10 enkla recept med en burk tomater
1. Gazpacho
4 personer, 10 minuter
Lägg 2 avrunna burkar plommontomater, 1 hackad rödlök, 1/2 hackad gurka, 1 hackad röd paprika, 1 hackad vitlöksklyfta, 2 dl grönsaksbuljong och 2 msk sherryvinäger i en mixer. Mixa till en slät röra, salta och peppra väl. Kyl i 2–3 timmar. Servera kall, gärna toppad med hackade bitar av gurka, hårdkokt ägg, rödlök, röd paprika och krutonger.
2. Tomat- och basilikasoppa
2 personer, 30 minuter
Stek 1 hackad gul lök, 1 riven morot, 1 hackad stjälkselleri och 1 pressad vitlöksklyfta i 1 msk olivolja tills de mjuknar utan att ta färg. Tillsätt 1 burk krossade tomater och 2 dl grönsaksbuljong. Låt sjuda i 15 minuter. Mixa i en matberedare eller med en stavmixer. Rör ner 2 msk grädde och 1 näve hackad basilika.
3. Snabb tomatsås
4 personer, 30 minuter
Värm 2 msk olivolja i en stekpanna. Tillsätt 2 skivade vitlöksklyftor och stek i några minuter. Häll i 2 avrunna burkar plommontomater och 1 nypa socker. Låt småputtra i 15–20 minuter tills det tjocknar. Tillsätt 1 msk olivolja, 1 handfull basilika och krydda ordentligt med salt och peppar. Använd som bas till pastasås eller till pizza.
4. Tomater med haricots verts
4 personer (som tillbehör), 20 minuter
Stek 2 skivade vitlöksklyftor i olivolja tills de får lite färg, tillsätt 1 tsk gurkmeja och 1 tsk spiskumminfrön och fräs vidare i 1 minut. Tillsätt 1 burk krossade tomater och koka i 5 minuter. Tillsätt 250 g lättkokta haricots verts och låt bli varmt.
5. Ägg- och skinkgratäng
2 personer, 30 minuter
Lägg 4 tjocka skinkskivor i en ugnsfast form. Häll över 1 burk krossade tomater och salta och peppra ordentligt, gör fyra hål i tomatsåsen och knäck ett ägg i varje. Ringla över lite olivolja, strö över färsk oregano och grädda i ugnen på 200° tills äggen stannat. Servera med bröd.
6. Tex mex-salsa
4 personer, 10 minuter
Häll 1 burk krossade tomater i en sil och låt juicen rinna av. Lägg tomatkrosset i en skål och rör ner 2 msk hackade inlagda jalapenos, 1 msk juice från den burken, 1 msk olivolja, 1/2 finhackad rödlök och 1 näve hackad koriander.
7. Tomat- och balsamicosås till kött
4 personer, 10 minuter
Häll 1 burk krossade tomater i en kastrull och låt koka i 5 minuter tills det tjocknar. Rör ner 1 msk balsamvinäger, 1 nypa socker och 1 klick smör och värm upp.
8. Tomatcurry
2 personer, 30 minuter
Stek 1 hackad gul lök med 2 skivade vitlöksklyftor tills de mjuknar. Tillsätt 2 hackade urkärnade chilifrukter, 2 msk riven ingefära, 1 tsk senapsfrö och 1 tsk gurkmeja och stek vidare i ca 1 minut. Tillsätt 1 burk plommontomater och krossa dem lätt med en slev. Låt sjuda i 15 minuter, salta och peppra och rör ner hackad koriander. Servera med ris och yoghurt.
9. Kryddat ris
2 personer, 30 minuter
Lägg 1 burk plommontomater, 2 hackade vitlöksklyftor, 1/2 hackad urkärnad chili (gärna Scotch Bonnet), 1 finhackad bit ingefära (stor som en tumme) i en matberedare och mixa, eller mixa med en stavmixer, till en puré. Värm 1 msk olivolja i en kastrull och ”stek” purén tills den blir varm och smakerna kommer fram. Rör ner 150 g basmatiris (knappt 2 dl) och häll över vatten så att det täcker med 1 cm. Sätt locket på kastrullen och koka på svag värme i 15 minuter eller tills vätskan kokat in och riset är färdigt.
10. Tomat- och kikärtschili
2 personer, 20 minuter
Stek 2 skivade vitlöksklyftor och 2 stora urkärnade röda chilifrukter i lite olja. Tillsätt 1 hackad gul lök, 1 hackad röd paprika och 1 liten hackad zucchini och stek i 2 minuter. Tillsätt 1 burk hackad tomat, salta och peppra och sjud i 10 minuter. Rör ner 1 burk avrunna och sköljda kikärter och värm upp. Strössla med hackad koriander.