Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Vad betyder ”Ok boomer”? Här är svaret

21 nov, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Vad är ok boomer?
Har du hört uttrycket "Ok boomer" men inte riktigt förstått vad det betyder? Här får du svaren på dina frågor kring den digitala versionen av att himla med ögonen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Om du har använt dina sociala medier under 2019 är chanser stor att du har sett uttrycket ”Ok boomer”. Men vad betyder det och när och hur ska du använda det?

Vi har luskat lite i betydelsen och här kommer förklaringen.

Så används ”Ok boomer”

”Ok boomer” är enkelt förklarat ett uttryck för att dissa äldre som helt enkelt inte fattar. Det går att beskriva det som att ”Ok boomer” är den digitala versionen av att himla med ögonen.

Uttrycket har vuxit under 2019 och nu har det blivit mer och mer frekvent använt bland unga som ledsnat på att äldre, så kallade boomers, förstår så pinsamt lite om vad yngre gör och brinner för. Det används till exempel för att kommentera på Youtube-videos där någon över 30 år gör något som får yngre får gömma sig bakom en skämskudde, som svar på idiot-tweets från Donald Trump eller i princip vad som helst som är viktigt för yngre, men som äldre personer inte förstår.

Annons

Ordet boomer kommer av babyboomer, alltså människor som är födda under babyboomen mellan 1946 och 1964.

Du kanske till exempel har sett ”Ok boomer” som kommentarer på Greta Thunbergs Instagram när äldre personer, som helt uppenbart inte förstår allvaret i klimatdebatten, skriver något spydigt om att Greta egentligen borde vara i skolan.

”Ok boomer”-merchandise

Uttrycket har spritts som en löpeld genom sociala medier, men har också blivit så stort att det finns ”Ok boomer”-merchandise att köpa. En av de som tog fram en sådan tröja är 19-åriga amerikanskan Shannon O’Connor. Hon designade en t-shirt och en hoodie med ”Ok boomer have a terrible day”-tryck och sålde blixtsnabbt tröjor för nästan 100 000 kronor.

Hon beskriver för New York Times vad ”Ok boomer” betyder för henne.

– De äldre generationerna växte upp med ett annat sätt att tänka än vi, vi har andra perspektiv. Många av dem tror inte på klimatförändringar och tror inte att man kan få jobb om man har färgat hår och många är väldigt envisa i sina åsikter. Tonåringar svarar ”Ok boomer” och det betyder ungefär ”Vi kommer att visa att du har fel, vi kommer att bli framgångsrika för världen är på väg att förändras”, säger hon.

Annons

Ett bevis på ett generationskrig

Hon är långt ifrån ensam att sälja liknande produkter. I och med att uttrycket sprids allt mer ökar också suget efter mobilskal, klistermärken, vattenflaskor och kläder med ”Ok boomer”-tryck på. Det finns också låtar med samma budskap.

Uttrycket har blivit en symbol för det generationskrig som utspelar sig framför våra ögon. De yngre vill se förändringar när det gäller till exempel jämställdhet och klimat men känner att konservativa boomers motverkar dem genom att vilja att allt ska vara som det alltid har varit. Frustrationen bland de yngre har också blivit större eftersom boomers i dag sitter på många maktpositioner och har stora möjligheter att påverka, något de yngre inte har i samma utsträckning.

– Men i stället för att ta åt sig av det de säger svarar vi i stället med att skratta åt dem, säger 18-åriga Julitza Mitchell till New York Times.

Foto: TT

Läs mer: 

Annons

Dagens skolungdomar är den nyktraste generationen hittills

Millenniegenerationen är olyckligare än andra – här är anledningen

Annons