Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

10 snabba sparris-recept

23 apr, 2019
AvRedaktionen
Varm sallad med sparris, fetaost, pinjenötter och citron.
Krispig, grön, välsmakande och alldeles, alldeles ljuvlig! Sparris är en klar vår- och sommarfavorit. Här är 10 snabba och enkla recept - på max 30 minuter!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Rågrillad sparris med parmesan och rucola

2 personer

Tid: 15 minuter

Gör så här: Grilla 200 g sparris på en grill eller grillpanna. Lägg upp på fat, strö över 1 näve rucola, hyvla över en smakrik parmesan, till exempel Zetas Grana padano, ringla över balsamico och salta och peppra. Årets godaste sallad!

2. Parmalindad sparris med pinjenötter

4 personer

Tid: 15 minuter

Gör så här: Koka 600 g grön sparris i lättsaltat vatten i cirka 3–5 minuter. Låt rinna av. Rosta 1 dl pinjenött­er i torr stekpanna. Linda 16 skivor parmaskinka runt sparrisen till små buketter. Blanda 2 dl crème fraiche, 1 tsk rivet citronskal, smaka av med fling­salt och svartpeppar. Ringla över sparrisbuketterna och strö över pinjenötter.

3. Grillad sparris med mandelspån och smör

2 personer

Tid: 15 minuter

Gör så här: Koka 200 g sparris i saltat vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och droppa lite olivolja över sparrisen. Sätt grillpannan på hög värme och grilla sparrisen i några minuter till du fått det perfekta grillmönstret. Under tiden, smält en klick smör i en panna. Fördela sparrisen på två tallrikar och toppa med det smälta smöret och 1 tsk mandelspån.

Annons

4. Gnocchi med salvia, sparris och ärter

2 personer

Tid: 10 minuter

Gör så här: Koka 400 g gnocchi och 150 g sparris i saltat vatten i 3 minuter. Tillsätt 200 g frysta ärter och koka i ytterligare 1 minut, häll sedan av vattnet. Smält en stor klick smör i en panna och fräs 4 strimlade salviablad. Tillsätt gnocchi samt press­ad juice från en citron. Fördela och servera med riven parmesan.

5. Rostad sparris & bakpotatis med pancetta

2 personer

Tid: 30 minuter

Gör så här: Sätt ugnen på 220°. Placera 500 g halverade bakpotatisar på en ugnsplåt och droppa över 1/2 msk olivolja. Lägg 5 skivor pancetta ovanpå och ställ in i ugnen i 15 minuter. Rör sedan i 300 g sparrisstjälkar och ställ in i ugnen ytterligare 10 minuter. Tillsätt en skvätt citronjuice och lite hackad mynta innan servering.

6. Löskokta ägg med sparristoppar

2 personer

Tid: 10 minuter

Gör så här: Fyll en stor kastrull med vatten, lägg i 4 ägg och koka i 1 minut. Tillsätt 100 g sparris­toppar och låt koka i ytterligare 3 minuter. Flytta över äggen till äggkoppar. Servera sparrisen vid sidan att doppa i äggen.

Annons

7. Sparrissoppa med gräddtopping

2 personer

Tid: 30 minuter

Gör så här: Skär bort topparna från 200 g sparris och hacka stjälkarna. Värm 1/2 msk olivolja i en kastrull, tillsätt 1 hackad lök, 1/2 hackad selleristjälk, och 1/2 hackad purjolök. Stek i 10 minuter tills de blir mjuka och tillsätt sedan sparrisstjälkarna samt 7 dl grönsaksbuljong. Koka tills stjälkarna blivit mjuka och sila sedan soppan. Lägg i sparristopparna och koka ytterligare 4 minuter. Häll upp och servera tillsammans med en klick grädde.

8. Råstekt sparris med endive och apelsin

4 personer

Tid: 20 minuter

Gör så här: Bryt bort den nedre träiga delen från 600 g sparris. Skala cest från 1 apelsin och pressa ur saften. Skala 1 annan apelsin och filea klyftorna. Skölj och torka 1 näve vattenkrasse och 1 endive­stånd. Hetta upp 3 msk olja i en traktörpanna och fräs snabbt upp sparrisen. Strö över 1/2 dl socker och värm tills det karamelliserats. Häll över 1 msk vit balsamvinäger och saften från apelsinen, täck med lock och låt koka i cirka 5 minuter tills sparrisen mjuknat en aning. Tillsätt apelsinfiléer och -cest, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp sallad på ett fat och arrangera sparrisen med tillbehör över. Servera genast.

Annons

9. Sparris med gorgonzola

4–6 personer

Tid: 20 minuter

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Bryt bort den nedersta torra delen av 500 g grön sparris och lägg sparrisen i ett lager i en stor form eller plåt. Häll sedan över 2 msk olivolja och blanda om. Rosta sparrisen i cirka 8–10 minuter tills den fått lite färg. Salta med flingsalt och smula över 100 g gorgonzola eller annan god ädelost. Servera direkt, gärna med några droppar god och krämig balsamico ringlad över rätten.

10. Smördegssnittar med sparris

4 personer

Tid: 20 minuter

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Ta fram 4 smördegsplattor och låt dem tina någon minut. Tryck ut en kant på varje platta så att fyllningen stannar kvar. Blanda 6 msk mascarpone, 3 msk färsk basilika, rivet skal från 1 ekologisk citron, 4 msk riven parmesan och flingsalt. Bred ut det över smördegsplattorna. Skär 8 gröna sparrisar på längden och lägg ovanpå ostcremen. Pensla smördegsplattans kanter med ägg. Baka i ugnen tills de blir gyllenbruna och frasiga. Riv över lite extra parmesan vid servering.

Testa också:

Smördegsflarn med sparris och räkor

Smördegsflarn med sparris och räkor.
Smördegsflarn med sparris och räkor.

Krämig kycklinggryta med sparris och dragon

Krämig kycklinggryta med sparris och dragon.
Krämig kycklinggryta med sparris och dragon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons