10 snabba tilltugg till fördrinken
1. Ost- och charkbricka
Lägg upp ostar och charkuterier som serranoskinka och salami på skärbrädor i trä. Servera tillsammans med vindruvor och oliver. Saltgurka och kex eller bröd är också gott till.
2. Päron- och mögelostbruschetta
Skala och kärna ur 2 mogna päron och skär dem i klyftor. Värm och vispa samman 1 msk rödvinsvinäger med 2 msk olivolja och 1 tsk farinsocker. Blanda päronen med vätskan och låt svalna. Skär en baguette i skivor och ringla över olivolja. Rosta dem i ugnen tills de blivit krispiga. Vid serveringen, toppa baguetteskivorna med skivor av blåmögelost och päronskivor, och avsluta med några kvistar körvel.
3. Bloody Mary-cocktail med räkor
Mixa 5 dl tomatjuice, 1/4 tsk sellerisalt, 1 tsk pepparrot, 4 msk vodka, lite pressad limejuice och en skvätt tabasco och worcestershiresås. Rör ner 400 g tillagade räkor. Låt svalna innan det är dags för servering. Skeda upp i 4 martiniglas och toppa med tärnad avokado.
4. Carpaccio med parmesancreme
Lägg 300 g oxfilé i frysen i cirka 30 minuter så det blir lättare att skära köttet i tunna skivor. Blanda 2 dl vispgrädde, 1 tsk pepparrot på tub, 2 tsk vitvinsvinäger och 3 msk färskriven parmesan. Krydda rikligt med peppar. Skär köttet så tunt som möjligt (banka ut varje skiva mellan plastfolie, om det behövs). Lägg upp på ett stort fat och vira sedan in fatet ordentligt i plastfolie och låt stå och svalna tills servering. Strö över rucolasallad innan servering, ringla över dressingen och riv över lite extra parmesan.
5. Gruyèretartlett
Skär ut 4 cirklar i smördeg och gör en liten skåra runt hela, 1 cm från kanten, på varje cirkel. Nagga smördegen, innanför cirkeln, för att förhindra att smördegen reser sig för mycket under gräddningen. Pensla med ägg och grädda i ugnen i cirka 15 minuter i 200°. Blanda 1 vispat ägg och 100 g gruyèreost. Fördela smeten på tartletterna (tryck ner mitten lite) och grädda i ytterligare 10–15 minuter tills de blivit lite krispiga. Servera med sallad och dressing.
6. Rökt makrill- och dillröra
Ta bort skinn och ben från rökta makrillfiléer (eller böckling) och lägg fisken i en skål. Tillsätt några skedar cream cheese, crème fraiche, en klick pepparrot och lite hackad dill. Krydda med salt och peppar och mosa samman. Smaka av och se om det behövs något mer av någon ingrediens. Lägg upp i små skålar och servera med varmt rostat vitt bröd.
7. Chorizo- och kikärtssallad med pitabröd
Stek 100 g skivad chorizo tills den blivit lite krispig och tillsätt sedan lite sherryvinäger i pannan och låt svalna. Rör ner en sked olivolja. Häll av en burk kikärter och rör ner dem i pannan tillsammans med 2 hackade plommontomater och en stor knippa slätbladig persilja. Skär pitabröd i trekanter och ringla över lite olivolja, lägg in i ugnen och grädda tills de blivit lite krispiga. Servera salladen rumstempererad tillsammans med pitabrödet.
8. Svamp- och kastanjepaté
Sätt ugnen på 225°. Skär ett kryss i toppen av en handfull kastanjer och ställ dem i en ugnsform ev i grovt salt. Rosta mitt i ugnen cirka 25 minuter. Låt svalna och skala. Stek 4 fint hackade schalottenlökar och 2 vitlöksklyftor i 75 g smör tills de mjuknat, och tillsätt sedan 300 g skivade skogschampinjoner. Stek tills vätskan dunstat av. Tillsätt kastanjerna och lite hackad dragon. Stek i 3 minuter. Häll ner i en matberedare tillsammans med 2 msk cream cheese och mixa tills det blivit en paté. Kastanjerna går att ersätta med 200 g cream cheese. Servera tillsammans med bröd
9. Puck med rostade grönsaker
Klä fördjupningarna i en muffinsformplåt med plastfolie. Öppna en burk rostade inlagda röda paprikor i stora skivor, gärna i olika färger. Lägg ett lager med röda paprikor i botten av varje fördjupning och fortsätt med en skiva getost och varva sedan till de är fyllda. Låt stå i kylen tills det är dags för servering. Ta då ut skålarna, plocka ut pucken ur formen, dra bort folien och servera tillsammans med baguetteskivor och lite pesto.
10. Skaldjurs-, ört- och vitlöksgratänger
Lägg, per person, 6 räkor, råa, skalade och snittade, tillsammans med 2 halverade pilgrimsmusslor i små gratängformar. Mixa 125 g mjukt smör med 1 krossad vitlöksklyfta, 1 nypa chiliflingor, 1/2 knippe hackad persilja, skalet av 1/2 citron och en handfull torkade brödsmulor. Salta och peppra ordentligt. Hyvla tunt lite smör över gratängerna och låt stå svalt tills strax före servering. Just innan serveringen, sätt ugnen på 220°. Grädda gratängerna i ugnen i cirka 5–7 minuter, tills räkorna blivit rosa och brödsmulorna gyllene.