERA MODE FRÅN POLITIK”

Asti hade planer på att gå ett steg längre.

– Jag gick på en casting för Balmain, men tyvärr blev jag inte uttagen. Annars hade jag tänkt gömma den ukrainska flaggan under kläderna och rycka fram den mitt under visningen. Jag är beredd att sabotera min karriär, om det kan göra att det pratas mer som situationen i mitt land.

Annons

Jag är född i Ukraina, och jag vill dö i Ukraina.

Precis som de andra önskar hon att de stora märkena och industrin skulle göra mer.

– Man kan inte helt separera mode från politik, hävdar Ratner. Jag har varit med i branschen sen 2016, och på sex år har jag bara sett två eller tre plagg med ett tydligt politiskt budskap. Det är synd, för när designers tar ställning blir det ofta väldigt omskrivet i media.

Tjejerna har följt varandra på sociala medier ett tag men kände inte varandra innan. Nu skickar de ofta meddelanden till varandra, och ses i samband med insamlingar och demonstrationer för att stödja Ukraina.

– Hur hemskt det här kriget än är, så har det i alla fall fört oss samman, säger Ratner.

Diana, som hoppas kunna åka hem till Ukraina så snart hon kan tillägger att de ska kämpa in i det sista.

– Vi är beslutsamma, och mycket motiverade. Ratner fyller i:

– Jag har alltid drömt om att bo i ett västeuropeiskt land. Men nu har jag insett att hemma för mig, det är Ukraina. Jag har aldrig förut varit så stolt över mitt ursprung. Jag är född i Ukraina, och jag vill dö i Ukraina.

Annons

Följ de Ukrainska modellerna här:

@callmeasti

@pashaharu

@girl_from_pictures

@dear.ratner

Så kan du hjälpa Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Röda korset

Röda korset finns i hela Ukraina och hjälper människor med akuta humanitära behov. För att hjälpa de drabbade i Ukraina swishar man till Röda korsets nummer 900 80 79. Pengarna öronmärks.

SOS Barnbyar

SOS Barnbyars stora fokus är alltid att trygga barnen, och sedan mitten av februari arbetar de med att evakuera barn och familjer från Luhansk och Brovary. Swisha till nummer 123 320 07 14 för att stödja Sos Barnbyars arbete i Ukraina.

Unicef

Unicef är på plats i Ukraina där de arbetar för att familjer och barn ska få akut sjukvård, stöd, tak över huvudet och mat. Under mars månad dubblas din gåva av Akelius Foundation. För att hjälpa Unicef med deras arbete i Ukraina swisha till 9020017 – och märk Ukraina.

UNHCR

UNHCR är FN:s flyktingorgan och har funnits på plats och hjälpt till i Ukraina sedan 1994. Just nu dubblas alla gåvor. För att hjälpa UNHCR i sitt arbete – klicka här.

Annons