10 populära kryddor och tips till dig som kryddar för lite
Därför kryddas det för lite
Om du följer ett recept utan att måtta upp kryddorna ordentligt är risken stor att du kryddar alldeles för lite. Hela 26 procent mindre än du tror, vilket betyder att maträtten bara får tre fjärdedelar av den kryddighet som receptet avsett.
Detta enligt en undersökning som Santa Maria gjort i samband med att de lanserar nya lock till sina kryddburkar. Locken har bland annat försetts med ett integrerat mått som hjälper den som lagar mat att krydda rätt.
Så gick undersökningen till
Santa Maria bad deltagarna att måtta en tesked (5 ml) genom att hälla upp grovmalen svartpeppar på fri hand. Resultatet visar ett medelvärde på 3,7 ml vilket innebär att de som måttar på fri hand i snitt kryddar 1,3 ml för lite per tesked. I målgruppen 55+ var felmarginalen ännu större, de kryddar sin mat hela 31 % för lite.
– Vi har länge vetat att det generellt sett kryddas på tok för lite i de svenska köken, både gällande antal kryddor som används regelbundet och i vilka mängder. Detta var en insikt vi hade med i beräkningarna när det nya locket togs fram, säger Anja Kempe, Country Marketing Manager på Paulig Foods och för varumärket Santa Maria.
Så fungerar det nya locket
Det nya locket har försetts med ett inbyggt teskedsmått, vilket är en bra utgångspunkt för många recept. Vissa kryddor har också blivit av med sprinklern som tidigare funnits under locket, vilket gör det lättare och framförallt roligare att frikrydda om man föredrar det.
Med den uppdaterade designen får locket även ett klistermärke på toppen. Det gör produkterna lättare att hitta både i butik och hemma. Det nya locket är även designat för att lättare kunna öppnas med en hand.
10 populära kryddor
Vilka kryddor använder vi svenskar mest i köket, förutom salt och peppar? Här är en topplista! Hur många kryddor kan du bocka av hemma i ditt eget kök?
1. Oregano, 15,8 %
2. Timjan, 8,9 %
3. Chili, 7,9 %
4. Basilika, 7,6 %
5. Curry, 6,2 %
6. Rosmarin, 5,5 %
7. Paprika, 4,8 %
8. Grillkrydda, 4,5 %
9. Cayenne, 4,1 %
10. Vitlök, 3,4 %