10 snabba rätter på en burk tonfisk
1. Snabbpasta
2 personer, 20 minuter
Koka 150 g spagetti enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda 200 g tonfisk från burk, 1/2 finhackad rödlök, rivet skal och juice från 1 citron och 2 msk olivolja i en skål. Låt pastan rinna av och rör ner den. Toppa gärna med parmesan, chili och rucola.
2. Puttanesca-pizza med tonfisk
2 personer, 30 minuter
Sätt ugnen på 200°. Blanda 1 paket färdig pizzadeg (ca 145 g). Kavla ut till en cirkel med 23 cm i diameter, och lägg på en bakpappersklädd plåt. Bred på 4 msk tomatsås med chili. Toppa med 1 burk avrunnen tonfisk (200 g), en näve svarta oliver, 6 sardeller och 1 msk kapris. Grädda i ugnen i 20 minuter tills den är krispig och gyllene. Toppa med en näve rucola.
3. Snabb niçoisesallad
2 personer, 20 minuter
Koka 200 g potatis mjuka. Koka 2 ägg i högst 8 minuter, kyl, skala och dela i halvor. Blanchera 100 g haricots verts, kyl och låt rinna av. Mixa 2 finhackade schalottenlökar, 2 tsk senap, 1 msk vitvinsvinäger och 3 msk olivolja. Dela potatisen i bitar, lägg upp dem, äggen och bönorna på tallrikar tillsammans med gemsallad. Tillsätt en näve körsbärstomater och fördela tonfisk från 1 burk (200 g) på varje tallrik. Ringla över dressingen.
4. Tonfiskwrap med sting
2 personer, 10 minuter
Blanda 1 burk tonfisk (200 g) med 3 msk majonnäs, 1 msk färskost med pepparrotssmak och 2 finhackade salladslökar. Fördela i 2 mjuka tunnbröd, toppa med babyspenat, vik in ändarna och rulla ihop. Skär i halvor.
5. Bruschetta med tonfisk, persilja och chili
2 personer, 20 minuter
Skär 8 tunna skivor av ett ciabattabröd. Stek på båda sidor i en panna med olja, gnid sedan in skivorna med en halverad vitlöksklyfta och ringla över olivolja. Blanda 1 burk avrunnen tonfisk (200 g), 2 finhackade urkärnade röda chilifrukter, en näve hackad slätbladig persilja, 2 msk kapris och saften från 1/2 citron i en bunke. Skeda upp på brödet.
6. Tonfiskpolpettini
2 personer, 30 minuter
Blanda noga i en bunke 2 burkar tonfisk (à 200 g), 1 pressad vitlöksklyfta, en näve ströbröd, 1/2 näve hackad basilika, 25 g riven parmesan, rivet skal från 1/2 citron och 1 ägg. Forma till 20 små bollar (polpettini). Fritera i olja tills de är gyllene, lägg dem därefter i en kastrull med 1 burk tomatpastasås och koka upp. Rör i ytterligare 1/2 näve basilika och servera med bröd eller pasta.
7. Snabb kedgeree
2 personer, 35 minuter
Koka 2 ägg i 8 minuter, kyl och skala. Koka 250 g ris. Stek 4 hackade salladslökar i en stor klick smör tillsammans med 1 nypa chiliflagor och 2 msk curry. Rör ner riset, tillsätt 1 burk avrunnen tonfisk (200 g) och rör om. Servera med ägg, hackad persilja och citronklyftor.
8. Tonfisksmörgås med spenat och svarta oliver
1 person, 10 minuter
Blanda 1 burk avrunnen tonfisk i olja (200 g) med 4 hackade svarta oliver och salta och peppra. Bred på röran på en halverad ciabatta, lägg på skivad tomat, en näve babyspenat och ringla över olivolja. Lägg på locket. Även jättegod grillad!
9. Kyckling tonnato
2 personer, 10 minuter
Skär upp 2 färdiglagade kycklingbröstfiléer på en tallrik. Mixa 1 liten burk tonfisk (85 g) med 5 msk majonnäs, 1 msk citronjuice och 2 msk kapris i matberedare eller med stavmixer tills du får en sås. Salta och peppra och skeda upp över kycklingen. Servera med babyspenat och citronklyftor.
10. Sallad med tonfisk och vita bönor
2 personer, 5 minuter
Blanda 1 burk avrunna vita borlottibönor (400 g) med 1/2 hackad rödlök, 1 pressad vitlöksklyfta, en näve körsbärstomater, 100 g babyspenat och 50 g rucola. Vänd ner 1 burk avrunnen tonfisk (200 g) och ringla över saften från 1 citron och olivolja. Salta och peppra.