Vässa CV:et och få drömjobbet – 10 tips
1. Kontaktuppgifter och hyperlänkar
Ska vara väl synliga och stå längst upp på CV:et. Ha med ditt fulltaliga namn, telefonnummer och e-mailadress. Ta även med din LinkedIn-profil och eventuell hemsida eller blogg (om de används i professionellt syfte). Använd en hyperlänk till dessa. Markera texten du vill länka (till exempel ”Min LinkedIn-profil”), högerklicka, välj ”infoga hyperlänk”. Klistra in URLen till din LinkedIn-profil.
Läs också: Så får du din LinkedIn-profil att stå ut i mängden
2. Håll det kort
Rekryterare har ofta en hög ansökningar att gå igenom och varken hinner eller orkar ta sig igenom flera sidor av samma CV. Håll ditt CV kort, helst en A4, och behåll bara den text som verkligen säger något.
3. Använd inte samma CV till alla jobb du söker
Ha ett grund-CV som du ändrar utifrån hur tjänsten du söker ser ut. På så sätt sparar du tid (eftersom du inte behöver göra ett nytt CV varje gång) men du ger också ett seriöst intryck till rekryteraren när du har personifierat CV:et.
4. Bild eller inte?
Här råder delade meningar och det är upp till dig vad du vill göra. Väljer du att använda en bild är det viktigt att det syns att det är du, att den är professionell och tydlig. En professionell bild betyder dock inte ”stel bild framför vit vägg” – söker du ett kreativt jobb kan en professionell bild snarare innebära annorlunda och vågad.
5. Spara ditt CV som en PDF-fil
Ett fel många glömmer är att spara sitt Word-dokument i PDF-format. På så sätt kan vem du än skickar filen till öppna den utan problem. Glöm inte bort att spara filen som ditt namn, till exempel ”CV_Thowe_Wagner”. Den du skickar filen till kan läsa vad du döper den till och döper du den på måfå till något som ”ghkFs9h” ger du ett oseriöst intryck.
Läs också: Vill du byta bana? 11 tips som gör karriärbytet enklare
6. Fokusera på ditt personliga brev
Ett personligt brev är till för att du ska kunna motivera varför du vill ha jobbet och vad du kan erbjuda företaget. Tänk dig in i arbetsgivarens situation. Vad kan just du erbjuda företaget? Varför vill du jobba just hos dem?
7. Detaljläs jobbannonsen
Om det finns en jobbannons ute har du flera ledtrådar redan där eftersom det skvallrar vilken profil företaget är ute efter. Markera de egenskaper och kompetenser som nämns och efterfrågas. Vilka av dessa har du själv? Använd liknande ord eller betydelser när du beskriver dig själv och varför du är rätt för jobbet. Men glöm inte att spara jobbannonsen! Blir du kallad till intervju är det bra att ha den i färskt minne så du vet vad du ska trycka lite extra på.
8. Undvik klichéer
”Jag trivs med många bollar i luften”, ”Jag är stresstålig”, ”Jag jobbar bra både självständigt och i grupp”. Dessa meningar spelar ingen roll om du inte förklarar hur du menar. Ge ett exempel på när du under stress presterade över förväntan och hur du senast samarbetade på ett fördelaktigt sätt.
9. Beskriv vilka resultat du har åstadkommit
Istället för att enbart spalta upp arbetsuppgifter och kompetenser ska du beskriva vilka resultat du har uppnått tack vare dessa. Gärna med siffror, till exempel ”Budgetansvar för 10 miljoner kronor”.
10. Stå ut från mängden
Ring gärna och presentera dig själv för den som är ansvarig för rekryteringen. Berätta att du är intresserad för tjänsten och att du har några korta frågor om den (eller rekryteringsprocessen). Håll dig kort och precist och försök vara så genuin som möjligt.