Varför har så många blå profilbild och vad händer i Sudan?
Janice, Sabina Ddumba, Miriam Bryant, Alexandra Rejsmar, Amanda Zahui, Penny Parnevik, Cassandra Klatzkow, Stina Wollter, Cherrie, Silvana Imam, Hannah Andersson, Fanna Ndow Norrby, Kakan Hermansson, Amie von Bramme, Parisa Amiri, Rhys, Idman Keynan, Wilma Holmqvist, Vanessa Almeida…
Listan bara fortsätter på kända personer och influencers som har bytt ut sina profilbilder till en helblå ruta. Och anledningen stavas Sudan. Vår systersajt Baaam reder ut!
Bakgrund: Händelserna i Sudan
Ett av många Instagram-konton som har uppmärksammat händelserna i Sudan är @svarthistoria som drivs av Amat Levin, och där går det att läsa utförligt om Sudans historia. Vi har försökt göra en sammanfattning här.
1956 vann Sudan äntligen sin självständighet från Storbritannien, därefter följde decennier av instabila regeringar, militärjuntor och statskupper. 1989 tog militären makten på nytt och Omar al-Bashir blev Sudans nya ledare.
Det är Omar al-Bashirs odemokratiska styre och förtryck som har gett upphov till de regeringskritiska demonstrationer och protester som har pågått runtom i Sudan den senaste tiden och som till slut fick honom avsatt i april 2019. Efter att al-Bashir tvingats avgå tog ett militärråd över makten, men folket, som nu vill ha ett civilt styre, fortsatte att protestera.
Massakern och våldtäkterna
Den tredje juni 2019 attackerade polis och paramilitära styrkor en fredlig, sittande demonstration i huvudstaden Khartoum. Minst 118 människor dödades, varav flera barn, och fler än 600 skadades, enligt CNN.
Förutom massakern i Khartoum ska de paramilitära styrkorna ha använt våldtäkt som ett medel för att sprida skräck. Hittills beräknar man att omkring 70 kvinnor och barn har utsatts.
#blueforsudan och profilbilderna
Det var efter attacken mot den fredliga demonstrationen som hashtaggen #blueforsudan började spridas i sociala medier, och det är alltså därifrån de blå profilbilderna kommer ifrån.
Meningarna går isär när det kommer till den blå färgens betydelse. Vissa menar att det var Mohamed Mattars favoritfärg. Mattar, en 26-årig ingenjör, var en av alla dem som dödades under den fredliga demonstrationen. Andra menar att blått står för färgen i Sudans tidigare flagga, där det blå representerade floden Nilen.
– Ju fler människor som gör sin profilbild blå, desto fler människor blir nyfikna och sprider därmed medvetenhet om vad som händer, säger oppositionsmedlemmen Mohamed Abdelrahman till Londonbaserade Middle East Eye.
Kritik mot bristande rapportering
Men trots det rådande kaoset i Sudan har medias rapportering lyst med sin frånvaro, och det är det flera som har reagerat på. Många har delat en bild som visar den selektiva empati som omvärlden visade vid Notre-Dame-branden jämfört med massakern i Sudan.
Författaren Khaled Beydoun har en teori kring varför mediarapporteringarna uteblir, nämligen för att de drabbade i Sudan är 1. Afrikaner, 2. Svarta, 3. Muslimer.
Foto: Kakan Hermansson, Instagram