Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Varför ljuger vi om saker vi gillar att göra?

01 sep, 2016
AvLisa Arnell
Vi jobbar, shoppar och konsumerar skräpkultur (och skräpmat!) – 
i smyg. ELLEs Katarina Matsson reder ut 
varför och ser över sina egna smygbeteenden.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Redan när jag säger orden hör jag hur patetiskt det låter. Plötsligt är jag 14 igen – inte alls 34 som det står i passet. Vi är på fest och min man har just ertappat mig i rökrutan. Precis som när mamma kom på mig för 20 år sedan försöker jag diskret fimpa den halvrökta cigaretten bakom ryggen, samtidigt som jag förstulet petar in två tuggummin i munnen. Även resultatet är tyvärr detsamma som då: inte särskilt övertygande.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

När jag tänker efter är dåliga tobaksvanor inte det enda jag smyger med. Mina nya att-dö-för-snygga sommarskor, och framför allt deras prislapp, är inget ämne jag självmant luftar där hemma. Det är som att om ingen vet om det så har det aldrig riktigt hänt (trots att hålet på kontot vittnar om motsatsen). Och jag är inte ensam.

– Jag brukar låsa in mig på toan och smygjobba på kvällarna. Om någon frågar vad jag håller på med säger jag att jag målar naglarna, berättar en bekant och skrattar.

Annons

En annan berättar hur hon nyligen tryckte i sig en påse skumgodis på tunnelbanan på väg hem från jobbet till sin grönsaksälskande partner.

– Tagen på bar gärning! Sockerpudret på hakan och bröstet avslöjade mig, säger även hon med ett – något generat – skratt.

För visst låter det oskyldigt. En enstaka tjuvcigarett på en fest eller några jobbmejl på toaletten efter middagen spelar väl ingen roll? Nej, kanske inte – men ett beteende som känns belönande i stunden blir snabbt en vana och en vana blir lätt en ovana. På psykologspråk kallas det förstärkning.

– Vi vinner något och då ökar chansen att vi ska göra det igen, säger Jenny Rickardsson, psykolog och föreläsare på Psykologifabriken.

Den snabba tillfredsställelsen i en ny väska eller i att kolla jobbmejlen även efter arbetstid kan också fungera som en sorts ångestlindring. Tanken på att chefen kan ha mejlat och ilsket väntar på svar skaver, så du smiter iväg från matbordet för att kolla mobilen och därmed slappna av. Men snart är de gnagande tankarna där igen och du upprepar beteendet.

Annons

– Vi människor gör oftast saker som fungerar på kort sikt. Vi tar en godisbit till eftersom det smakar gott och därmed är ångestlindrande. Vi hoppar över träningen eftersom det är skönt att slippa jobba och i stunden roligare att kolla på en tv-serie. Vi shoppar en dyr klänning för att unna oss, känna oss snygga och kanske minska ångest. Det som är bra för oss på lång sikt är mycket svårare, eftersom våra kroppar och hjärnor föredrar beteenden som är omedelbart tillfredsställande, säger Jenny Rickardsson.

Problemet uppstår när vi känner behov av att ljuga. För smygandet handlar såklart om att vi gör något som inte är helt i linje med våra egna eller omvärldens värderingar. I en värld där vi hela tiden matas med perfektion – inte minst i sociala medier – påminns vi ständigt om hur vi borde leva. Inte konstigt att glap- pet mellan bilden (smoothiebowls och yoga varje morgon) och den något krassare verkligheten (fulchips framför Paradise hotel) så lätt fylls med skam. Men glappet kan också finnas mellan dina och familjens eller vännernas synsätt.

Annons

Tycker du att det är helt okej att köpa en väska för 10 000 kronor, men vet att din partner skulle gå i taket om hen visste att du la så mycket pengar på något så – i hens värld – ytligt och därför smyger med det, är det inte nödvändigtvis själva beteendet som är ett problem, utan kommunikationen. Inte minst kan smygandet vara ett sätt att ljuga för oss själva. Som sagt: det ingen vet har aldrig hänt!

– Att smyga eller ljuga är ju generellt lite av ett varningstecken. Det tyder ofta på att man fattar att beteendet kanske inte är så bra för ens relationer, ekonomi eller hälsa. Gör man det ofta ska man ta sig en funderare, säger Jenny Rickardsson.

Det handlar alltså om att se över sina smygbeteenden. Vill du jobba från sängen varje kväll får du helt enkelt stå för det – och vara beredd på konsekvenserna. Om din partner föredrar andra aktiviteter i sovrummet kan det leda till ett riktigt bråk, men då får i alla fall båda en ärlig chans att säga sitt och ni kan komma fram till något som båda är nöjda med.

Annons

Själv ska jag börja leva efter min absolut bestämda åsikt att rökning är det mest idiotiska man kan hålla på med och erkänna – både för mig själv och andra – att jag faktiskt tycker att ett par skor som tillverkas på beställning i Italien är värda sina tusenlappar. Fast en påse ostbågar framför Keeping up with the Kardashians har väl ingen dött av (men säg det inte till någon)!

HUR HAR DU DET SJÄLV? ÄR DET DAGS ATT SLUTA SMYGA?

– Ett smygbeteende kan vara oskyldigt, men märker du att det händer allt oftare är det läge att fundera på varför. Är det själva beteendet eller smygandet som är problemet?

– Ett varningstecken är att skillnaden mellan det du vill stå för och det du gör är väldigt stor. Säger du att måltiderna med familjen är heliga men smyger iväg för att kolla sociala medier bör du fundera på vad du egentligen tycker.

– Att smyga är ett klassiskt missbruksbeteende när det gäller alkohol, spel, mat, shopping och dylikt. Ligger du i riskzonen? Prata med personer i din omgivning och sök hjälp.-

Annons

– Det är också vanligt att smyga med olika sorters tvångsbeteenden som ett sätt att hantera ångest. Även då kan du behöva professionell hjälp.

Foto Shutterstock

Annons