10 enkla tips för perfekt potatismos
Potatismos som påminner om tapetklister i konsistensen är ingen höjdare. För att undvika detta har vi samlat tio enkla tips som garanterat ger dig ett krämigt och fluffigt mos!
1. Välj rätt sorts potatis
Mjöliga potatisar är mer stärkelserika, vilket ger ett fluffigare mos. Detta eftersom stärkelsen lättare suger upp smöret och grädden eller mjölken och gör därför också potatismoset lättare att bearbeta.
Fasta potatisar med mindre stärkelse ger i regel ett klistrigare potatismos. Även om det går att göra potatismos på fasta potatisar, är de mjöliga att föredra. Däremot kan fasta potatisar ha en väldigt god smak, så experimentera gärna med båda sorterna – kanske du kan blanda hälften fasta och hälften mjöliga?
Recept: Tore Wretmans köttbullar med gräddsås
2. Salta vattnet direkt
När potatisarna kokar absorberar de både vatten och salt. Om du tillsätter salt i vattnet från början, behöver du alltså troligtvis inte salta så mycket i slutet.
3. Börja med kallt vatten
När du kokar potatis ska du helst täcka den med kallt vatten i kastrullen. Det ger ett betydligt jämnare kokresultat – om du släpper ner potatisbitar i redan kokande vatten riskerar ytan att bli mjuk långt innan innanmätet. Resultatet blir att potatisarna faller sönder i kastrullen och det blir betydligt svårare att få till ett fint potatismos.
4. Sänk värmen och låt potatis sjuda
När vattnet har kokat upp ska du sänka värmen – vattnet ska sjuda och inte stormkoka tills potatisen är klar. Det tar ungefär 15-20 minuter. Koka den inte för länge, då faller den isär alldeles för lätt. Känn dig fram med en sticka.
5. Häll bort allt vatten
När potatisen har kokat klart – se till att hälla bort allt vatten ordentligt. Om du har gott om tid kan du dessutom försiktigt värma de avrunna potatisarna på spisen eller i ugnen innan du mosar dem, för att dra ut så mycket vätska som möjligt ur dem.
6. Skölj inte potatisen
Skölj inte potatisen efter att du hällt bort vattnet. På så sätt bevaras smaken inne i potatisen i så stor utsträckning som möjligt i stället för att spridas ut i det kvarvarande vattnet.
Recept: Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon
7. Värm mjölken och använd rumsvarmt smör
Låt smöret bli rumstempererat innan du rör ner det i moset och värm gärna upp vätskan så den absorberas lättare. Att röra ner kylskåpskall mjölk eller grädde i potatismoset är sällan en god idé eftersom det kyler ner moset.
8. Använd gärna en potatispress
Använd med fördel en potatisstöt, potatispress eller gaffel när du mosar och sluta bearbeta moset när du har fått en fin konsistens. Hantera dina potatis varsamt och med kärlek, så blir du belönad med ett fluffigt och härligt mos!
9. Överarbeta inte potatismoset
Se till att inte överarbeta ditt potatismos. Om du mosar dem för energiskt eller för länge i exempelvis en matberedare, är risken stor att konsistensen blir klistrig och trist.
Recept: Mannagrynsfisk med potatismos och romsås (vegan)
10. Våga testa en ny smaksättning
Potatismos är ju gott precis som det är, men om du vill variera rätten finns det massor av goda smaksättningar att tillsätta. Varför inte pressa i lite lime eller röra ner lite finhackad persilja?
Det går också att strössla moset med sådant du tycker om – exempelvis hackade soltorkade tomater, knaperstekt bacon, hackade oliver eller en riven smakrik ost. Bara fantasin sätter gränser!
Recept: Sötpotatismos med timjan
Källor: Goodhousekeeping, Landleys kök, Professional Secrets