10 snabba sparris-recept
1. Rågrillad sparris med parmesan och rucola
2 personer
Tid: 15 minuter
Gör så här: Grilla 200 g sparris på en grill eller grillpanna. Lägg upp på fat, strö över 1 näve rucola, hyvla över en smakrik parmesan, till exempel Zetas Grana padano, ringla över balsamico och salta och peppra. Årets godaste sallad!
2. Parmalindad sparris med pinjenötter
4 personer
Tid: 15 minuter
Gör så här: Koka 600 g grön sparris i lättsaltat vatten i cirka 3–5 minuter. Låt rinna av. Rosta 1 dl pinjenötter i torr stekpanna. Linda 16 skivor parmaskinka runt sparrisen till små buketter. Blanda 2 dl crème fraiche, 1 tsk rivet citronskal, smaka av med flingsalt och svartpeppar. Ringla över sparrisbuketterna och strö över pinjenötter.
3. Grillad sparris med mandelspån och smör
2 personer
Tid: 15 minuter
Gör så här: Koka 200 g sparris i saltat vatten i 2 minuter. Häll av vattnet och droppa lite olivolja över sparrisen. Sätt grillpannan på hög värme och grilla sparrisen i några minuter till du fått det perfekta grillmönstret. Under tiden, smält en klick smör i en panna. Fördela sparrisen på två tallrikar och toppa med det smälta smöret och 1 tsk mandelspån.
4. Gnocchi med salvia, sparris och ärter
2 personer
Tid: 10 minuter
Gör så här: Koka 400 g gnocchi och 150 g sparris i saltat vatten i 3 minuter. Tillsätt 200 g frysta ärter och koka i ytterligare 1 minut, häll sedan av vattnet. Smält en stor klick smör i en panna och fräs 4 strimlade salviablad. Tillsätt gnocchi samt pressad juice från en citron. Fördela och servera med riven parmesan.
5. Rostad sparris & bakpotatis med pancetta
2 personer
Tid: 30 minuter
Gör så här: Sätt ugnen på 220°. Placera 500 g halverade bakpotatisar på en ugnsplåt och droppa över 1/2 msk olivolja. Lägg 5 skivor pancetta ovanpå och ställ in i ugnen i 15 minuter. Rör sedan i 300 g sparrisstjälkar och ställ in i ugnen ytterligare 10 minuter. Tillsätt en skvätt citronjuice och lite hackad mynta innan servering.
6. Löskokta ägg med sparristoppar
2 personer
Tid: 10 minuter
Gör så här: Fyll en stor kastrull med vatten, lägg i 4 ägg och koka i 1 minut. Tillsätt 100 g sparristoppar och låt koka i ytterligare 3 minuter. Flytta över äggen till äggkoppar. Servera sparrisen vid sidan att doppa i äggen.
7. Sparrissoppa med gräddtopping
2 personer
Tid: 30 minuter
Gör så här: Skär bort topparna från 200 g sparris och hacka stjälkarna. Värm 1/2 msk olivolja i en kastrull, tillsätt 1 hackad lök, 1/2 hackad selleristjälk, och 1/2 hackad purjolök. Stek i 10 minuter tills de blir mjuka och tillsätt sedan sparrisstjälkarna samt 7 dl grönsaksbuljong. Koka tills stjälkarna blivit mjuka och sila sedan soppan. Lägg i sparristopparna och koka ytterligare 4 minuter. Häll upp och servera tillsammans med en klick grädde.
8. Råstekt sparris med endive och apelsin
4 personer
Tid: 20 minuter
Gör så här: Bryt bort den nedre träiga delen från 600 g sparris. Skala cest från 1 apelsin och pressa ur saften. Skala 1 annan apelsin och filea klyftorna. Skölj och torka 1 näve vattenkrasse och 1 endivestånd. Hetta upp 3 msk olja i en traktörpanna och fräs snabbt upp sparrisen. Strö över 1/2 dl socker och värm tills det karamelliserats. Häll över 1 msk vit balsamvinäger och saften från apelsinen, täck med lock och låt koka i cirka 5 minuter tills sparrisen mjuknat en aning. Tillsätt apelsinfiléer och -cest, smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp sallad på ett fat och arrangera sparrisen med tillbehör över. Servera genast.
9. Sparris med gorgonzola
4–6 personer
Tid: 20 minuter
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Bryt bort den nedersta torra delen av 500 g grön sparris och lägg sparrisen i ett lager i en stor form eller plåt. Häll sedan över 2 msk olivolja och blanda om. Rosta sparrisen i cirka 8–10 minuter tills den fått lite färg. Salta med flingsalt och smula över 100 g gorgonzola eller annan god ädelost. Servera direkt, gärna med några droppar god och krämig balsamico ringlad över rätten.
10. Smördegssnittar med sparris
4 personer
Tid: 20 minuter
Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Ta fram 4 smördegsplattor och låt dem tina någon minut. Tryck ut en kant på varje platta så att fyllningen stannar kvar. Blanda 6 msk mascarpone, 3 msk färsk basilika, rivet skal från 1 ekologisk citron, 4 msk riven parmesan och flingsalt. Bred ut det över smördegsplattorna. Skär 8 gröna sparrisar på längden och lägg ovanpå ostcremen. Pensla smördegsplattans kanter med ägg. Baka i ugnen tills de blir gyllenbruna och frasiga. Riv över lite extra parmesan vid servering.