Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider Årshoroskop 2025

Vill du byta bana? 11 tips som gör karriärbytet enklare

19 aug, 2017
AvNanna von Knorring
Känns det som om det du blev när du ”blev stor” inte var rätt val för dig? Byt bana och sadla om! Här är 11 tips som gör det enklare att ta det stora steget.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Stagnerar karriären? Är du osäker på vad du vill göra i livet? Att inse att man valt ”fel” karriär innebär inte att man begått ett misstag, utan snarare att man lärt sig något och är ett steg närmare den person man vill vara.

Men trots att insikten är en lärdom är det ett stort steg att sadla om. Det är dock fullt genomförbart med hjälp av planering, beslutsamhet och positivt tänkande. Det spelar ingen roll om du är 25 eller 55 år, du kan byta karriär när som helst, men var beredd på att lägga ner tid och energi. Det sker inte över en natt hur mycket du än skulle önska det.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Här är elva steg för att göra karriärbytet enklare:

1. Fundera på vem du är och vad du vill göra

För att veta vad du vill göra med ditt liv och din karriär måste du först veta vem du är. Sätt dig ner med papper och penna och skissa på en karta över dina intressen, värderingar, kunskaper och fundera över vad som gör dig lycklig och hur du vill att ditt liv ska se ut. Jämför inte med andra och beakta inte vad andra vill att du ska göra – utgå från dig själv.

Annons

2. Jämför

Vad är bra respektive dåligt på ditt nuvarande jobb och i din karriär? Är det jobbet eller hela karriären det är fel på? Byt inte karriär bara för att ditt nuvarande jobb är dåligt, titta dig omkring och utforska andra jobb i din bransch först. Att byta yrke kan vara ett onödigt steg ifall det endast beror på en chef eller några kolleger.

Jämför även siffror, men titta inte bara på lönen, utan även på andra förmåner som semester, flexibla arbetstider och gymkort. Det kan vara värt att gå ner några tusenlappar i lön om jobbet gör dig lyckligare och det finns andra förmåner.

3. Skriv upp dina mål

När du bestämt dig måste du sätta upp mål. Skriv upp dem och påminn dig själv om dina mål kontinuerligt. Fundera kring vilken typ av jobb du vill ha, var du vill bo och hur du vill att din vardag ska se ut för att du ska vara lycklig. Vill du ha tid över för flera semesterresor och för träning? Skriv upp såväl stora som små mål.

Annons

4. Gör en plan

För att nå dina mål behöver du även en plan. Sätt realistiska delmål och planera för hur du ska nå dem. Gör din research angående yrket, annars kommer du ha svårt att nå dit du vill.

5. Utveckla dig själv

För att få ditt drömjobb måste du investera tid (och ibland även pengar) i dig själv. Utveckla dina befintliga kunskaper och skaffa dig nya relevanta kunskaper med hjälp av appar, på kurser samt genom att lära dig grunderna i olika program på egen hand.

6. Nätverka och skaffa en mentor

Använd dig av ditt befintliga kontaktnät och bredda det. En person behöver inte vara i rätt bransch för att vara nyttig för ditt karriärbyte, du vet aldrig vem hen känner. Bjud en person som du tror kan hjälpa dig som mentor på en lunch och låt hen berätta om sig själv och sin karriär. Vi lovar, personen kommer känna sig smickrad. Våga även kontakta personer inom branschen, men gör din research och håll dig kort för att maxa chansen att få ett svar.

Annons

7. Vässa CV:t och sociala medier

Om du har varit på samma jobb i ett antal år är risken stor att ditt CV känns daterat och inte sticker ut ur mängden. Vässa CV:t både innehållsmässigt och till utseendet. Lyft de kunskaper du har som är användbara i såväl din gamla bransch som i den nya, exempelvis ledarskap eller kommunikation. Se även över dina sociala medier. Vad kan din blivande chef se? Hur ser din Linkedin-profil ut?

8. Låt inte åldern spela någon roll

Det är aldrig för tidigt eller för sent att börja må bra och göra det du älskar. Låt inte din ålder stå i vägen för dig, det är bara en siffra. Någon måste alltid vara yngst och äldst, det är inte konstigare än så.

9. Säg inte upp dig

Om man inte sitter på en stor buffert kan det vara svårt att säga upp sig så fort man inser att man vill göra något annat. Mår du riktigt dåligt på ditt jobb kan det såklart vara att föredra att säga upp sig, men i de flesta fall lönar det sig att fortsätta och samtidigt utbilda sig för den nya karriären på kvällar och helger. Om du inte vill jobba när du börjar ta stegen mot en ny karriär kan du som ett första steg i karriärbytet spara till en buffert som du till en viss del kan leva på under tiden du utbildar dig.

Annons

10. Skaffa relevant erfarenhet

Ifall du bygger upp en buffert på sparkontot kan du börja med att praktisera i några månader och på så vis skaffa erfarenhet inom din nya bransch. En flitig och duktig praktikant kan få nästa lediga tjänst på företaget trots begränsad tidigare erfarenhet.

11. Ha ett öppet sinne

Rikta inte in dig på en smal yrkesroll utan var öppen för olika karriärmöjligheter. Håll dig positiv även fast vägen till det nya jobbet känns lång! Var även beredd att lägga i en extra växel när du väl har fått ett nytt jobb, på sätt och vis börjar du trots allt om från ruta ett under en tid.

Två saker att komma ihåg på vägen:

När det väl är dags att byta jobb…

Meddela din chef i tid och respektera uppsägningstiden. Lämna ett gott intryck och var trevlig gentemot såväl chef som kolleger under din uppsägningsperiod även fast du längtar till ditt nya yrke. Världen är en liten plats och det är inte värt att bränna broar i onödan.

Annons

Om du fastnar…

Känns det omöjligt att komma på vad du vill göra? Som om det enda du vet är vad du INTE vill göra? Ta hjälp av en vän som känner dig väl och som du litar på, alternativt anlita en karriärkonsult, likt en terapeut fast för din karriär istället för din parrelation.

Lycka till!

Källor: MyDomaine, Forbes, Prevention, Livecareer

Foto: Shutterstock

Läs mer:

Karriärcoachen Maria Nilsdotter: ”Mina smycken ger bäraren styrka”

Karriärcoachen tipsar: Så gör du för att lyckas med din jobbansökan

Karriärcoachen svarar – så ofta bör du byta jobb

Annons