10 saker som gör kladdkakan extra god
1. Citronmarängbakelse
Baka din kladdkaka i långpanna och skär i rutor. Dekorera med vispad grädde smaksatt med lemon curd och en marängtopp. Strö över rivet citronskal eller strössel om du vill ha extra färg på bakelsen.
LÄS OCKSÅ: Raw kladdkaka med endast tre ingredienser
2. Bärchock
Dekorera rikligt med bär från trädgården, eventuellt med ett lager grädde, grädde/crème fraiche eller chokladglasyr under bären.
3. Polkatårta
Gör en chokladglasyr på 150 gram mörk choklad som får smälta i kastrull med 1 dl grädde. Låt svalna så att smeten stelnar lite. Bred ut över kakan och dekorera med polkaspån och ev riven, vit choklad.
4. Pudra personligt
Klipp ut en mall med ett hjärta, bokstäver eller en symbol och lägg på tårtan. Pudra tårtytan med florsocker. Använd t ex en sil eller en tekula. Ta försiktigt bort mallen. Dekorera med flaggor och lägg plockgodis runtom.
LÄS OCKSÅ: Lättlagad chokladbomb – som inte behöver bakas
5. Pistage- och marshmallowskaka
Gör en chokladglasyr (se ovan). Dekorera med pistagenötter, jordnötter och minimarshmallows.
6. Prickiga kakan
Klipp marschmallows i bitar och blanda i smeten. Lägg försiktigt färgglada chokladlinser, typ non-stops, över den ogräddade kakan. Spara några till dekoration.
7. Smulkaka med hallon
Smula sönder kladdkakan, lägg i glas varvat med hallon och glass. Dekorera med grädde och turkisk pepparkarameller.
8. Daimtårta
Dekorera med grädde och krossad daim. Extra fint med bär runt kanten!
LÄS OCKSÅ: 5 smaskiga varianter på varm choklad
9. Kokostosca
Smält 75 gram smör och koka i kastrull 5 min med 200 g kokosflingor, 1 dl ljus sirap, 2 dl strösocker och 1 ½ dl vispgrädde. Bred över kladdkakan när tio minuter återstår av gräddningstiden.
10. Våga experimentera
Några av oss på redaktionen byter ut halva sockermängden mot farinsocker. Vissa blandar i lime, apelsin eller citron (rivet skal och lite saft), en matsked pepparkakskryddor, Baileys, kaffe eller krossade polkagrisar. Även halvfrusen kladdkaka smakar gott. Bara fantasin sätter gränser!
Foto: Olof Abrahamsson, Pontus Ferneman
Artikel av: Hemmets