10 rätter att laga i samma form
1. Kryddig tagine-kyckling
Bryn 1 hackad rödlök, 2 krossade vitlöksklyftor och 1 matsked riven ingefära i olivolja i en stekpanna. Tillsätt 1 tsk mald spiskummin, 2 teskedar paprikapulver och 1 tesked chilipulver och låt steka i en minut. Tillsätt åtta kycklinglårfiléer skurna i bitar och stek i ytterligare fem minuter. Häll över 1 burk krossade tomater, 1 liten skalad och tärnad zucchini, 8 halverade dadlar och 3 dl kycklingbuljong. Lägg i 1 kanelstång och låt sjuda i 1 timme. Strö över hackad koriander vid servering.
2. Het korvgryta med haricots verts
Bryn åtta korvar med hög kötthalt i en gryta. Ta från värmen och tillsätt 1 skivad gul lök och 1 paket bacon och bryn. Ta ur korvarna ur grytan och skär dem i bitar och lägg tillbaks dem i grytan tillsammans med 500 ml cider av den torra sorten. Låt puttra i 35 minuter och tillsätt sedan 2 burkar haricot verts, och låt koka upp igen i 15 minuter. Strö över hackad persilja vid servering.
3. Fläskgryta med chorizo
Sätt ugnen på 160°. Skär 1 kg skinn- och benfri fläsksida i bitar. Hetta upp en skvätt olja i en gryta med lock och bryn köttet. Tillsätt 2 hackade gula lökar och 4 pressade vitlöksklyftor och stek i fem minuter. Tillsätt 1 tesked rökt paprikapulver och 250 g chorizo skuren i bitar. Tillsätt 2 burkar krossade tomater och 3 dl kycklingbuljong. Täck med locket och tillaga i ugn i 2–2 1/2 timmar till fläsket är genomstekt och mört. Blanda i 2 burkar cannellonibönor och tillaga 30 minuter till utan lock.
4. Spenat- och citronrisotto
Bryn 1 finhackad schalottenlök och 2 vitlöksklyftor tills de mjuknar. Rör i 300 g risottoris och tillsätt 1 glas vitt vin och låt det koka in. Tillsätt successivt varm grönsaksbuljong (se till att ha 10–12 dl färdig buljong att använda), en slev i taget tills riset är nästintill helt färdigkokt. Pressa i saften från 1 citron och tillsätt 1 stor påse färsk spenat och låt mjukna. Klicka i en bit smör och lite riven parmesan vid servering.
5. Italienska köttbullar med parmesan
Blanda 1 kg fläskfärs, 1 finhackad gul lök, lite hackad persilja, 2 krossade vitlöksklyftor, 50 g riven parmesan, 1 nypa chiliflingor, 1 ägg och salt och peppar i en bunke. Blanda väl och forma till små bollar. Bryn i olja i en stor stekpanna och lägg upp på ett fat. Hetta upp lite mer olja i samma stekpanna och bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor i en minut. Tillsätt en stor flaska passata och 3 1/2 dl rött vin. Sjud i 20 minuter och lägg sedan tillbaka köttbullarna i pannan, och sjud ytterligare 30 minuter.
6. Torsk med ugnsgratinerade tomater och oliver
Sätt ugnen på 200°. Bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor i olivolja i en stor stekpanna. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 handfull oliver och 1 matsked kapris. Sjud i 15 minuter. Häll över blandningen i en ugnsfast form. Lägg sex tjocka torskfiléer på toppen av tomatblandningen, ringla över olivolja och kryddor. Tillaga i ugnen i 15 minuter. Tillsätt lite färsk basilika vid servering.
7. Biffstuvning med rödvin och champinjoner
Vänd 1 kg nötkött, uppskuret i bitar, i pepprat och saltat mjöl. Hetta upp lite olja i en gryta, och bryn köttet i omgångar. Tillsätt två skivade gula lökar och stek tills de är gyllenbruna, och lägg sedan i 300 g skivade champinjoner och stek i 5 minuter. Tillsätt 4 dl rött vin och två kvistar timjan. Sjud i 2–2 1/2 timmar till köttet är mört och genomstekt.
8. Kinesisk hot pot
Värm ugnen till 180°. Lägg 1 kg tärnad högrev i en gryta med 2 krossade vitlöksklyftor, 1 matsked riven ingefära, 2 matskedar soja, 3 matskedar risvin, 1 stjärnanis, 2 tsk kinesisk five spice-krydda, 2 msk farinsocker. Rör om ordentligt, och häll över blandningen i en ugnsfast form, täck med lock och tillaga i ugn i två timmar. Ta av locket och tillaga ytterligare 30 minuter.
9. Vegetarisk chili med ostkrutonger
Bryn 2 tunt skivade vitlöksklyftor, 1 hackad röd paprika och 2 hackade chilifrukter i olivolja i en minut. Tillsätt 3 tsk mald kummin, 500 g skogschampinjoner och tillaga i 5 minuter. Tillsätt 2 burkar krossade tomater, 1 burk kidneybönor, 1 burk svarta bönor och 4 dl grönsaksbuljong och låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt 300 gram haricot verts och tillaga i 10 minuter. Toppa chilin med bitar av smörstekt baguette, strö över riven cheddar och grilla under grillelementet i ugnen till osten bubblar på ytan.
10. Mac ’n cheese med örtkrutonger
Värm ugnen till 190°. Koka 7 dl makaroner tills de har ett lätt tuggmotstånd. Häll av vattnet och skölj under kallt vatten. Smält 75 gram smör i en kastrull, pudra i 1 1/4 dl idealmjöl eller maizena, och låt puttra under omröring i tre minuter. Tillsätt 1 liter mjölk, lite i taget, till det är en jämn sås. Blanda i 2 tsk Dijonsenap, 250 g riven väl lagrad cheddar och 50 g parmesan. Krydda väl och blanda med pastan, och häll över i en stor ugnsfast form. Strö över krutonger, blandat med parmesan och finhackad salvia. Tillaga i ugn i 20–25 minuter till rätten är gyllenbrun.
Relaterade recept:
10 snabba vegetariska luncher
10 snabba rätter på en burk tonfisk
10 enkla rätter med lax
10 enkla recept med kycklingfiléer
10 saker att göra med en burk tomater
Av: Janine Rattcliff