Vill du börja lägga tarot? Här är 5 fascinerande fakta att ha koll på
• Tarot har funnits sedan 1400-talet, men den ikoniska kortleken som vi känner till i dag började säljas på 1910-talet. En riktig klassiker, Rider-Waite-kortleken har fantastiska illustrationer av den brittiska konstnären Pamela Colman Smith och är efter mer än hundra år fortfarande förlaga till de flesta av dagens tarotkortlekar.
• Rachel True, som spelade tonårshäxan Rochelle i 90-talsrullen Den onda cirkeln, är numera tarotläsare i Los Angeles.
• Det sägs att Christian Dior konsulterade sin tarotläsare innan couturevisningarna, och Coco Chanels egen kortlek finns fortfarande kvar i hennes Parisvåning, numera museum. Och på tal om Dior så har Maria Grazia Chiuri använt sig av tarotmotiv i flera kollektioner (bland annat i senaste resortkollektionen) med broderier på handsydda kappor, väskor och skira aftonklänningar. Flirten med tarot är lika mycket en blinkning till grundarens intresse för kortläsning som ett distinkt Chiuri-esquet fashionstatement och hennes bild av den kraftfulla Diorkvinnan.
• Den exklusiva Wild unknown-kortleken, skapad av konstnären Kim Krans, är en favorit bland modeälskare. Förstagångsutgåvan är ett samlarobjekt – de här underbara tarotkorten är så eftertraktade att det till och med finns förfalskningar att köpa på nätet.
• Instagramgenerationen omtolkar de traditionella korten med bilder som återspeglar ett bredare spektrum av erfarenheter, kulturer och etniciteter. De mest populära? Ayla El-Moussas minimalistiska porträtt (hon lägger ut dem efter månens cykel), James R Eads Prisma visions tarot, som innehåller ett extrakort (”Jordgubbar”) och har sammanlänkade illustrationer och Noel Arthur Heimpels bläck- och akvarellkortlek, The numinous tarot, som han formgav för att ”visa de oändliga möjligheter alla människor har att uppleva magi och mysticism, i synnerhet de som oftast exkluderas från detta”.
Foto IBL